juhaniharjunharja

Keskusteluni aihe pääministerin kanssa: Bold Quest-ongelma

Tässä keskusteluni perusta pääministeri J. Sipilän kanssa lauantaina 16.2.2019 ravintola Rastigaissassa Utsjoella.

"Bold Quest 19.1 USA-johtoista militarismin ryhmäpullistelua vaalien aikaan

Bold Quest 19.1

Huhti-toukokuussa 2019 järjestettävän monikansallisen yhteisen tulenkäytön testaus- ja todentamistapahtuman Bold Quest 19.1 päätapahtumapaikka on Sodankylä. Suomessa järjestettävä tapahtuma on osa Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan omistamaa ja johtamaa Bold Quest- testaus- ja todentamistapahtumien kokonaisuutta, jonka tavoitteena on teknisen yhteensopivuuden ja toimintatapamallien kehittäminen maalla, merellä ja ilmassa toimivien järjestelmien välillä.

Tulenkäyttöä edellyttävät testaukset toteutetaan Rovajärven ampuma-alueella. Lentotoiminta toteutetaan Rissalan ja Rovaniemen lentokentiltä Rovajärven alueelle ja Rissalan lähialueelle. Lisäksi käytetään muita tarvittavia maa-, meri- ja ilmavoimien harjoitusalueita sekä varuskunta-alueita Sodankylän, Rissalan, Riihimäen ja Pansion alueilla.
Suomesta tapahtumaan osallistuu noin 700 sotilasta. Ulkomaisia joukkoja odotetaan saapuvan kaikkiaan noin 1500 osallistujaa vajaasta 20 maasta ja Natosta. Tapahtumaan osallistuvat joukot ja järjestelmät vahvistetaan alkuvuodesta 2019.
Bold Questin tavoitteena on kehittää yhteisen johtamisen, valvonnan ja tulenkäytön toimintoja monikansallisessa operaatioympäristössä. Tapahtumassa testataan ja todennetaan maalla, merellä ja ilmassa toimivien tiedustelu-, valvonta- ja tulenkäyttöjärjestelmien toiminnallista ja teknistä yhteensopivuutta. Osa tulenkäytön todentamiseen liittyvistä ammunnoista on kovapanosammuntoja, osa simuloituja.
Näin lukee Suomen puolustusvoimien tiedotteessa.

Tämä militaristinen harjoitus järjestetään Suomen eduskunta- ja EU-vaalien aikoihin, joten noiden sotaharjoitusten vaikutus vaalien ilmapiiriin ja mahdollisesti myös vaali-informaatioon on selvää ulkomaisten tahojen informaatiovaikuttamista äänestäjiin ja ehdokkaisiinkin. Kyse on samalla mitä ilmeisimmin lentosota- ja muunkin sotakaluston hankinnan lobbausta vaaliemme aikoihin.

En itse ole vastaavaa ulkomaista, militaristista vaalivaikuttamista kokenut Suomen maaperällä. Miten on yleensäkin mahdollista, että vieraat sotajoukot tunkevat itsensä maaperällemme nimen omaan vielä valtiollisten vaalien aikoihin?

Lappi on Suomen suurin maakunta, joka rajautuu kolmeen valtioon: Ruotsiin, Norjaan ja Venäjään. Suomen on siis syytä pitää hyvät suhteet kaikkiin noihin naapureihinsa ja Lapin vastaavasti saada pitää rauhan rajat ympärillään.

Hanke Bold Quest 19.1 on mielestäni yksiselitteisesti peruttava!

Mitä tähän sanoo pääministeri Juha Sipilä?"

Mitäpä pääministeri vastasi? Että asiaa on käsitelty UTVA:ssakin. Ja että tuon harjoituksen ei saa millään tavoin vaikuttaa vaaleihin.

Siinä tietenkin olen samaa mieltä, että ei saa vaikuttaa, mutta mitäpä siihen sanoo esimerkiksi USA? Valitettavasti en usko, etteikö informaatiovaikutusta tule. Siksi pyysin vielä, että asiaa käsiteltäisiin uudestaan UTVA:ssakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Onhan se sitten varmasti haitallista äänestäjille huomata että Suomella, joutuessaan puolustamaan maan rajoja, on mahdollisesti ystäviä jotka auttavat siinä. En vain vielä ole keksinyt mikä se suuri haitta on mutta ehkä voit valistaa? Viime kerralla kun jouduimme puolustamaan maatamme setänl kuoli venäläisen tarkka-ampujan luodista. Kai se oli sitten parempi että näin kävi kuin että meitä vastaan ei olisi hyökätty mutta en vielä ymmärrä sitä. Ehkä voit valistaa myöskin tässä asiassa?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Ralf Karlsson. Siksipä rauhan rajat on syytä säilyttää ympäri Suomen. Näin on ollut jo vuodesta 1945 Lapin sodan jälkeen, kun viimeisetkin Natsi-Saksan miehitysjoukot ajettiin pois Lapista.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

..... oliskohan se vaan niin yksinkertaista, että koska aseita hankitaan, niitä myös ennemmin tai myöhemmin käytetään.

Täytyy vaan enemmän ja enemmän kysyä, tuleeko Suomi turvallisemmaksi näiden
Bold Quest - tapahtumien jälkeen......

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jorma Moll.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

....oliskohan se vaan niin yksinkertaista, että kun rajoja asetetaan, niitä myös ennemmin tai myöhemmin joudutaan puolustamaan?

Helpointa olisi tietenkin, jos ei välitettäisi eikä puolustettaisi. Amerikan intiaanien filosofia oli kadehdittava; "eihän kukaan voi omistaa maata, vettä tai ilmaa". Miksi siis rajoja.

Yksiavioisuus ja perhe ovat kapitalismia ja prostituutio markkinataloutta. Kommunismismissa lapset kuuluvat puolueelle, puolustamaan vallankumousta.

Kuubassa näkee usein kylttejä ja banderolleja "Eläköön vallankumous". Vallankumous tehtiin siellä jo 60 vuotta sitten eikä sitä näköjään vielä ole saatu päätökseen vai olisikohan niin, että nyt tarvittaisiin uusi?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Matti Villikari. Niinpä: "Miksi siis rajoja?" Kolmannen simpanssin kehitysn on ylen hidasta ymmärtämään edes sen, että Maa on pienehkö, pallomainen ja luonollinen avaruusalus, jonka myötä me kaikki oliot liikumme aurinkokunnan mukana Galaksimme ympäri miljardien muiden vastaavien kera. Kosmiset mittasuhteet odottavat siis ymmärtäjiään, jolloin planeettammekin asema universumissamme saattaisi konkretisoida tuon intiaanien ymmärryksen kautta maan piirin. Historialliset omistamisen ja vallan suhteet oikenisivat edes sen verran, ettemme tulisi ymmärtämättömyyttämme tuhoamaan Telluksen elokehää liikaa - nythän ollemme sitä tehneet jo tuhansin vuosin ja viimeisinä aikoinamme kuin täysin kahjot oliot konsanaan.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

"vieraat sotajoukot tunkevat". on outo väite, koska ei tänne kukaan tunge, tulevat sovitusti.

Vieraat sotajoukot tunkivat Suomeen Talvisotaan 1939, mutta onneksi myös aseistivat täysin valmistautumatonta ja lähes aseetonta Suomea runsaasti, joskin vastentahtoisesti.

Suomalaiset olivat Molotovin sanoin niin "poliittisesti tyhmiä" että uskoivat 1932 ja heti perään 1934 solmittujen hyökkäämättömyysopimusten olevan takeita rauhasta. Neuvostoliitolle sopimusten tarkoitus oli vain estää Suomen varustautuminen ja taata helppo tie Suomen valloitukseen. Molotov oli oikeassa, ja hiljan venäläinen historioitsija ihmetteli suomalaisten tyhmyyttä ja varustautumattomuutta, vaikka Neuvostoliiton tulevan hyökkäyksen signaalit 30- luvun lopulla olivat täysin ilmeiset. Ainoa merkittävässä asemassa ollut suomalainen oli Mannerheim, mutta häntä poliittinen johto piti vanhuksena, pelkurina ja hermoilijana: olihan meillä Neuvostoliiton kanssa kaksinkertainen hyökkäämättömyyssopimus, onnen ja rauhan tae.

Nuo vuosia kestäneet yhteiset sotaharjoitukset olivat Suomelle äärimmäisen raskaat: kymmeniä tuhansia suomalaisia miehiä tapettiin, tuli kymmeniä tuhansia orpoja, leskiä ja lapsipakolaisia Ruotsiin, maata, kaupunkeja, tehtaita ja koteja meni imperialistiselle, ahneelle saalistajalle, lähes puoli miljoonaa ihmistä oli täysin haluttomia tulemaan onnenmaa Neuvostoliiton kansalaisiksi. Perheemme menetti kotitilan Antreasta. Vietin ensimmäiset 8 vuotta kiertelevää elämäntapaa evakkolapsena. Tätä taustaa vasten ihmettelen itsekin että tein merkittävää humanitaarista avustustyötä kaksi vuotta köyhällä Venäjällä 90-luvulla ja myös kaksi vuotta itsenäistyneissä viidessä Keski-Aasian - stanissa, joissa 70 vuoden runtelemisen jälkeen TOIVO oli herännyt.

Jos blogisti sensuroi tämän kommenttini, julkaisen sen kehittelyn jälkeen blogina.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi ja kertomuksestasi Taisto Vanhapelto.Siksipä juuri rauhan rajat on syytä edelleen säilyttää naapuriystävyyden nimssä.

Toimituksen poiminnat