juhaniharjunharja

Kapitalismissa kaikki on kauppatavaraa - vanhukset näemmä eri toten

Jo vanhastaan tiedämme, että palkkatyöläisen työvoima on työvoimatavaraa erityisesti työmarkkinoilla. Näin siis ihminen on tavaran asemassa työvoimahyllyltä vuokrattavana.

Mutta nyt eniten puhuttavat nämä yksityisten omistuksessa olevat hoivayhtiöt Esperi Care Oy,  Mehiläinen Oy ja Attendo AB, joiden hoiva- ja hoitosotkut erityisesti vanhustenhuollossa tuntuvat raivostuttavan, syystäkin, ihmiset kautta Suomen niemen. Tokihan nämä yhtyiöt ovat onnistuneesti pelanneet myös verosuunnittelujen eli oikeammin aggressiivisen verosuunnittelun markkinoilla, kuinkas muuten. Onhan heillä ollut verosuunnittelun opastavana elimenä nykyinen Sipilän istuva porvarihallituskin - ainakin moraaliselta kantilta ajateltuna. Pääministerin vakuutuskuoret tunnusomaisena esimerkkinä näissä "kasinopeleissä".

Näin on ollut jo pitkään  havaittavissa, että kapitalismin markkinat puhkuvat intoa voittojensa maksimointiin niin vanhusten kuin valtionkin varoilla. Tuotot ovat olleet taattuja erityisesti verovälttelyjen saralla:

1. Esperi Caren pääomistaja ICG on myöntänyt yritykselle suuria lainoja korkeilla, jopa 15 prosentin, korolla, mikä yritysostojen ohella on vaikuttanut siihen että tulos on ollut miinuksella eikä veroja ole tarvinnut maksaa. Menettelyä kutsutaan verosuunnitteluksi konsernilainoituksessa.

2. Mehiläinen itse ja siihen kuuluva, hoivapalveluja tuottava yhtiö silloiselta nimeltään Carema saivat osakseen vuonna 2011 runsaasti negatiivista julkisuutta Pohjoismaissa. Julkisuudessa käsiteltiin Jerseyn veroparatiisiin suuntautunutta, sinänsä laillista aggressiivista verosuunnittelua ja hoivapalvelujen arkeen liittyviä säästöjä.

Tammikuussa 2019 Esperin hoivakodissa sattuneen kuolemantapauksen myötä nousseen julkisen keskustelun myötä Yle nosti esille, että kolmesta suuresta hoivakotiyrityksestä Esperin ja Attendon lisäksi myös Mehiläisen hoivakodeissa on tapahtunut muun muassa hoitajien määrän alimitoituksesta johtuvia ongelmia.

3.Syksyllä 2012 paljastui, että Attendo houkuttelee lääkäreitä palvelukseensa tarjoamalla opastusta verosuunnittelussa. Yhtiön laskelmien mukaan lääkärit voivat välttää veroja jopa kymmeniä prosenttiyksikköjä, ja veroja kertyisi kolmessa vuodessa 100 000 euroa vähemmän lääkäriä kohti. Vuonna 2013 Finnwatch syytti Attendoa tulojen siirrosta veroparatiiseihin. Vuonna 2019 omistajapohjan muutosten myötä verovälttelyä ei yhtiön mukaan enää tapahdu.

Näiden kolmen yhtiön toiminta näyttäytyy monella tapaa samalta kuin mafioiden toiminta Italian kuuluisilla kapitalismin mafiosomarkkinoilla. Rikollistahan tämä toki on, mutta vain moraalisella tasolla, sillä eityisesti verovälttelylle on maassamme annettu sopuisa nini "verosuunnittelu".  Nyt kun tuo verovälttely yhdistyy vanhusten toimivan hoivan välttelyyn, kuolonuhrit mukaan lukien,  ei voi välttyä myöskään ajatukselta, että nämä kolme yhtiötä toimivat kuin kolme rosvoa Kardemumman yössä: Jesper (Esperi), Kasper (Mehiläinen) ja Joonatan (Attendo). Tosin sillä erotuksella, että nämä iloiset rosvot eivät varastaneet vanhuksilta eivätkä yhteiskunnalta.

                        Esperi                      Mehiläinen          Attendo                                
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Egner_Kasper_Jesper_Jonatan.jpg Kuvalainaus Wikipediasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Jo vanhastaan tiedämme, että palkkatyöläisen työvoima on työvoimatavaraa erityisesti työmarkkinoilla. Näin siis ihminen on tavaran asemassa työvoimahyllyltä vuokrattavana".

Ei se noin ole. Kapitalismissa työvoima kauppaa itseään ja kauppa syntyy, kun työntekijä ja työnantaja pääseväet sopuun ehdoista. Sodialismissa työvoima on hyllytavaraa jota hallinto siirtelee niihin hommiin kuin haluaa niillä ehdolla joilla haluaa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jaakko Aalto. Toki näinkin voidaan asiat nähdä, mutta usein kuitenkin leinee työläinen antaa työvoimaansa vuokralle ennemminkin kuin ns. työnantajan omaksi kauppoja tehtäessä. Työttömänä työläinen on työvoimahyllyllä lyhyemmän tai pidemmän ajan odottamassa mm. kapitalistia, tuota työvoiman vuokraajaa. "Sodialismista" en osaa sanoa tuon kummempaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Katos peijakasta kun vanhat sormet lipsui.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Sisäministeriö käy Valviran kanssa läpi, mitä erityistukea poliisi voi antaa hoivakotien valvonnan koko ketjun onnistumiseen. Näin sanoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) Twitterissä.

STT kertoi aiemmin, että Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira harkitsee niin sanottujen haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin.

Mykkänen painottaa, että poliisi tutkii tapaukset rikosilmoituksen perusteella, mutta poliisi voi kuitenkin arvioida esitutkintakynnystä myös vihjeiden perusteella."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-mukaan...

---

Vakavimmista vanhusten, vammaisten ja lasten laiminlyönneistä kannattaa tehdä siis rikosilmoitus, jotta ne eivät nyt hautaudu valtaisaan valitusten tulvaan.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä. Noin varmaan on hyvä tehdä, mutta näiden kolmen osakeyhtiön toiminta on ollut jo pitkään kuin Kardemumman yön rosvojen erotuksella, että rosvous koskee nyt erityisesti vanhuksia ja valtiota. Toimiluvat olisi hyvä nyt keskeyttää tutkintatöiden ajaksi. SOTEkin on menossa ojasta alikkoon mokomien yhtiöiden vallatessa terveyden- ja hoivahuollon alueita yhteiskunnalta! Miten se olikaan kokoomuksen "valinnanvapaus"? Tässä se nähdään ilmeisesti pelkistetyimmillään.

Samuli Karjalainen

Eipä ne kommunismissakaan olleet eläkeläiset Krimillä lepokodissa eliittiä lukuunottamatta. Mites muuten Vasemmistoliiton bisnekset houvapalveluissa Tradekan ja muiden eri toimijoiden kautta.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Samuli Karjalainen. Tradeka on tietääkseni keskeyttänyt tuon yhteistyönsä: huijauksen kohteeksihan tässä olemme me jokainen nyt joutuneet noiden kolmen "ilosien rosvon" johdosta. Mitä Krimiin tulee, en ole asiaan ehtinyt sen enempää perehtyä, kuin että kuulemani mukaan Krim oli varsin suosittu virkistyspaikka neuvostotyöläisillekin.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Katsoin kuvaa hätäisesti ja tuli mieleen Ilja Reeppinin taulu Volgajoen lautturit.
Kunnat on halunneet tarjota yksityisille palveluntarjojille vanhusten hoivakotipalveluja niin nämä ovat ottanet tarjouksen vastaan hoivapalvelupistetä on jo 850 pistettä.
Hoivapalvelupisteden toiminta vaatii kunnallista valvontaa ja sitä on tehty vaihtelevalla menestyksellä.
Ongelmaan on hallituksella korjaus uuden sote ja maakuntamallin myötäm nyt vain Li Andersson töihin jotta saamme lain voimaan.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentuistasi Seppo Simonen. Noiden kolmen rosvoyhtiön kanssako meidän tulee lähteä edelleenkin "marjaan"? Nämähän ovat niitä keskeisiä rosvoja SOTE-kaavaluissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset