juhaniharjunharja

Bold Quest 19.1 USA-johtoista militarismin ryhmäpullistelua vaalien aikaan!

Bold Quest 19.1 (Hävytön Etsintä, suom.)

Huhti-toukokuussa 2019 järjestettävän monikansallisen yhteisen tulenkäytön testaus- ja todentamistapahtuman Bold Quest 19.1 päätapahtumapaikka on Sodankylä.  Suomessa järjestettävä tapahtuma on osa Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan omistamaa ja johtamaa Bold Quest- testaus- ja todentamistapahtumien kokonaisuutta, jonka tavoitteena on teknisen yhteensopivuuden ja toimintatapamallien kehittäminen maalla, merellä ja ilmassa toimivien järjestelmien välillä.

Tulenkäyttöä edellyttävät testaukset toteutetaan Rovajärven ampuma-alueella. Lentotoiminta toteutetaan Rissalan ja Rovaniemen lentokentiltä Rovajärven alueelle ja Rissalan lähialueelle. Lisäksi käytetään muita tarvittavia maa-, meri- ja ilmavoimien harjoitusalueita sekä varuskunta-alueita Sodankylän, Rissalan, Riihimäen ja Pansion alueilla.

Suomesta tapahtumaan osallistuu noin 700 sotilasta. Ulkomaisia joukkoja odotetaan saapuvan kaikkiaan noin 1500 osallistujaa vajaasta 20 maasta ja Natosta. Tapahtumaan osallistuvat joukot ja järjestelmät vahvistetaan alkuvuodesta 2019.

Bold Questin tavoitteena on kehittää yhteisen johtamisen, valvonnan ja tulenkäytön toimintoja monikansallisessa operaatioympäristössä. Tapahtumassa testataan ja todennetaan maalla, merellä ja ilmassa toimivien tiedustelu-, valvonta- ja tulenkäyttöjärjestelmien toiminnallista ja teknistä yhteensopivuutta. Osa tulenkäytön todentamiseen liittyvistä ammunnoista on kovapanosammuntoja, osa simuloituja.

Näin lukee Suomen puolustusvoimien tiedotteessa.

Tämä militaristinen provokaatio järjestetään Suomen eduskunta- ja EU-vaalien aikoihin, joten noiden sotaharjoitusten vaikutus vaalien ilmapiiriin ja mahdollisesti myös vaali-informaatioon on perin selvää ulkomaisten tahojen informaatiovaikuttamista äänestäjiin ja ehdokkaisiinkin. Tämä jos mikään on sitä aitoa informaatiosotaa - kansaamme vastaan!

En eläissäni ole vastaavaa militaristista härskiyttä kokenut Suomen maaperällä. Miten on yleensäkin mahdollista, että vieraat sotajoukot tunkevat itsensä maaperällemme pullistelemaan veritöiden harjoittelua? Ja nimen omaan vielä valtiollisten vaalien aikoihin?

Mitä tähän sanoo tasavallan presidentti, puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö?
Mitä tähän sanoo eduskunta? Edustajat?
Mitä tähän sanoo ministeri Juha Sipilän istuva oikeistohallitus?
Mitä tähän sanoo puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg?

Todella Hävytön Etsintä, ei mitään häpyä koko hommassa! Hanke on yksiselitteisesti peruttava!

sad

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ei tänne kukaan tunge, vaan jokainen tulee kutsusta. Monikansallinen yhteisen tulenkäytön testaus- ja todentamistapahtuma Bold Quest kuulostaa näin veronmaksajan kannalta järkeen käyvältä, koska siinähän varmistetaan, että asiat osataan oikein ja saamme vastineeksi verorahoillemme sellaista uskottavuutta, joka auttaa pitämään Suomen rauhan tilassa pahoinakin päivinä.

Juhanilla on nyt kalenteri pahasti sekaisin, jos tammikuussa järjestettävä tapahtuma muka vaikuttaa jotain eduskuntavaaleihin 14. huhtikuuta.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Hannu Mononen. Vaaleihin se tulee vakuttamaan ilman muuta, koska pääesikunnan ilmoituksessa manitaan "huhti-toukokuun aikana".

Jos tällaiset USA:n johtamat sotaharjoitukset ulkomaisine joukkoineen Suomen maaperällä vaalikausien keskiesinä aikoina eivät ole tunkeilua, niin ei sitten mikään ole tunkeilua. Olipa muodosllisen kutsun lähettänyt Suomesta kuka tahansa. Erittäin härskiä ja piittaamatonta touhua tämä on!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Anteeksi, huomaan ette 19.1i ykkösen jälkeinen piste puutu sattumalta. Siis tapahtuma pidetäänkin huhti-toukokuussa 2019, jolloin eduskuntavaalimme ovat takanapäin ja uutta hallitusta muodostellaan vaalituloksen pohjalta.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Niin Hannu, täytyy olla sokeampi kuin se Sokea Reetta, jos ei näe tällä sotaharjoituksella selvää painostuksen luonteista vaikutusta vaaleihimme. Uuden hallituksenkin muodostaminen militarismin painostavassa hengessä on kuin toisintoa Hitlerin Natsi-Saksan tunkeutumisesta miehittämään Suomea. Tämä tilanne on nyt todella härski! Tummoiset sotaharjoitukset on yksiselitteisesti peruttava. Olen lähettänyt asiasta jo kirjeet manitsemilleni tahoille. Toki epäilen, että minun kansalaisääneni tuskin noteerataan vallanpitäjien taholta, mutta ehkä sillä jotain vakutusta vähitellen on. En nimittäin tule jättämään tätä asiaa vain tähän!

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"En eläissäni ole vastaavaa miiltaristista härskiyttä kokenut Suomen maaperällä. Miten on yleensäkin mahdollista, että vieraat sotajoukot tunkevat itsensä maaperällemme pullistelemaan veritöiden harjoittelua?"

Mitkä sotajoukot ovat tunkeutumassa Suomen maaperälle? Miten sinulla voi olla etukäteistieto asiasta? Jos toimit sotilastiedustelussamme niin tällaisen tiedon julkistamiselle lienee painavat perusteet?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kysymästä Ilkka Sirén.

Ensinnäkin USA:n sotajoukkoja:
"Suomessa järjestettävä tapahtuma on osa Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan omistamaa ja johtamaa Bold Quest- testaus- ja todentamistapahtumien kokonaisuutta."

Ja lisäksi Naton ja noin 20 muun maan sotajoukkoja.

Nämä tiedot käyvät ilmi pääesikunnan tiedotteesta. En toimi sotilastiedustelussamme, mutta toimin Utsjoen kk:n vaalilautakunnan pj:nä, joten tällaisten ulkomaisten sotaharjoitusten järjestäminen vaalien aikoihin rikkoo mitä ilmeisimmin vaaliemme lain tarkoittamaa esteetöntä ja ulkopuolisilta vaikuttajilta vapaata kulkua ja toimittamista erityisesti Lapin vaalipiirin alueella. Otaksun ETYJ:n vaalitarkkkailijoidenkin jo heräävän tähän tilanteeseen.

"Vaaliviranomaisen rikosoikeudellinen vastuu
Jos vaalipiirilautakunnan, kunnan keskusvaalilautakunnan, vaalilautakunnan tai vaalitoimikunnan jäsen tai vaalitoimitsija taikka muu henkilö tässä laissa tarkoitettuna vaaliviranomaisena toimiessaan laiminlyö velvollisuutensa, häntä rangaistaan niin kuin virkamiestä virkarikoksesta."

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

USA:n ja Naton joukot ovat harjoituksessa tänne kutsuttuja. Ne siis eivät siis tunkeudu maahamme. Tämä on siis fakta. Tunkeutumisväitteelle ei ole mitään perustetta.

Vaalilautakunnan puheenjohtajana voinet organisoida paikalliset tarkkailijat raportoimaan ETYJ:n tarkkailijoille kaikki ne tilanteet, joissa sotilaat estävät äänestäjien pääsyn äänestyspaikalle tai estävät vaalitoimituksen suorittamista. Kännykkäkamerat valmiiksi, kahvia termospulloon ja kiikarit kaulalle!

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Niin Ilkka, jollakin maassamma olevalla taholla on siis kova tarve saada ulkomaisia sotajoukkoja peräti vaalien ajaksi tekemään myyräntyötä militarismin puolesta. Liekö erityisesti Nato antanut tehtävän juoksupojilleen? Joka tapauksesa härskiä touhua tuoda ulkomainen militarismikin informaatiovaikuttajaksi maahamme. Perin härskiä touhua... vaalirauhaa tämä koettelee.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olen kovin huonosti perillä mitä tuo Bold Quest käytännössä tarkoittaa. Kerrot että "vieraat sotajoukot tunkevat itsensä maaperällemme pullistelemaan veritöiden harjoittelua". Voisiko selittää hieman tarkemmin kuinka se tapahtuu?

Varmaankin valtiojohtomme on perillä harjoituksen luonteesta. Kun ovat sen hyväksyneet, ovat nähtävästi eri mieltä kanssasi sen tarpeellisuudesta.

Kirjoitit myös, että harjoituksella on vaikutusta eduskuntavaaleihin. Mihin suuntaan luulet sen vaikuttavan, oikeiston vai vasemmiston eduksi?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi ja kysymyksistäsi Matti Villikari.

Mitä tuo Bold Quest tarkoittaa käytännössä, on pääesikunnan tiedotteessa varsin niukasti kerrottu. Mutta kun tuota miettii edes hitusen syvemmälti, tulee vastaan sellaisia kysymyksiä, että missä on Suomen rajavalvonta etelän, lännen ja pohjoisen suunnalla, kun tänne voi tulla vieraiden maiden sotajoukkoja pelehtimään aseineen ja peräti johtamaankin noita pullisteluharjoituksia? Voidaan myös suuresti ihmetellä ja kysyä, miksi nämä ulkomaisten sotajoukkojen harjoitukset järjestetään juuri valtiollisten vaaliemme lomaan?

On hyvin otaksuttavaa sekin, että erityisesti Suomen ehdottomasti suurimamssa maakunnassa Lapissa tämmöinen ulkomaalaisinvaasio palauttaa herkästi mieleen ajat noin 73 vuotta sitten: Lapin poltti silloinen vieraiden sotajoukkojen armeijja. Kysytään herkästi, että halutaanko lappilaisia jälleen kerran totutella "sodan ääniin" ja vielä vaalien lomassa. Ketä nyt siis halutaan pommittaa? Ja keiden mielipiteeseen vaikuttaa militarisminkin keinoin? Tulisiko meistä jotenkin suosiollisempia Natoa ja USA:ta kohtaan, kun näytetään ja käytetään pelotevaikutusta?

Lapin maakunta rajoittuu ulkoisesti kolmeen maahan: Ruotsiin, Norjaan(Nato-maa) ja Venäjään. Ruotsin ja Norjan rajat vuotavat nyt enemmän kuin seula vieraiden maiden sotilaiden suhteen. Vain Venäjän raja ei vuoda, kun ei sieltä olla tulossa pullistelemaan Lappiin.

Me Lapissa ajattelemme varsin yleisesti, että me haluamme säilyttää rauhan rajat kaikkiin noihin kolmeen maahan. Mutta USA:n johdolla tehtävät sotaharjoitukset sisältävät implisiittisesti sen, että meitä ollaan muokkaamassa näkemään vihollisia erityisesti idässä. Me kuitenkin haluamme nähdä, että meillä ei ole vihollisia ei lännessä, ei pohjoisessa eikä idässä. Me haluamma siis rauhan rajat, jotta me voimme äänestää sekä eduskunta- että EU-vaaleissa vapaasti ilman viholliskuvia ja militarismin saappaan karskean koron kopinaa ja pyssyin pauketta. Joten vieraiden maiden sotilaat, pysykää omissa maissanne. Älkää tulko tänne Lappiin mekastamaan!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Hakusana Bold Quest tuottaa Puolustusvoimien nettisivustolla kaksi tulosta:

1) Puolustusvoimat osallistuu Bold Quest -harjoitukseen
Bold Quest 16 on monikansallinen kehittämisharjoitus. Suomen osastoon kuuluu 16 henkilöä. He osallistuvat harjoitukseen esikuntatehtävissä Yhdysvaltain Savannahissa 12.–30. lokakuuta 2016.

2) Bold Quest 19.1
Huhti-toukokuussa 2019 järjestettävän monikansallisen yhteisen tulenkäytön testaus- ja todentamistapahtuman Bold Quest 19.1 päätapahtumapaikka on Sodankylä.

Suomi johtaa yhteistyössä Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan (US Joint Staff) kanssa keväällä 2019 Bold Quest 19.1:een liittyvän Suomessa toteutettavan osuuden sekä osoittaa käyttöön tarvittavat alueet ja isäntämaatuen.

Päätapahtumapaikkana on Sodankylä, josta käsin Puolustusvoimat johtaa usealla paikkakunnalla Suomessa sekä ulkomailla tapahtuvaa testaus- ja tutkimustoimintaa yhteistyössä Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan kanssa. Tapahtumaan osallistuu tietoverkon välityksellä Suomen rajojen ulkopuolelta useita johtamispaikkoja, järjestelmiä sekä virtuaalisimulaattoreita.

Suomessa järjestettävä tapahtuma on osa Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan omistamaa ja johtamaa Bold Quest- testaus- ja todentamistapahtumien kokonaisuutta, jonka tavoitteena on teknisen yhteensopivuuden ja toimintatapamallien kehittäminen maalla, merellä ja ilmassa toimivien järjestelmien välillä.

Tulenkäyttöä edellyttävät testaukset toteutetaan Rovajärven ampuma-alueella. Lentotoiminta toteutetaan Rissalan ja Rovaniemen lentokentiltä Rovajärven alueelle ja Rissalan lähialueelle. Lisäksi käytetään muita tarvittavia maa-, meri- ja ilmavoimien harjoitusalueita sekä varuskunta-alueita Sodankylän, Rissalan, Riihimäen ja Pansion alueilla.

Suomesta tapahtumaan osallistuu noin 700 sotilasta. Ulkomaisia joukkoja odotetaan saapuvan kaikkiaan noin 1500 osallistujaa vajaasta 20 maasta ja Natosta. Tapahtumaan osallistuvat joukot ja järjestelmät vahvistetaan alkuvuodesta 2019.

Bold Questin tavoitteena on kehittää yhteisen johtamisen, valvonnan ja tulenkäytön toimintoja monikansallisessa operaatioympäristössä. Tapahtumassa testataan ja todennetaan maalla, merellä ja ilmassa toimivien tiedustelu-, valvonta- ja tulenkäyttöjärjestelmien toiminnallista ja teknistä yhteensopivuutta. Osa tulenkäytön todentamiseen liittyvistä ammunnoista on kovapanosammuntoja, osa simuloituja.

--------

Mitä tuosta maallikko pystyy päättelemään, siinähän opetellaan ampumaan osumia eikä huteja – ja niinhän sen pitää ollakin, kun joka laaki maksaa maltaita. Eihän se nyt olisi mistään kotoisin, jos verovarojamme hassattaisiin räiskimällä aivan miten sattuu – sen pitää olla laaki ja vainaa.

Jos siinä opitaan hyviksi, ei kenenkään tee mieli tulla tänne haastamaan riitaa. Ja tuohan on rutiinia joka maassa, joka ottaa tosissaan puolensa pitämisen. Venäjällä ei kenties vain tiedoteta yhtä avoimesti vastaavista testaus- ja todentamistapahtumistaan. Mutta eihän sellaisia olisi järkeä jättää järjestämättä, jos kerran on jo nähty paljon vaivaa sotatekniikan kehittämisessä.

Voit Juhani olla varma siitä, että rajalla jokaisen ulkomaisen osallistujan passi tarkastetaan. Kuten osaat tekstistä lukea, Suomi johtaa Suomessa toteutettavan osuuden, yhdessä Yhdysvaltain Joint Staff'in kanssa (joka on 2016 tarjonnut asiassa oppia suomalaisille).

Ei Bold Quest'ia valtiollisten vaalien aikaan järjestetä, vaan vaalien jälkeen. Suomen politiikka tuskin noita kutsuttuja vieraita kiinnostaa pätkän vertaa, he ovat ammattilaisia ihan muissa asioissa. Ja voit olla varma siitäkin, että asia on riittävästi puitu TP-UTVA:ssa ja siellä hyväksi havaittu.

Voimme toki ryhtyä täällä puimaan Lapin sotaa 1944-45, mutta kun sillä ei ole mitään relevanssia Bold Quest'in kanssa, niin tehdään se ihan erikseen ja joskus toiste, jooko?

Sinulla näkyy olevan villiintymään taipuvainen mielikuvitus, mitä ei onneksi muilla Lapin asukkailla ole – tiedän, kun kävin itse syntymässä Ivalossa ja asuin Rovaniemellä kaksivuotiaasta ja kävin siellä kouluni. Kun ajatuskin tuosta tapahtumasta saa Sinut noin vauhkoontumaan, niin teepä huhti-toukokuussa vaikka ulkomaan reissu.

Palattuasi sitten toukokuussa Lappi ja koko Suomi ovat entistäkin turvallisempia paikkoja asua meille suomalaisille, osin tuon Bold Quest -tapahtuman ansiosta.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #11

Kiitos kommentistasi ja ohjeistasi Hannu Mononen.

Sinänsä sotimisen eli joukkotappamisen tehtävää voi kuvata noin kuin teit: – sen pitää olla laaki ja vainaa. En vain ole kovinkaan vakuuttunut siitä, etteikö USA-Nato-joukoilla ole samalla jotain tekemistä tämänkin kanssa: "mieli tulla tänne haastamaan riitaa". Tämä kun näyttää olevan peräti tavaksi tullutta, että on "mieli tulla tänne haastamaan riitaa" erityisesti itäiseen naapuriin päin: pelotevaikutuksen tekeminen kun on juurikin sitä. Tämä asevarainen, militaristinen, uskonnon omainen villiintyminen näyttää voimaa muiden joukoissa tiettyä "vihollista" kohden aiheuttaa sen joukkopsykologisen hysterian ja villiintymisen asevarusteluun ja luo samalla ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa köytännössä. Näin samalla tapahtuu eräänlainen hetkellinen sotilasjuntan muodostelma, missä USA johtaa ja Suomi vikisee.

Mitä ennemmän ollaan pyssyjen kanssa tekemisissä, sen turavattomammaksi ympäristö käy - myös siellä liipaisin puolella! Hannulla tuntuu nyt olevan tuo mielikuvitus varsin villiintynyt kuvittelemaan, että aseet luovat turvallisuutta noin pidemmän päälle. Mutta sankarihaudatkin ovat vakuuttava todiste siitä, että asevarainen turvallisuus on ollut varsin hetkellistä ja erityisen valikoivaa. Niin paljon kuin entistä Paasikiven-Kekkosen linjaa saatetaan nyt aliarvioida ja haukkuakin, niin tosiasia on kuitenkin se, että sopimusvarainen valtioiden ja kansojen ystävyys ja yhteistyö ilman aseita luo kestävän rauhan perustan. Asevarustelu on kilpailua kuoleman poluilla! Usko pois Hannu, että diplomatia on ehdottomasti parempi tie naapureiden keskinäisen yhteistoiminnan ja rauhan takeena kuin tuo pirullinen asevarustelu, jota tämä Bold Quest-verileikkien harjoittelu nimen omaan edustaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #13

Juhani, näytät aliarvioivan karkeasti Venäjän asevoimien ammattimaisuutta. Jos he panevat merkille, että Tshuhna siellä haluaa Rovajärvellä tarkistaa, että ostamansa aseet pelittävät kunnolla, sehän on heille maailman luonnollisin asia. Sitä samaahan he tekevät aivan rutiinisti itse omilla ampuma-alueillaan, joista ei laajassa maassa ole puutetta. Mitä ihmeen riitelemistä siinä heille olisi?

Pelotevaikutus on Venäjälle samoin tuttu ja luonnollinen asia – minkä muun takia he maksaisivat itseään kipeiksi strategisten ohjusjoukkojensa ylläpidosta ja kehittämisestä?

"Tämä asevarainen, militaristinen, uskonnon omainen villiintyminen näyttää voimaa muiden joukoissa tiettyä "vihollista" kohden aiheuttaa sen joukkopsykologisen hysterian ja villiintymisen asevarusteluun ja luo samalla ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa köytännössä."

Kysypä Vladimir Putinilta, miksi tuo yllä kuvaamasi on niin keskeinen asia hänen voimapolitiikassaan. Miksi hänelle ei riitä 2 % BKT:sta sotilasbudjettiin, joka on NATO:n suositus jäsenmailleen ja johon Suomi ei yllä vieläkään? Netistä löydät Venäjän panostukset omaan asevarusteluunsa, ne ovat suhteessa enemmän kuin tuplaten; toki USA:lla myös.

Jos toinen puoli aseistautuu hampaisiin saakka, turvallisuus vaatii tasapainotusta, eikä toisen puolen yksipuolista aseriisuntaa – sehän toimii kuin lasiruudun toiselle puolella laskettaisiin ylipaine ja toiselle imettäisiin tyhjiö. Sotilaallisilla tyhjiöillä on taipumus täyttyä.

Sankarihaudat ovat kova hinta itsenäisestä maasta, mutta vielä kovempi hinta alistetusta maasta orjuudessa ovat joukkohaudat Siperiassa ja raaka miehitysvalta kotimaassa, kuten Baltian kansat saivat kokea 2. maailmansodassa ja sen jälkeiset puoli vuosisataa.

Riittävästä puolustuskyvystä huolehtiminen ei ole millään tavoin ristiriidassa eikä esteenä yhteistyön ja diplomatian kanssa – ne täydentävät toisiaan.

Eihän mikään estä purkamasta asevarustelua tasapainotetusti, jos molemminpuolista tahtoa siihen riittää, mutta sen on alettava sieltä, missä asevoimaa on entuudestaan ylivoimaisesti enemmän. Jos saat Putinin hallinnon ja Yhtenäinen Venäjä -puolueen siitä vakuuttumaan, olet ansainnut Nobelin rauhanpalkinnon.

Katseleppas sieltä Utsjoen vinkkelistä, mitä Sallan Alakurtissa puuhaillaan:
https://www.youtube.com/watch?v=2aJZOvy0nFo
https://www.youtube.com/watch?v=sYFwXZ-fhKM

Bold Quest on pelkkää rutiinia nykyajan asejärjestelmien ylläpidolle, kuten ampumaradalla harjoittelu on sen lajin harrastajalle.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #17

Niin Hannu, olen erittäin huolestunut tästä kiihtyvän puoleisesta asverustelusta, johon Suomikin tuntuu menevän läntisten kouhkaajien mukana päätä pahkaa ja ajattelematta sen pidemmälle. Venäjän tilanne on juuri se, kun sanotaan "niin metsä vastaa kuin sinne huutaa". Venäjän läntinen demonisointi Putinin myötä on jo ihan arkipäivää, mutta jälleen näyttää siltä, kuin tapahtuisi ilmiö "ottakaa varas kiinni huusi varas". Tällä menolla niin lännen lokarit kuin idän husaaritkin istuvat meidän tavan kansalaisten housuilla tuleen.

Mutta on olemassa aina vaihtoehtoja, joista rauhan työ ilman asepullisteluja on se paras. Muta eihän siitä synny sotasankareita, ei synny. Sekös saattaa seikkailupiolitiikkaan ihastuneita harmittaa. Eikös niin Hannu? Miksi meidän tulisi juosta sotahullujen pillin tahtiin, kun ei ole mikään pakko. Ei edes täällä Suomessa USA:n, Naton tai muidenkaan toiveesta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olen samaa mieltä, ettei eduskuntavaaleja saa häiritä. Olisi ikävää, jos samankaltaista vaikuttamista ja häirintää mitä on tullut esiin mm. Yhdysvaltain presidentinvaalin yhteydessä, tapahtuisi Suomessa.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että Lapin kymmenet tuhannet ulkomaalaiset ökyturistit häiritsevät vaalitunnelmaa enemään kuin 1500 sotilasta tässä Bold Quest -harjoituksessa, joka ymmärtääkseni ei ole "veritekojen harjoittelua" kuten provosoivasti esität.

Kysymys on tietoliikenneyhteyksistä, joilla voidaan johtaa maa-, meri- ja ilmavoimien asejärjestelmien taistelua ja tulenkäyttöä. Kiinteät verkot eivät ole alttiita elektroniselle häirinnälle, toisin kuin radiotaajuuksilla toimivat viestiyhteydet. Tämä infra jää harjoituksen päätyttyä Suomen käyttöön.

Kysymys ei siis ole, kuten esität, "veritekojen harjoittelusta" vaan niiden estämisestä, joita kutsumattomat vihamieliset sotajoukot voivat aiheuttaa kansalaisillemme.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Niin Matti, tuohon Bold Quest-verileikien harjoitteluun kuuluvat myös kovapanosammunnat. Ehkä tämä on sitä Setä Samulin tapaa harjoitella noita tietoliikenneyhteyksiä, mutta Suomen olisi syytä erityisesti harkita tämän sorttiseen tietoliikenneyhteyksien luontiin ja harjoitteluun osallistumista vierasmaalaisten (USA) joukkojen johdolla. Muistutan, että siitä ei tosiaankaan ole kuin runsas 70 vuotta, kun tällaista "tietoliikenneyhteyksien harjoittelua" tehtiin Suomen Lapissa: loppuharjoitteluna oli Lapin sota!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Minäkin muistutan, että siitä ei tosiaankaan ole kuin runsas 70 vuotta, kun tällaista "tietoliikenneyhteyksien harjoittelua" tehtiin.
Harjoittelu epäonnistui pahankerran. Molotov lopetti harjoitukset sanomalla että nyt neuvottelut ja testaukset riittävät, puheenvuoro annetaan sotilaille ja "verileikkihän" siitä tuli. Lapin sota oli pientä siihen nähden mitä NL sai aikaan Karjalassa. Suhteellisuuden tajua hyvä herra!

"Tämä kun näyttää olevan peräti tavaksi tullutta, että on "mieli tulla tänne haastamaan riitaa" erityisesti itäiseen naapuriin päin: pelotevaikutuksen tekeminen kun on juurikin sitä."

Ei Yhdysvaltain, Belgian, Kanadan, Tanskan, Ranskan, Britannian, Saksan, Italian, Latvian, Liettuan, Hollannin, Norjan, Puolan, Australian, Uusi-Seelannin ja Arabiemiirikuntien liiton
tarvitse tulla Suomeen haastamaan riitaa Venäjälle? Kyllä nämä maat pystyvät saamaan riidan Venäjän kanssa aivan hyvin kotimaastaankin! Riitaan tarvitaan vain kaksi erimielistä osapuolta joista automaattisesti pidät näköjään Venäjää yksinoikeutettuna toisena osapuolena. Et paljoa arvosta itäistä naapuriamme.

Suomen Puolustusvoimat on harjoitellut "verileikkejä" tositoimien jälkeen kymmeniä vuosia. Kertausharjoitukset ovat juuri näitä, vaikka vainajia ei ole tullut muutoin kuin viimeksi mönkijäturmassa ja tasoristeysonnettomuudessa.

Olisiko siellä vasemmalla laidalla jokin parempi tapa estää väkivalta silloin kun neuvottelut katkaistaan (Molotov). Olisin kovin kiitollinen, jos saisin tähän paremman vastauksen kuin ”diplomatia”. Logiikan kukkanen on tietysti se, että diplomatiaa tarvitaan silloin kun diplomatia ei auta ja järkeä silloin kun järki loppuu. Totuus on kuitenkin, että väkivaltaan turvaudutaan kun diplomatia ja järki loppuu.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos vain kommentistasi Matti.

Kuinka ollakaan, olen noin kohtuullisesti samaa mieltä kanssasi monestakin asiasta, mutta erityisesti tästä:
"Ei Yhdysvaltain, Belgian, Kanadan, Tanskan, Ranskan, Britannian, Saksan, Italian, Latvian, Liettuan, Hollannin, Norjan, Puolan, Australian, Uusi-Seelannin ja Arabiemiirikuntien liiton tarvitse tulla Suomeen haastamaan riitaa Venäjälle". Ei todellakaan tarviste tulla, joten pysykööt kotonaan vaan erilaisine Bold Questeineen!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Etkö ymmärtänyt; jos noilla mainituilla mailla on niin kova halu haastaa riitaa Venäjän kanssa, sehän onnistuu muutenkin kuin harjoittelemalla viestintää Suomessa.

Odotan vielä vastausta kysymykseeni miten Bold Quest on veristä ja miksi se ärsyttää Venäjää?

Matemaatikoksi heittelet kovin epämääräisiä ja enimmäkseen tunteenomaisia käsitteitä ja ilman minkäälaisia perusteluja. Ymmärrän kyllä, että tunnetta on vaikea perustella.

Kun kysymys on niin vakavasta asiasta kuin Suomen puolustamisesta, sellaiset heitot kuin "verileikit" ovat ala-arvoisia. Jos olet sitä mieltä, ettei tätä maata kannata puolusta, ymmärrän leikinlaskusi. Fakta on kuitenkin, että valtaosa suomalaisista hyväksyvät Suomen puolustamisen tarvittaessa aseellisesti ja Puolustusvoimien harjoittelut niiden maiden kanssa, jotka mahdollisesti auttavat meitä mahdollisen ja todellisen "verisodan" alkaessa.

Ei tuo harjoitteleminen mitenkään ylimitoitettua ole. Meille on itänaapurin hyökkäyssotavoimien päällikkö, kenraali Makarov, käynyt kertomassa kuinka laajalle, heidän tappo-ohjusksen kantavat Suomen alueelle (Utsjoki taisi jäädä ulkopuolelle mutta se onkin liian lähellä Natoa). Oliko kenraalin esitelmä jäänyt sinulta huomaamatta??

Tämä teksti on kopioitu ja julkaistaan joko tässä tai omassa blogissani.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Matti hyvä, onko Suomi-niminen valtio vihollissuhteessa Venäjään? Milloin näin on ehtinyt käydä?

Tällä Bold Qusetilla implisiittisesti tehdään USA:n ja Naton vasallivaltio ja samalla myös eräänlainen ulkomaisten joukkojen sotaharjoitus-pullistelujen kenttä. >Näin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan käytäntöä ohjataankin ulkomaisten intessien tahdosta. Siksi Suomi ei tarvitse ulkomaisia sotajoukkoja maaperälleen pullistelemaan ja muokkaamaan maassmme viholiskuvaa Venäjästä. Suomella on riittävät puolustusvoimat huolehtimaan rajoistaan, jopa itsenäsyydestään - jos vain on halua. Tällä menolla menetämme itsenäisyyden rippeetkin!

Suomi voi ihan rauhassa neuvotella ilman USA-Naton asepelotetta Venäjän kanssa naapuruussuhteistaan, jos siihen on tarvis. Ystävyys, yhteistyö ja avoimet naapurisuhteen ja sopimukset takaavat rauhan, kuten on jo yli 70 vuotta ollut. Panostetaan rauhaan, ystävyyteen ja yhteistyöhön myös itänaapurin kanssa ekä hössötetä noiden pyssyuskovaisten turhakkeiden, USA:n ja Naton haukkojen kanssa. Kyllä USA:stakin löytyy rauhan ihmisiä ja Natomaistakin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ajatuksesi siitä, että Suomen neuvotteluasetelmat olisivat tasa-arvoiset Venäjän kanssa on lapsellinen. Miten hiiri voi neuvotella kissan kanssa samanarvoisesti?

Jos kahdeksankymmentä vuotta sitten, kun neuvoteltiin NL:n kanssa, Suomella olisi ollut puolustusliitto esim. Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa (huom. Saksa oli silloin liitossa NL:n kanssa), Suomen neuvotteluasemat olisivat olleet oleellisesti paremmat, jopa ylivoimaiset.

Nyt kun Venäjä on jälleen nimennyt lännen viholliseksi sotilasdoktriiniinsa ja osoittaa imperialistisia pyrkimyksiä Georgiassa, Ukrainassa ja myös Valko-Venäjän suhteen, kannattaa varautua paremmin kuin 80 vuotta sitten. Hiiren tilanteesta on onneksi opittu jotakin.

Hiiren vakuuttelu ystävyydestä ei merkitse kissalle mitään. Meidän kanssa on kiva leikkiä "kissa ja hiirileikkiä" mutta kissaa tietysti harmittaa kun hiiri alkaa kaveerata koirien kanssa. Ehkä tämä on vastaus kysymykseeni miksi Bold Quest ärsyttää Venäjää?

Se on tullut minulle täysin selväksi, että mielipiteesi perustuvat tunteisiin, etkä pysty niitä perustelemaan. Olen odottanut matemaatikolta hieman analyyttisempää tapaa käsitellä asioita, mutta olen näköjään erehtynyt.

(Tämän blogin kommentit julkaistaan vasta kun blogisti on ne hyväksynyt. Vastaavasti blogistille tiedoksi, että tämän kommentin teksti on kopioitu ja julkaistaan joko tässä tai omassa blogissani.)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos vain Matti noista kommenteistasi. Hiiri- ja kissaleikit toki vetoavat somasti lukijan tunteeseen siinä, että kysymys on eläinten suhteesta toisiinsa: hiiri on kissalle saalis. Toki tämä allegoria on monesti käytetty, mutta ei nyt ihan täsmää ihmisten välisissä suhteissa. Ehkä kansojen kokovertailuun se sopii jotenkin. Huomaan Matinkin olevan kovasti tunteellinen näissäkin asioissa, mikä on toki inhimmillistä.

Meillä on kuitenkin ollut NL:n/Venäjän kanssa varsin kestäviksi todettuja sopimuksia kuten YYA ja nykyinenkin pieni valtiosopimus rauhanomaisesta suhteesta toistemme kanssa. Mitäpä tätä nykyistäkään sopimusta rikkomaan, kun sekin toimii. Vai haluaisiko Matti unohtaa tuonkin sopimuksen?

Halusit jotain "matemaatikon analyysiä" tästä Bold Quest-hankkeesta. OK, katostaanpa vaikka ensin karttoja:
1.Lappi on Suomen suurin maakunta, se rajoittuu kolmeen ulkomaiseen maahan: Ruotsi, Norja (Nato-maa) ja Venäjä.
2. Lapin lävistää 4-tie, josta on liittymät mm. Kemin ja Oulun syväsatamiin. Tie kulkee Tenon ylitse Saamen siltaa myöten Nato-Norjaan.
3. Tie kulkee mm. Rovaniemen, Sodankylän, Inarin ja Utsjoen lävitse varsin suorana.
4. Lentokenttiä on Rovaniemellä, Sodankylässä ja Ivalossa sekä varalaskupaikaksi sanottu 4-tien levennys Sodakylän kunnassa. Näitä kenttiä voivat käyttää sekä siviili- että sotilaskoneet.
5. Kahden syväsataman kautta voivat maihinnousua harjoittaa erityisesti USA:n ja Naton sotilasajoneuvot ohjuslavetteineen. Näin nämä voivat tehdä myös Norjasta Saamen siltaa myöten ollen samalla pitkään esim. Venäjän maatutkien saavuttamattomissa. Ohjuslaveteilla voidaan kuskata myös ydinohjuksia, joten Lappi voidaan tehdä nopsasti ydinaseen liikuvaksi lakaisualustaksi. Nämä ohjukset voidaan laukaista Venäjän Kuolaan alueiden kohteisiin pitkin leveyspiirejä, jolloin Maan kiertoliike nopeuttaa ohjusten lentoa, kun taasen Venäjältä laukaistuna länteen on tilanne päinvastanen. USA-Natojärejestelmä voi kohtuullisen sujuvasti vaikka innoissaan asiasta, laukaista noita atomipommeja Muuramanskista Arakangeliin ja siitä väliltä. Näille tahoille on ihan yks hailee, jos Venäjän pommeja ehtii nousta ilmaan ja pudota vaikkapa Rovaniemelle.
5. Ohujuksia USA-Nato-haukat voivat laukaista Lapista myös isoympyrää myöten ihan vaivatta vaikka Moskovaan ja Pietariin. Maan kiertoliike on siinäkin apuna.
6. Tämän kaiken tietää myös Venäjä.
7. Ei ole siis mitenkään sattumaa, että meiltä on kenraalikunta ollut koulutuksessa myös USA:ssa, ja siinä sivussa on allekirjoittanut sen kuuluisan isäntämaasopimuksen eli uutukaisen kauttakulkusopimuksen em. tahojen kanssa. Ketkä ovat olleet tässä tapauksessa keskeisimpiä tämän myyräntyön tekijöitä? Saatat Matti hyvinkin tietää?
8. Bold Quest järjestetään mukavasti valtiollisten vaaliemme lomaan, jolloin tässä on jopa pieni sotilasjuntan hetkellisen muodostamisen soma mahdollisuus. Onhan eduskuntavaalien aikaan meillä hallituksenkin tilalla vain jonkin sortin toimitusnevosto ilman suurempia poliittisia oikeuksia. Näin ollen Bold Quest saattaa tuntea kovasti suurta houkutusta hiukan ohjailla mieleiseensä suuntaan noita hallitusneuvottelujakin. Ikään kuin sotilasjuntta konsanaan.

No eiköhän tässä nyt ole Matillekin ihan somasti matemaattistakin mietittävää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olen samaa mieltä, ettei eduskuntavaaleja saa häiritä. Olisi ikävää, jos samankaltaista vaikuttamista ja häirintää mitä on tullut esiin mm. Yhdysvaltain presidentinvaalin yhteydessä, tapahtuisi Suomessa.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että Lapin kymmenet tuhannet ulkomaalaiset ökyturistit häiritsevät vaalitunnelmaa enemään kuin 1500 sotilasta tässä Bold Quest -harjoituksessa, joka ymmärtääkseni ei ole "veritekojen harjoittelua" kuten provosoivasti esität.

Kysymys on tietoliikenneyhteyksistä, joilla voidaan johtaa maa-, meri- ja ilmavoimien asejärjestelmien taistelua ja tulenkäyttöä. Kiinteät verkot eivät ole alttiita elektroniselle häirinnälle, toisin kuin radiotaajuuksilla toimivat viestiyhteydet. Tämä infra jää harjoituksen päätyttyä Suomen käyttöön.

Kysymys ei siis ole, kuten esität, "veritekojen harjoittelusta" vaan niiden estämisestä, joita kutsumattomat vihamieliset sotajoukot voivat aiheuttaa kansalaisillemme.

****

Juhani Harjunharjan logiikka ontuu pahan kerran:

"Tämä kun näyttää olevan peräti tavaksi tullutta, että on "mieli tulla tänne haastamaan riitaa" erityisesti itäiseen naapuriin päin: pelotevaikutuksen tekeminen kun on juurikin sitä."

Ei Yhdysvaltain, Belgian, Kanadan, Tanskan, Ranskan, Britannian, Saksan, Italian, Latvian, Liettuan, Hollannin, Norjan, Puolan, Australian, Uusi-Seelannin ja Arabiemiirikuntien liiton
tarvitse tulla Suomeen haastamaan riitaa Venäjälle? Kyllä nämä maat pystyvät saamaan riidan Venäjän kanssa aivan hyvin kotimaastaankin! Riitaan tarvitaan vain kaksi erimielistä osapuolta joista automaattisesti pidät näköjään Venäjää yksinoikeutettuna toisena osapuolena. Et paljoa arvosta itäistä naapuriamme.

Suomen Puolustusvoimat on harjoitellut "verileikkejä" kymmeniä vuosia. Kertausharjoitukset ovat juuri näitä, vaikka vainajia ei ole tullut muutoin kuin viimeksi mönkijäturmassa ja tasoristeysonnettomuudessa.

Reservin kapteeni Markus Mustajärvi on puolustusvaliokunnan jäsen. Hän on samasta vaalipiiristä sinun kanssasi niin että voisit kysellä häneltä enemmän näistä verileikeistä ja siitä miten Suomen Puolustusvoimat ärsyttävät itäistä naapuria pullistelemalla tällä Bold Quest -harjoituksella. Pitääkö hän Suomea uhkana Venäjälle?

Sinua harmittaa nähtävästi se, että sodassa ammutaan kovilla. Olisiko sinulla joku muu konsti vastustaa hyökkääjän vihamielinen maahan tunkeutuminen? Viimeksi taisi Molotov sanoa että nyt neuvottelut riittävät, puheenvuoro annetaan sotilaille ja "verileikkihän" siitä tuli.

Minäkin muistutan, että siitä ei tosiaankaan ole kuin runsas 70 vuotta, kun tällaista "tietoliikenneyhteyksien harjoittelua" tehtiin.
Harjoittelu epäonnistui pahankerran. Molotov lopetti harjoitukset sanomalla että nyt neuvottelut ja testaukset riittävät, puheenvuoro annetaan sotilaille ja "verileikkihän" siitä tuli. Lapin sota oli pientä siihen nähden mitä NL sai aikaan Karjalassa. Suhteellisuuden tajua hyvä herra!

"Tämä kun näyttää olevan peräti tavaksi tullutta, että on "mieli tulla tänne haastamaan riitaa" erityisesti itäiseen naapuriin päin: pelotevaikutuksen tekeminen kun on juurikin sitä."

Ei Yhdysvaltain, Belgian, Kanadan, Tanskan, Ranskan, Britannian, Saksan, Italian, Latvian, Liettuan, Hollannin, Norjan, Puolan, Australian, Uusi-Seelannin ja Arabiemiirikuntien liiton
tarvitse tulla Suomeen haastamaan riitaa Venäjälle? Kyllä nämä maat pystyvät saamaan riidan Venäjän kanssa aivan hyvin kotimaastaankin! Riitaan tarvitaan vain kaksi erimielistä osapuolta joista automaattisesti pidät näköjään Venäjää yksinoikeutettuna toisena osapuolena. Et paljoa arvosta itäistä naapuriamme.

Suomen Puolustusvoimat on harjoitellut "verileikkejä" tositoimien jälkeen kymmeniä vuosia. Kertausharjoitukset ovat juuri näitä, vaikka vainajia ei ole tullut muutoin kuin viimeksi mönkijäturmassa ja tasoristeysonnettomuudessa.

Olisiko siellä vasemmalla laidalla jokin parempi tapa estää väkivalta silloin kun neuvottelut katkaistaan (Molotov). Olisin kovin kiitollinen, jos saisin tähän paremman vastauksen kuin ”diplomatia”. Logiikan kukkanen on tietysti se, että diplomatiaa tarvitaan silloin kun diplomatia ei auta ja järkeä silloin kun järki loppuu. Totuus on kuitenkin, että väkivaltaan turvaudutaan kun diplomatia ja järki loppuu.

****

Etkö ymmärtänyt; jos noilla mainituilla mailla on niin kova halu haastaa riitaa Venäjän kanssa, sehän onnistuu muutenkin kuin harjoittelemalla viestintää Suomessa.

Odotan vielä vastausta kysymykseeni miten Bold Quest on veristä ja miksi se on ärsyttää Venäjää?

Matemaatikoksi heittelet kovin epämääräisiä ja enimmäkseen tunteenomaisia käsitteitä ja ilman minkäälaisia perusteluja. Ymmärrän kyllä, että tunnetta on vaikea perustella.

Kun kysymys on niin vakavasta asiasta kuin Suomen puolustamisesta, sellaiset heitot kuin "verileikit" ovat ala-arvoisia. Jos olet sitä mieltä, ettei tätä maata kannata puolusta, ymmärrän leikinlaskusi. Fakta on kuitenkin, että valtaosa suomalaisista hyväksyvät Suomen puolustamisen tarvittaessa aseellisesti ja Puolustusvoimien harjoittelut niiden maiden kanssa, jotka mahdollisesti auttavat meitä mahdollisen ja todellisen "verisodan" alkaessa.

Ei tuo harjoitteleminen mitenkään ylimitoitettua ole. Meille on itänaapurin hyökkäyssotavoimien päällikkö, kenraali Makarov, käynyt kertomassa kuinka laajalle, heidän tappo-ohjusksen kantavat Suomen alueelle (Utsjoki taisi jäädä ulkopuolelle mutta se onkin liian lähellä Natoa). Oliko kenraalin esitelmä jäänyt sinulta huomaamatta??

Tämä teksti on kopioitu ja julkaistaan joko tässä tai omassa blogissani.

*****

Voi Vesa, vakavasti otettavaksi poliitikoksi pelaat itsesi ulos jo alkumetreillä. Kannattaisi harkita hieman valtioviisaampia sananvalintoja kuin "toivottavasti ei enää koskaan porvarihallitusta".

Kun yhteisten asioiden hoito on valtaosin taloutta, suosittelen talouden peruskäsitteiden kertausta. Miten sitä yhteistä hyvää syntyy. Sen jakaminen on paljon helpompaa, kun on mistä jakaa.

Vanha vitsi meni niin, että Elon laskuopin vähennyslaskun ohje oli että "jos ei voi ottaa, pitää lainata". Vasemmistohallituksilla tämä ohje on mennyt niin, että "jos ei voi lainata, pitää ottaa". Niinpä, mitä sitten tehdään kun ulkomaat pistävät lainahanat kiinni. Otetaan porvareilta mutta kun niitä on niin vähän, pitää mennä keskiluokankin pussille?

Eikö Kreikan ja Italian talouspolitiikka opeta mitään? Vihjeenä se, että kyllä porvarit pelastuvat aina niin kauan kuin pääomat voivat liikkua vapaasti mutta keskiluokkaiset häviävät kun kaikista tulee köyhiä. Olisihan se ainakin tasa-arvoista.

****
Ajatuksesi siitä, että Suomen neuvotteluasetelmat olisivat tasa-arvoiset Venäjän kanssa on lapsellinen. Miten hiiri voi neuvotella kissan kanssa samanarvoisesti?

Jos kahdeksankymmentä vuotta sitten, kun neuvoteltiin NL:n kanssa, Suomella olisi ollut puolustusliitto esim. Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa (huom. Saksa oli silloin liitossa NL:n kanssa), Suomen neuvotteluasemat olisivat olleet oleellisesti paremmat, jopa ylivoimaiset.

Nyt kun Venäjä on jälleen nimennyt lännen viholliseksi sotilasdoktriiniinsa ja osoittaa imperialistisia pyrkimyksiä Georgiassa, Ukrainassa ja myös Valko-Venäjän suhteen, kannattaa varautua paremmin kuin 80 vuotta sitten. Hiiren tilanteesta on onneksi opittu jotakin.

Hiiren vakuuttelu ystävyydestä ei merkitse kissalle mitään. Meidän kanssa on kiva leikkiä "kissa ja hiirileikkiä" mutta kissaa tietysti harmittaa kun hiiri alkaa kaveerata koirien kanssa. Ehkä tämä on vastaus kysymykseeni miksi Bold Quest ärsyttää Venäjää?

Se on tullut minulle täysin selväksi, että mielipiteesi perustuvat tunteisiin, etkä pysty niitä perustelemaan. Olen odottanut matemaatikolta hieman analyyttisempää tapaa käsitellä asioita, mutta olen näköjään erehtynyt.

(Tämän blokin kommentit julkaistaan vasta kun blokisti on ne hyväksynyt. Vastaavasti blokistille tiedoksi, että tämän kommentin teksti on kopioitu ja julkaistaan joko tässä tai omassa blokissani.)

****

Heheh: "Huomaan Matinkin olevan kovasti tunteellinen näissäkin asioissa, mikä on toki inhimmillistä. "

Ei ole mitään mutua se-, että Natoa, jota kannatan, on noin 10-kertainen puolustusbudjetti Venäjään nähden, joten mieti vielä noita kissa, hiiri ja koira -asetelmia.

Jos vertaus eläinkuntaan ei sinulle sovi, mieti sitten sitä miten osakeyhtiössä 1 osakkeen omistaja neuvottelee 99 osaketta omistavan kanssa tasapuolisesti? Neuvotteluasetelmat muuttuvat kun 1 osakkeen omistaja liittoutuu 999 osaketta omistavan kanssa. Sopiiko tämä talousoikeutta koskeva esimerkki paremmin. Tämä ei ole mutua, se on realismia.

Olet todella naiivi, jos kuvittelet Venäjän hyvän tahdon ja moraalin menevän yli valta-aseman. Heheh, hiiri siis julistaa ja pitää yllä hyvät suhteet kissaan eikä ärsytä kissaa "verileikeillään ja uhkailuillaan". Tämä ylittää jo satusetä Anderseninkin luovuuden.

(Tämän blokin kommentit julkaistaan vasta kun blokisti on ne hyväksynyt. Vastaavasti blokistille tiedoksi, että tämän kommentin teksti on kopioitu ja julkaistaan joko tässä tai omassa blokissani.)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos Matti noista komennttikoosteistasi. Näyttää siltä, että tämä asia on meidän kesken jotensakin perusteellisesti kommentoitu, mutta jäin kaipaamaan niitä kommentejasi tuohon "matematiikkaani" jota koetin sorvailla tahtomasi mukaan. Mutta olkoon. Joka tapauksessa Bold Questin puitteissa voidaan tehdä myös poliittista kädenvääntöä malliin enemmän tai vähemmän sotilasjuntta... ;)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Huhuh, taisi tulla kopioitua koko satsi mutta täyttä asiaa kuitenkin. No kädenväännöstä sotilasjuntta voit lukea enemmän Naton peruskirjan artikloista. Tiesitkö muuten, ettei Natolla ole omaa armeijaa eikä sillä ole valtiollisia rajoja eikä sillä voi olla imerialistisia pyrkimyksiä.

Jos sitä on vaikea ymmärtää, vertaa Natoa vaikka Punaiseen Ristiin tai Yhdistyneisiin kansakuntiin ja sen rauhanturvapyrkimyksiin. Voiko YK mielestäsi hyökätä valloittamismielessä johonkin maahan? Nyt kuitenkin annat ymmärtää että Natolla olisi sellaisia pyrkimyksiä.

Korjataan kuitenkin ettei Bolt Quest ole Naton projekti.

Olisi hyvä jatkaa aiheesta Suomen turvallisuuspolitiikka mutta toivoisin enemmän asiaa kuin mutua. Konkreettista ovat eurot ja miesvahvuudet. Hyvät naapuruussuhteet ja rauhantoiveet ovat liirumlaarumia, kai sen ymmärrät?

Jos naapuri ei hyväksy meidän itsemääräämisoikeuttamme, se on aika paha juttu. Naapuri on kertonut ettei se hyväksy Suomen Natojäsenyyttä.

Nyt kysyn sinulta Juhani Harjunharju omantunnon kysymyksen: ”Johtuuko mielipidetutkimuksen tulos Natojäsenyydestä mielestäsi siitä, että kansalaiset uskovat että

a) Nato ei paranna Suomen puolustuskykyä vai
b) Suomen Natojäsenyyden vuoksi Venäjä tekee saman kuin Krimillä, eli estää Naton tukikohtien muodostumisen Suomeen

(Tämän blokin kommentit julkaistaan vasta kun blokisti on ne hyväksynyt. Vastaavasti blokistille tiedoksi, että tämän kommentin teksti on kopioitu ja julkaistaan joko tässä tai omassa blokissani.)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiitos vaan Juhani yrityksestä olla systemaattinen. Edellä kuvaamasi kahdenksan kohtaa ovat enimmäkseen maantieteellisiä totuuksia mutta eivät mitenkään anna meille parempia neuvotteluasetelmia. 1:10 pysyy voimassa edelleen, toistaiseksi. Oletko aivan vakavissasi kun puhut tasavertaisesta asemasta?

Minulle tulee mieleen vanha suomalainen sananparsi: "Nauraa väkisin kun velkainen isäntä".

Aika kuvaava on myös venäläinen ajattelutapa, että he ovat vihollisten piirittämiä. Suomi ei ole onneksi kokonaan piiritetty.

(Tämän blokin kommentit julkaistaan vasta kun blokisti on ne hyväksynyt. Vastaavasti blokistille tiedoksi, että tämän kommentin teksti on kopioitu ja julkaistaan joko tässä tai omassa blokissani.)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

No nyt on sitten Matin kanssa keskusteltu. Meillä on oltava hyvät suhteet naapureihin, jotta pärjäämme itsemmekin kanssa. Mutta pyssyillähän niitä suhteita ei voi saada, voimainpullistelu kuuluu lähinnä lapsuuteen: "meidänpä isi on voimakkaanpi kuin teidänpä isi", joten se siitä 1:10 ajatuksestasikin... Mutta siis kiitokset keskustelusta. Katsotaan, mitä kenraalitkin sanovat - kun ovat nyt syyttäjän silmien alla.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Tässä keskusteluni perusta pääministeri J. Sipilän kanssa lauantaina 16.2.2019 ravintola Rastigaissassa Utsjoella.

"Bold Quest 19.1 USA-johtoista militarismin ryhmäpullistelua vaalien aikaan

Bold Quest 19.1

Huhti-toukokuussa 2019 järjestettävän monikansallisen yhteisen tulenkäytön testaus- ja todentamistapahtuman Bold Quest 19.1 päätapahtumapaikka on Sodankylä. Suomessa järjestettävä tapahtuma on osa Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan omistamaa ja johtamaa Bold Quest- testaus- ja todentamistapahtumien kokonaisuutta, jonka tavoitteena on teknisen yhteensopivuuden ja toimintatapamallien kehittäminen maalla, merellä ja ilmassa toimivien järjestelmien välillä.

Tulenkäyttöä edellyttävät testaukset toteutetaan Rovajärven ampuma-alueella. Lentotoiminta toteutetaan Rissalan ja Rovaniemen lentokentiltä Rovajärven alueelle ja Rissalan lähialueelle. Lisäksi käytetään muita tarvittavia maa-, meri- ja ilmavoimien harjoitusalueita sekä varuskunta-alueita Sodankylän, Rissalan, Riihimäen ja Pansion alueilla.
Suomesta tapahtumaan osallistuu noin 700 sotilasta. Ulkomaisia joukkoja odotetaan saapuvan kaikkiaan noin 1500 osallistujaa vajaasta 20 maasta ja Natosta. Tapahtumaan osallistuvat joukot ja järjestelmät vahvistetaan alkuvuodesta 2019.
Bold Questin tavoitteena on kehittää yhteisen johtamisen, valvonnan ja tulenkäytön toimintoja monikansallisessa operaatioympäristössä. Tapahtumassa testataan ja todennetaan maalla, merellä ja ilmassa toimivien tiedustelu-, valvonta- ja tulenkäyttöjärjestelmien toiminnallista ja teknistä yhteensopivuutta. Osa tulenkäytön todentamiseen liittyvistä ammunnoista on kovapanosammuntoja, osa simuloituja.
Näin lukee Suomen puolustusvoimien tiedotteessa.

Tämä militaristinen harjoitus järjestetään Suomen eduskunta- ja EU-vaalien aikoihin, joten noiden sotaharjoitusten vaikutus vaalien ilmapiiriin ja mahdollisesti myös vaali-informaatioon on selvää ulkomaisten tahojen informaatiovaikuttamista äänestäjiin ja ehdokkaisiinkin. Kyse on samalla mitä ilmeisimmin lentosota- ja muunkin sotakaluston hankinnan lobbausta vaaliemme aikoihin.

En itse ole vastaavaa ulkomaista, militaristista vaalivaikuttamista kokenut Suomen maaperällä. Miten on yleensäkin mahdollista, että vieraat sotajoukot tunkevat itsensä maaperällemme nimen omaan vielä valtiollisten vaalien aikoihin?

Lappi on Suomen suurin maakunta, joka rajautuu kolmeen valtioon: Ruotsiin, Norjaan ja Venäjään. Suomen on siis syytä pitää hyvät suhteet kaikkiin noihin naapureihinsa ja Lapin vastaavasti saada pitää rauhan rajat ympärillään.

Hanke Bold Quest 19.1 on mielestäni yksiselitteisesti peruttava!

Mitä tähän sanoo pääministeri Juha Sipilä?"

Mitäpä pääministeri vastasi? Että asiaa on käsitelty UTVA:ssakin. Ja että tuon harjoituksen ei saa millään tavoin vaikuttaa vaaleihin.

Siinä tietenkin olen samaa mieltä, että ei saa vaikuttaa, mutta mitäpä siihen sanoo esimerkiksi USA? Valitettavasti en usko, etteikö informaatiovaikutusta tule. Siksi pyysin vielä, että asiaa käsiteltäisiin uudestaan UTVA:ssakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset