Keskusteluni aihe pääministerin kanssa: Bold Quest-ongelma

Tässä keskusteluni perusta pääministeri J. Sipilän kanssa lauantaina 16.2.2019 ravintola Rastigaissassa Utsjoella.

"Bold Quest 19.1 USA-johtoista militarismin ryhmäpullistelua vaalien aikaan

Bold Quest 19.1

Huhti-toukokuussa 2019 järjestettävän monikansallisen yhteisen tulenkäytön testaus- ja todentamistapahtuman Bold Quest 19.1 päätapahtumapaikka on Sodankylä. Suomessa järjestettävä tapahtuma on osa Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan omistamaa ja johtamaa Bold Quest- testaus- ja todentamistapahtumien kokonaisuutta, jonka tavoitteena on teknisen yhteensopivuuden ja toimintatapamallien kehittäminen maalla, merellä ja ilmassa toimivien järjestelmien välillä.

Tulenkäyttöä edellyttävät testaukset toteutetaan Rovajärven ampuma-alueella. Lentotoiminta toteutetaan Rissalan ja Rovaniemen lentokentiltä Rovajärven alueelle ja Rissalan lähialueelle. Lisäksi käytetään muita tarvittavia maa-, meri- ja ilmavoimien harjoitusalueita sekä varuskunta-alueita Sodankylän, Rissalan, Riihimäen ja Pansion alueilla.
Suomesta tapahtumaan osallistuu noin 700 sotilasta. Ulkomaisia joukkoja odotetaan saapuvan kaikkiaan noin 1500 osallistujaa vajaasta 20 maasta ja Natosta. Tapahtumaan osallistuvat joukot ja järjestelmät vahvistetaan alkuvuodesta 2019.
Bold Questin tavoitteena on kehittää yhteisen johtamisen, valvonnan ja tulenkäytön toimintoja monikansallisessa operaatioympäristössä. Tapahtumassa testataan ja todennetaan maalla, merellä ja ilmassa toimivien tiedustelu-, valvonta- ja tulenkäyttöjärjestelmien toiminnallista ja teknistä yhteensopivuutta. Osa tulenkäytön todentamiseen liittyvistä ammunnoista on kovapanosammuntoja, osa simuloituja.
Näin lukee Suomen puolustusvoimien tiedotteessa.

Tämä militaristinen harjoitus järjestetään Suomen eduskunta- ja EU-vaalien aikoihin, joten noiden sotaharjoitusten vaikutus vaalien ilmapiiriin ja mahdollisesti myös vaali-informaatioon on selvää ulkomaisten tahojen informaatiovaikuttamista äänestäjiin ja ehdokkaisiinkin. Kyse on samalla mitä ilmeisimmin lentosota- ja muunkin sotakaluston hankinnan lobbausta vaaliemme aikoihin.

En itse ole vastaavaa ulkomaista, militaristista vaalivaikuttamista kokenut Suomen maaperällä. Miten on yleensäkin mahdollista, että vieraat sotajoukot tunkevat itsensä maaperällemme nimen omaan vielä valtiollisten vaalien aikoihin?

Lappi on Suomen suurin maakunta, joka rajautuu kolmeen valtioon: Ruotsiin, Norjaan ja Venäjään. Suomen on siis syytä pitää hyvät suhteet kaikkiin noihin naapureihinsa ja Lapin vastaavasti saada pitää rauhan rajat ympärillään.

Hanke Bold Quest 19.1 on mielestäni yksiselitteisesti peruttava!

Mitä tähän sanoo pääministeri Juha Sipilä?"

Mitäpä pääministeri vastasi? Että asiaa on käsitelty UTVA:ssakin. Ja että tuon harjoituksen ei saa millään tavoin vaikuttaa vaaleihin.

Siinä tietenkin olen samaa mieltä, että ei saa vaikuttaa, mutta mitäpä siihen sanoo esimerkiksi USA? Valitettavasti en usko, etteikö informaatiovaikutusta tule. Siksi pyysin vielä, että asiaa käsiteltäisiin uudestaan UTVA:ssakin.

juhaniharjunharja
Vasemmistoliitto Utsjoki

Olen eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu