juhaniharjunharja

Pullisteleeko Nato suursotaharjoituksessaan tulevilla sankarivainajillaan?

Lokakuun 25. päivänä alkaneissaTrident Juncture 18 -harjoituksissa Suomi on jälleen luovuttanut maamme alueita USA:n ja muiden Nato-maiden hurmepelien käyttöön. Tosin vain parikymmentä prosenttia suomalaisista kannattaa maamme Nato-jäsenyyttä, mutta silti Suomi on yhä aktiivisemmin mukana Naton sotaharjoituksissa. Näissä harjoituksissa halutaan näyttää erityisesti itäiselle naapurillemme peloteuhkaa huomioimatta kuitenkaan sitä, että rauha, ystävyys ja yhteistyö tuossa pullistelutouhussa vain rapistuvat entisestään luoden samalla epävarmuutta kansojemme suhteisiin.  Tämä on selkeästi pahansuopaa seikkailupolitiikkaa, johon Suomen ei missään nimessä enää tulisi sortua: kokemukset vastaavan tyyppisistä Hitlerseikkailuistamme menneiltä vuosikymmeniltä näkyvät vieläkin hautausmaillamme.

Ainoa oikea tie rauhalllisiin ja vakiintuneisiin oloihin pohjolassa eri maiden kesken on kaikkien kansojen avoimet poliittiset pyrkimykset ja toimet, joilla kaikkia mahdollisia erimielisyyksiä ja suhdekriisejä ratkotaan neuvottelupöydissä eikä pullistelevin sotaharjoituksin. Nämä typerät sotaharjoitusseikkailut tulevat ei vain taloudellisesti kalliiksi vaan käyvät myös meidän ihmisten elämelle vaarallisiksi.

Näyttää sitlä, että kenraalit ovat päässeet aivan liian paljon määrittämään maidensa turvallisuus- ja ulkopolitiikan olemusta ja sisältöä uhkien ja pelkojensa keksinnöillä. Toisen raskaan ja raa´an maailmansodan jälkeen ihmiset vannoivat, että ei enää sotia, ei enää uhkia eikä kymmenien miljoonien ihmisten silvottuja ruumiita, tuhottuja kaupunkeja  vaan rauhan, ystävyyden ja yhteistyön sekä aseistariisunnan toimia kautta maapallon.  Ei meitä uhata, ellemme me ole uhkailemassa Naton sotasaappaiden varsien välistä naapureitamme ja ihmisiä idässä tai peräti kotimaassamme.  Sillä nuo suursotaharjoittelut uhkaavat erityisesti meitä tavan kansalaisia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

NATO on rauhanprojekti. Toisen maailmansodan jalkeen vain NATO:on kuulumattomat maat ovat sotineet Euroopassa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Keijo Räävi. Niinpä - jos ei oteta huomioon esim. Jugoslavian hajoittamista tai sitten Nato-operaatioita Afganistanissa ja muissa Afrikan ja Lähi-Idän maissa. Tosin noissa jälkimmäisissä maa- tapauksissa ei olla Euroopassa, mutta eurooppalaisina ja USA:laisina yhteisissä kymmenvuotisissa sotaharjoituksissa elävillä maaleilla. Jotta vanha siirtomaakulttuurimme elää sotaisena hurmehenkenä edelleenkin Nato-maissa ja niiden sotajohtajissa. Nato on siis rauhanprojekti, joka on luonteelta usein sitä hautausmaiden rauhaa... valitettavasti. Mutta tähänhän on olemassa ratkaisu: lakkautetaan Nato Varsovanliiton lakkauttaminen esimerkkinä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Mikä rauhanprojekti oli Venäjän suorittana Ukraiban alueen miehitys ja kahden Georgiaan kuuluvan alueen ottaminen nukkevaltioikseen?

Martti Nurmi

Stalin kunnostautui sekä oman kansan, että muiden tappajana. Sankarivainajia tuli miljoona silloin ja tulee Ukrainassa nytkin, vaikka Stalinia ei enää ole. Stalin-seikkailut näkyvät vieläkin monilla joukkomurhanäyttämöillä, jotka Neuvostoliittoon muuttaneet suomalaisetkin kohtasivat. Sielläkin niitä "sankarivainajia" lepää.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Martti Nurmi. Niinpä, olipa sitten Stalin tai Hitler, ovat ne molemmat varoittavia esimerkkejä ihmiskunnalle. Tosin samalla historia kertoo meille, että sotmiset ja niillä harjoittelut ovat tuhon teitä, joita myöten ei meidän eikä muidenkaan kannata, ei edes Naton, ryhtyä sankarivainajatekoihin. Naton hyväksi voitaisiin tehdä se sama kuin tehtiin Varsovanliitonkin hyväksi: lakkautetaan Nato Varosvanliiton tavoin.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Hoh hoijaa. Jälleen yksi ajastaan jälkeen jäänyt kommunisti, joka kuvittelee, että idässä asuu ystävä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Mika Lehtonen. Pitäisikö kuvitella, että idässä asuu vihollinen? Näinhän tehtiin mm. 1930-luvulla mm. IKL:n AKS:n ja Lapuan liikkeen "hevosenleikeissä" (lainaus sotaministerimme siniharmaan Jussin suusta. Näinkö kansat oppivat hyväkymään toisensa ja erilaisuutensa? Maa-niminen avaruuskappaleemme on sen varran pieni planeetta, että se ei kestä elävänä kolmatta maailmansotaa. Sitäkö herra Mika Lehtonen kaipaakin, sitä sotaa? Kun ei naapurista löydy ystäviä? Sääliksi käy ajatusmaailmasi...

Martti Nurmi

Jotkut haluaa meidät Venäjän rajojen sisään ja sitten on me muut. Jos suomalaisia on vaikeaa ymmärtää, kysele balteilta.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #7

No sanoppa nyt, ketkä niitä joitakin ovat, jotka haluavat meidät Venäjän rajojen sisään? Ei kai vain semmoiset kuin Karjala takaisin- liikkeet?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #12

Karjala takaisin tarkoittaa sitä, että Venäjä palauttaa Suomelle NL-nimellä rosvoamat alueensa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #17

Kiitos Jori Kajanto kommentistasi. Nämä "rosvoamiset" ovat tässä asia, jota on syytä tarkastella myös historian valossa. Hiukan runsaat sata vuotta sitten Suomi-niminen valtio alkoi vasta muodostua autonomisesta Suomen suuriruhtinaskunnasta, joka oli osa silloista Venäjää (tai Neuvosto-Venäjää). Ruotsin vallan ajalla tuollaista autonomista kaistaletta ei hallinnnollisesti ollut lainaan! Tuo Karjala-niminen autonominen alue olis sekin olemassa osana Venäjää (Neuvosto-Venäjää).

Siis Suomi on syntynyt vähin erin ja vaiheittain eri valtioiden hallinnoimalle alueelle ja viimeiset sata vuotta se sai legitimiin valtioasemansa Tarton rauhan sopimuksessa 31.12.1920. Tosin tämä ei silloinkan kaikille kelvannut, joten innokkaimmat ikl:n. aks:n ja myös kovasti Hitlerin innoittamat Lapuan liikkeen sotahurtat alkoivat uhota sotaa ja Suur-Suomea aina Uralille asti.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #19

Itsenäisen vastasyntyneen Suomen rajat määriteltiin Tartossa 1920 ja ne tunnusti Neuvosto-Venäjäkin. Ne rajat perustuivat jo 1812 Venäjän tsaarin Aleksanterin Suomeen liittämään ns. Vanhaan Suomen, Viipurin läänin rajoihin. Tällä alueella on aina asunut suomalaisia enemmistönä. Kun itsenäinen valtio määritellään, on sen rajat koskemattomat. Tätä koskemattomuutta rikkoi Neuvostoliitto. Eli ne vanhat suomalaisalueet alueet on Suomelta ihan faktisesti suurvallan sotavoimalla rosvottu.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #20

Niin se toki on, mutta kun Suomi oli aluksi v. 1918 keisarillisen Saksan protektoraatti Hesseni pirinssin olessa silloisen oikeistomme valitsema kuningas, menivät itsenäisyyden puurot ja vellit sekaisin. Mutta valkoinen terrori innostui tappamaan suomaista työväkeä kymmenintuhansin keskistysleireillään vauvasta vaariin, tämä diktatuurin luonteinen pseudodemokratia jatkui aina Hitlerin auvoisaan kumppanuuteen ja syöksymiseen kohti Uralia. Siinä sitä oli sitten aikansa miettimistä itse kullakin sotasankarilla Lapin sodan jälkeen, jotta mitähän sitä tulikaan tehdyksi. Semmostahan se sotiminen on: ihmisteurastusta kaikin puolin. Olepa siinä sitten koskematon molemmin puolin ja muidenkin seassa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Nostan hattua, että julkaisit tuon kommenttini, vaikkei se ollut millään tavalla myötäsukainen.

En todellakaan kaipaa sotaa idän jättiläistä vastaan, kuten varmaan kukaan täysjärkinen suomalainen ei kaipaa. Tosiasia on kuitenkin, että meillä on naapurina mafian johtama valtio, jonka näyttää olevan mahdotonta luoda aidosti ystävällisiä ja välittömiä suhteita yhdenkään (varsinkaan sotilaallisesti heikomman) naapurinsa kanssa.

Venäläiset ovat yksittäisinä ihmisinä pääasiassa mukavaa porukkaa, joten toivoisin, että heillä olisi järkeä muuttaa maansa suunta. Diktatuuri on huono valtiomuoto.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #9

Niinpä, diktatuurit ovat huonoja valtiomuotoja. Mutta "ikuiset" kuninkaat ja kuningaskunnat vastaavasti - ja niitähän meillä on Euroopassakin vielä useita. Pseudodemokratia on sisäistetty monen majesteetin maassa...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Juhani se jaksaa olla ikuinen humoristi... Trident Juncture 18 on mittakaavaltaan partiolippukunnan syysretki, mutta äskettäisessä Vostok-18:ssa sentään oli äijämeininkiä.

Puolustusministeri Sergei Šoigun mukaan keskisen ja itäisen sotilaspiirin harjoitukseen osallistui noin 300 000 venäläissotilasta, 36 000 sotilasajoneuvoa, 1 000 lentoalusta ja 80 sotalaivaa, ja siihen vielä muutama tuhat kiinalaista päälle.

Käypäs vuodattamassa nuo rauha, ystävyys ja yhteistyövirtesi Putinille – hänen politiikkansa sen ratkaisee, miten NATO:n tarvitsee harjoitella. Heti kun suursotaharjoitukset loppuvat Venäjältä, ne kyllä loppuvat Lännestäkin.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Hannu Mononen. Niin nuo Venäjän sotaharjoittelut tapahtuivat oman maan rajoen sisäpuolella ja kaukana Euroopasta, Naton temmellyskentästä. Mutta meillähän on tullut jo tavaksi, että vieraiden maiden (nato-maiden) sotajokot tulevat silloin tällöin ihan kutsumattakin tekemään maihinnousujaan maaperällemme ja ilmatilaan saatikka meritilaan. Toki vuodatan nämä rauhan, ystävyyden ja yhteistyövirteni ilman muuta myös Putinille, jopa riemu mielin. Nyt vain on kuitenkin niin, että tämäkin sotaharjoittelu ilmaistaan uhona ja pullisteluna maaperällämme erityisesti Venäjälle ja tuolle kauhistuttavalle Putinille. Halutaan käyttää ja näyttää sitä kuulutettua pelotevaikutusta, kuten tuo siniharmaa puolustusministerimme Jussi "Hevosenleikki" Niinistökin on innoissaan julki lausunut. Näitä pelotevaikutuksia näyteltiin aikoinaan natsi-ideologiankin innoittamina erityisesti 1930-40-luvuilla tuhoisasti merkittävin seuraamuksin. Valittettavasti on edelleenkin historiastamme vähän tai ei mitään oppineita seikkailpolitiikan harjoittajia niin valtio- kuin sotaväkihallinnossamekin. Toivon toki, että Suomessa voitaisiin vähin erin palailla tuon seikkailupolitiikan parista rauhallisemmille politiikan teon urille. Suomen on parempi harjoittaa sitä poltiikkaa, missä viholliset ovat mahdollisimman kaukana (toisessa galaksissa) ja ystävät naapureinamme. Sotaanharjoittelun melskeissä tämä niin herkästi pakkaa unohtumaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ai se paikkako sen ratkaiseekin, mikä sotaharjoitus on kulloinkin paheksuttava, eikä ollenkaan osallistuvien joukkojen ja kaluston määrä tai laatu?

Vostok-18 tapahtui kaukana Euroopasta, ja jos katsot kartasta, missä Trident Junctrue 18:n joukot harjoittelevat, niin se tapahtuu isäntävaltion alueella mahdollisimman kaukana Venäjän rajasta – minkä lisäksi Venäjän tarkkailijat ovat harjoitukseen tervetulleita, kuten NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg korosti juuri eilisissä TV-uutisissa. Kohtelias kutsu on kyllä uhon ja pullistelun täydellinen vastakohta.

Mutta viime vuotinen Zapad 2017 oli Venäjän asevoimien ja Valko-Venäjän asevoimien yhteinen sotaharjoitus, joka järjestettiin 14. − 20. syyskuuta 2017 Venäjän Läntisessä sotilaspiirissä, Valko-Venäjän ja Kaliningradin alueilla NATO-maiden Liettua, Puolan ja Saksan naapuritontilla aidan takana. En edes viitsi lähteä luettelemaan, mitä kaikkea Putin kehuskelee jo Kaliningradissa vieneensä laukaisuasemiin, mutta jos olet kiinnostunut, Ari Pesosen blogit Puheenvuorossa kertovat yksityiskohdista.

Olet oikeassa, monen mielestä Putinin ajatuksenjuoksu on kauhistuttavaa. Yksikään toinen ydinasevaltion valtionpäämies ei ole julkisesti rehvastellut, ettei jälkeenjäävällä maailmalla ole mitään arvoa ilman hänen omaa valtiotaan. Miehellä on peliaika käymässä loppuun ja valtaa enemmän kuin ymmärrystä, ja hän sekoittaa pahoin pelon ja kunnioituksen – todella vaarallinen yhdistelmä ihmiskuntaa ajatellen. Hampaisiin saakka aseistautunutta juoppohullua on etenkin naapureilla realistiset syyt pelätä, mutta kovin harva kunnioittaa.

Tappavasta voimasta juopunut Putin ja hänen silovikkinsa eivät itse arvosta mitään muuta kuin vastavoimaa, aivan kuten hänen oppi-isänsä Stalin. Itsenäinen Suomi ei asiaa tajunnut 1930-luvulla vaan naiivisti kuvitteli Kansainliiton ylevine periaatteineen riittävän sodan estämiseksi, ja teki raskaan virheen laiminlyömällä riittävän maanpuolustuksen ylläpidon. Ensimmäisellä kerralla tuo typerä haihattelu kävi Suomelle todella kalliiksi, mutta jos siitä ei vielä 79 vuoden jälkeenkään ole opittu yhtään mitään tai kaikki opetukset ovat jo unohtuneet, tomppelimaisuus on aivan anteeksiantamatonta.

Riittävä oma maanpuolustustahto ja -kyky (joka saadaan koulutuksella ja riittävillä materiaalihankinnoilla) antavat hyvän pohjan saadaksemme elää rauhan tilassa jatkossakin, mutta uskottavuus vaatii vielä itseämme vahvemmat kaverit tueksemme -- vasta silloin uskottavuus riittää Kremlissä asti. ETYK:n luottamusta herättävät käytännöt antavat Venäjälle kaikki mahdollisuudet tarkistaa paikan päällä milloin tahansa, että myös Nato-Suomessa valmistaudutaan pelkästään puolustamaan itseämme ja tekemään se kunnolla. Toki voi olla seikkailuhenkisille kasakoille pettymys huomata, että tänne ei enää koskaan kannata tulla väkivalloin eikä pahoissa aikeissa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #13

Hannu, mielestäni paheksuttaavaa on nyt kaikkien niiden maiden ja Naton sotahajoituspullistelut, jotka ohjaavat tuolla käytöksellään ja pelottelupolitiikallaan maailmaa kiihtyvään asevarustelukierteeseen. Suomen Lappi on jälleen kerran Naton ylikansallisten sotajoukkojen pullistelunäyttämäönä: se näkyy ja kuuluu parasta aikaa.

Sotimisen harjoittelut pakkaavat yleensä johtamaan pullisteluista päällekäynteihin. On tosi outoa, että me ihmisen toljakkeet emme vieläkään ole tätä seikkaa älynneet - vai olemmeko? Tokihan syyttävän etusormi sojottaa herkästi aina johnkin muuhun kuin itseen päin, mutta silloin täämä syyttäjä ei huomaa, että loput kolme osittaa itseään päin.

On vielä olemassa se kuuluisa sanonta: niin metsä vastaa kuin sinne huutaa! Ja toinen: joka tuulta kylvää, se myrskyä niittää! Oi jospa sotaherratkin tuon edes pikkuisessa määrin ymmärtäisivät ja ottaisivat tomissaan jopa huomioon!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Suomihan ei ole se joka seikkailupolitiikaa harjoittaa,suomea läpinäkyvämpää maata puolustuspolitiikassa ei monta ole koko maailmassa,,myös venäläiset tietää tämän käytyään juuri katsastamassa lapin lennoston !

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Vai omien rajojen sisäpuolella? Milloin Valko-Venäjä on kuulunut Venäjään? Millä perusteella Venäjän paljon suurempi Vostok-18 harjoitus sitten ei ole pullistelua, muka NATO:n harjoitus sitä on?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset