juhaniharjunharja

Suomesta ydinaseiden myötä alusta ydinsodalle?

Tässä tämän päivän 22.11.2018 Suomen ulkopoliittisen isnstituutin (UPI/FIIA) nimissä tehdystä kirjoitelmasta ote:

"Eurooppalaista ydinaseyhteistyötä voitaisiin tehostaa Ranskan ja Britannian joukkojen pohjalta

Eurooppalaisesta ydinpelotteesta on alettu keskustella uudelleen Venäjän aggressiivisen käytöksen, Donald Trumpin presidenttiyden ja transatlanttisen suhteen jännitteiden sekä Britannian EU-eropäätöksen vuoksi. Tässä kontekstissa Ranskan ja Britannian ydinpelotteet voisivat aiempaa laajemmin ja vahvemmin turvata koko Euroopan mantereen turvallisuutta, kirjoittaa ranskalaisen Strategisen tutkimuksen säätiön (Fondation pour la recherche stratégique) varajohtaja Bruno Tertrais uusimmassa FIIA Working Paper -julkaisussa.

Paperissa hylätään ajatus yhdestä ”eurooppalaisesta pelotteesta”. Sen sijaan ehdotetaan mahdollisia ja uskottavia keinoja tehostaa eurooppalaista ydinaseyhteistyötä Ranskan ja mahdollisesti Britannian joukkojen pohjalta, mieluiten Euroopan unionin ulkopuolella. Paperin mukaan Yhdysvaltain tulevat Eurooppaa koskevat päätökset ja politiikat ovat ratkaisevia, kun määritellään realistisia vaihtoehtoja ja seurauksia.

Julkaisun voi ladata Ulkopoliittisen instituutin verkkosivuilta: https://www.fiia.fi/julkaisu/the-european-dimension-of-nuclear-deterrence

Lisätietoja saa kirjoittajalta: Bruno Tertrais"

 

Suomi on  kuitenkin 5. maaliskuuta 1970 allekirjoittanut ydinsulkusopimuksen . Sittemmin lähes kaikki maailman maat ovat liittyneet ydinsulkusopimukseen, joten tässä valossa tuota UPI:n julkaisemaa kirjoitusta voidaan pitää varsin provokatiivisena ehdotuksena kiertää tuota sopimusta. Hankkiutumalla ydinaseyhteistyöhön jonkin maan tai tahojen kanssa, Suomi saman tien hankkii itselleen oikeuden käyttää ydinasetta. Se on käytännössä sama, kuin Suomi tulisi ydinasevaltioksi muiden ydianasevaltioiden kanssa. Mitähän tähän sanoo sopimuksen valvoja IAEA? Onko UPI tietoinen, mihin ikävään tilanteeseen se saattaa Suomen noine julkaisuineen?
 

 MUTTA; MUTTA...

Mitä tällaiseen hankkeeseen sanovat sitten Suomen eduskunta ja tasavallan presidentti? Olisi erittäin kiinnostavaa kuulla, onko Suomi todellakin hankkiutumassa kiertoteitse tai suoraan ydinasevallaksi ja halukas asettumaan ydinaseiden laukaisualustaksi? Onko Suomi kieltäytyessään vastikään ydinasekieltosopimuksesta pohjustanutkin tätä UPI:n nimissä tehtyä hankesuunnitelmaa?  (https://yle.fi/uutiset/3-9912030 )

 

cool

 


 

 

 

 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Mihin ihmeen sotapolitiikkaan Suomea ollaan nyt ajamassa? Tämän istuvan hallituksen toimet alakavat näyttää hengenvaarallisilta!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hiljattain luin jostakin, että Suomen ei tarvitse pelätä ydinhyökkäystä. Maassa ei yksinkertaisesti ole kohdetta, johon ydinasetta tarvittaisiin.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jorma Moll. Näin nähädäkseni nyt juuri on. Mutta jos alamme harjoitta ydinaseyhteistyötä jonkun kanssa, tilanne muuttuu radikaalisti. Esimerkiksi nämä Nato-lentohärvelit voivat tuoda ilmatilaamme ja maaperällemme ydinkärkiohjuksia, jolloin rikomme käytönnössä ydinsulkusopimustakin. Mahdollisesti ensi keväänä tuleva USA:n johtama sotaanharjoittelu voi johtaa juuri tähän tilanteeseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos tuleva EU-liittovaltio aikoo olla vertailukelpoinen USA:n ja Kiinan kanssa,tulee sillä olla oma ydinase, joka ulottuu niin Kiinaan kuin USA:han asti.

Selvyyden vuoksi on todettava, että en kannata EU-liittovaltiota.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Pertti Väänänen. Noinhan se pakkaa olemaan, joten EU-liittovaltio tulisi jo rakentuessaan rikkomaan ydinsulkusopimustakin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Niin kauan kuin Venäjä harrastaa sotapolitiikkaa naapureitaan kohtaan, minä pelkään että Venäjä hyökkää Suomeenkin. Eihän se mikään ihöme olisi, olenhan jo kaksi kertaa joutunut jättämään kotini sen takia.

Suomihan voi irtisanoa ydinsulkusopimuksen ihan kuten NL irtisanoi hyökkäämättömyyssopimuksen ennen talvisotaa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitso Leo Mirala perinteisen luomnteisesta kommentistasi. On kuitenkin hyvä muistaa Leonkin, että jatkossodassa Suomi yhdessä Natsi-saksan joukkojen kanssa koetti vyöryä pitkälle silloiseen Neuvostoliittoon hävittäen mm. Leningradia ja tappamalla sen asukkaita noin 800 000. Tämä kansanmurhaan rinnastuva verilöyly on vielä ikävällä tavalla käsittelemättä maamme historiassakin. Jotta Suomi noudattaisi nyt tuota allekirjoittamaansa ydinaseiden leviämistä koskevaa sulkusopimusta, on nyt erityisen ikävää maamme turavallisuudenkin kannalta lähteä edes spekuloimaan sopimuksen irtisanomista.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Suomen osallisuus ydinsulkusopimukseen ei ole vaikuttanut mitenkään ydinaseiden määrään. Pohjois-Korea vähät välittää Suomen päätöksistä.

Toinen juttu on tuo Suomen alueen käyttäminen ydinohjuksen "laukaisualustana".
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä kun tietääkseni ohjukset lentävät tuhansia kilometrejä. Lisäksi sukellusveneet voivat toimia laukaisualustoina.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Matti Villikari. Kyllä tuon Suomen osallisuus on ollut omalta oasaltaan vaikuttamassa sen sopimuksen yleiseen kunnioittamiseen, kuten on laita muidenkin sopimusmaiden. Näin ollen maamme on toiminnallaan hillinnyt muiden maiden tavoin ydinaseiden leviämistä ja samalla myös niiden määrää.

Ydinohjusten laukaisulaustana toimii se maa, jonka rajojen sisältä ydinkärki laukaistaan. Joko lennosta tai maankamaralta, jopa veden alta laukaistuna. Nyt kun USA aikoo tulla pullistelemaan ensi huhtikuussa johtamassaan sotaan harjoittelussaan, on suuri vaara siinä, että tämä jo atomiaseitaan toista maata kohtaan käyttänyt maa tuo sotahärveleissään myös ydinkärkiä. Näin USA pakottaisi Suomen rikkomaan tuota ydinaseiden sulkusopimustakin ja paljon muitakin sopimuksia, mm. Venäjänkin kanssa tehtyjä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tarkoitatko, että Venäjälle on sallittua sijoittaa "atomiaseita" Suomen rajalle mutta Suomella tätä oikeutta ei ole.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #10

Niin Matti, on hyvä muistaa, että Suomi on v. 1970 allekirjoittanut ydinseita ja niiden leviämistä koskevan ydinsulkusopimuksen. Jos Suomi hankkii, saa tai muuten sijoituttaa maan rajojen sisäpuolelle ydinaseita, rikkoo Suomi samalla allekirjoittamaansa ja ratifioimaansa kansainvälistä sopimusta. Tällöin ensinnäkin tätä sopimusta valvoman elimen IAEA on välittömästi puututtava Suomen nykyisiin toimiin. Toisaalta saattaa jo nyt olla tilanne se, että Suomi on käytännössä rikkonut tuota sopimusta noine USA-/Nato-sotaharjoituksineen ja jo vuodesta 2014 tehdyn Nato-isäntämaasopimuksen myötä.

Myös vuonna 2016 sotaministeri Jussi Niinistön allekirjoituksin varustetut aiesopimukset USA:n ja Iso-Britannian kanssa saattavat jo liipata hyvinkin läheltä tuota ydinsulkusopimuksen rikkomista. Näistä asioista onkin hyvä tehdä tutkintapyyntö/kantelu sekä oikeuskanslerille että puolustusvaliokunnalle.

Varmaan IAEA on myös kiinnostuva saamaan tietoja Suomen nykyisestä toiminnasta ydinaseiden leviämistä estävän sopimuksen noudattamisessa.

Toimituksen poiminnat