juhaniharjunharja

Hävyttömät aikomukset hävittäjähankintoina

Suunnitelma laittaa hyökkäykseen tarkoitettujen lentosotahärpäkkeiden uuteen hankintaan kymmenin miljardein maamme vaivalla hankittua rahaa, meidän verovarojamme, on häyvytöntä aatostelua istua läsöttävältä hallitukseltamme. Erityisen yököttävää tässä on se, että nämä tulevat kalut on tarkoitettu hyökkäystoimintaan myös rajojemme ulkopuolella. UTVA:sta on viestitetty, että istuva presidenttikin olisi asialle erityisen myönteinen. Tämä vittaa siihen, että jonkin asteinen sotahulluus tuntuu tunkeutuneen maamme polittiseen ja puolustukselliseen koneistoon: harjoitetaan pelon  politiikkaa ei vain meihin kansalaisiin vaan myös naapurimaihinkin päin. Uhkailu, kiristys ja lahjonta ovat tavallaan astuneet valtiolliseen politiikan teon päiväjärjestykseen sinihämärän poliittisen sotajohdon myötä.

Vaikka maailmamme on monella tapaa mitä on, ei tilanne ainakaan parane militarismin kauppaaman kauhukuvamaailman menetelmin.  Nurkkaan ahtautuneen hiiren uhma ei tarkoita rohkeaa hiirtä, vaan pelosta sekaisin mennyttä hiirtä. Siinä järkevä harkinta on hautautunut pelon peittoon.

Siis ihmisen maailma on mitä on, ja edelleen toki tapellaan ja soditaan siellä jos täälläkin verissä päin vainajien määrän vain kasvaessa ja pelon ringin kovetessa monen otsalohkon sisällä. Mutta vaikka näin on, on olemassa aito rauhan vaihtoehto. Se vain tarkoittaa paljon nykyistä suurempaa rohkeutta avata rauhoittavat keskustelut meidän itse kunkin kesken ja erityisesti kansojen kesken. Niitä ei kuitenkaan käydä kiväärin tähtäinjyvän kautta. Se tarkoittaa sitä, että aseet heitetään sivuun ja astutaan rohkeasti neuvonpitopöytiin ilman sotavoimilla pullisteluja ja niillä uhkailuja.

Suomi voisi vallan hyvin olla siinä maailman kansojen joukossa, joka osoittaisi toimillaan luopuvansa hulluuden pyssyuskovaisuudesta ja sotakalupullistelusta astuen rauhantyön eturintamaan. Näin ollen tämä maatamme mieletömyyteen ajava miljardien hävyttömien hävittäjien hanke keskeytetään nyt ja aletaan harkita asiaa uudelleen erityisesti aidon rauhan ja rauhantyön kantilta.

Siis hyvä hallitus, hyvä eduskunta ja hyvä presidentti: keskeytetään nyt nuo suunnittelussa
olevat hävittäjähankinnat. Toki edelleen maailmanpolitiikan johdosta tarvitsemme omat
puolustusvoimat, mutta palautan samalla mieleenne, että riittävän puolustuksen tarpeet
voidaan toteuttaa ihan omin toimin. Koko tarvittava lentokalustokin voidaan tehdä
Suomessa, kun muistetaan mm. Valmetin Vihurit
! Siis nimen omaan puolustukseen tarvittava
kalusto ja sen tuottaminen uuteen harkintaan välittömästi!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hyökkäys voi olla joskus paras puolustus...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mikään hinta ei ole liian suuri jos silla voidaan estää sotakiihkoisten venäläisten hyökkäys isänmaahamme.

En haluaisi lähteä kolmatta kertaa evakkoon!

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Tuotos-panos -suhteella punnittuna aiotut hävittäjät ovat harvinaisen hyödyttömiä. Jotain samaa kuin ratsuväkikomppaniat ensimmäisessä maailmansodassa. Isossa sodassa, jota parhaillaan suunnitellaan, huolto lakkaa toimimasta ja hävittäjät ovat taivaalla vain 3-10 lentotuntia.

Loppuratkaisut tehdään sissi- ja kaupunkisodassa. Myyjille hävittäjäkauppa kyllä kannattaa.

Tomi Vaalisto

Jospa muistelisimme 60-luvun alun ilmapuolustusta Suomessa:

Hävittäjinämme oli 13 kevyesti aseistettua Gnatia. Ne oli ostettu Britanniasta vuonna 1958 – halvimmat, mitä tarjolla oli.

Maahamme oli asennettu 1950-luvulla tutkaverkko, jolla joten kuten nähtiin oma ilmatila mutta ei juuri rajojen yli. Nähtiin, jos kukaan ei häirinnyt. Valtiot ympärillämme lensivät varsin vapaasti ilmatilasamme.

Auttavana ilmavalvontakeinona käytettiin erityisesti Lapissa, rajaseudulla ja rannikoilla rajamiesten ja siviilien näkö- ja kuulohavaintoja. Ne soitettiin viranomaisille, jos puhelin sattui kohdalle. Suurvallat olivat jo siirtymässä satelliittitiedusteluun.

30. lokakuuta 1961 Neuvostoliitto jätetti Suomelle nootin, jossa se YYA-sopimukseen vedoten esitti toimenpiteistä molempien maiden rajojen puolustuksen turvaamiseksi Saksan liitto­tasa­vallan ja sen kanssa liitossa olevien valtioiden taholta ilmenevän sotilaallisen hyökkäyksen uhan johdosta. Nootti tunnetusti kytkeytyi samana vuonna tapahtuneeseen Berliinin kriisiin.

UKK matkusti Neuostoliittoon ja Novosibirskissa Kekkonen joutui myöntämään tosiasiat. Suomelle tarjottiin kahta neuvostoliitolaista lentorykmenttiä hoitamaan ilmapuolustuksemme, koska emme siihen itse kykene.

Kekkonen lupasi panna puolustuksemme kuntoon, jotta sotilaallisia yya-konsultaatioita ei tarvittaisi. Jo kolmen kuukauden kuluttua allekirjoitettiin sopimus: 20 huippumodernia ja tehokasta MiG-21F-13 -konetta ilmataisteluohjuksineen. Kauppaan kuului neljä MiG-15 -koulutuskonetta ja 120 miljardin markan laina asemateriaalin hankintoihin.

Suomessa oli jo tutkittu muita eurooppalaisia hävittäjävaihtoehtoja, mutta Neuvostoliiton uusi MiG-tarjous löi muut laudalta. Naapuri myi uusinta kalustoaan.

Onko mikään muuttunut? Jos emme itse vastaa tulevaisuudessakaan omasta ilmatilastamme kuka sitten?

Nykyisiin torjuntahävittäjiimme on hankittu JASMM-ohjuksia, joilla voidaan tuhota lennosta maanpinnalla olevia ohjuslaukaisujärjestelmiä ja tärketä kohteita. Lentokonessa olevan ohjuksen liikkuvuus ja suhteellisen pieni koko tekee niistä taistelukestäviä ja vaikeasti tuhottavia, mikä on tärkeää pienelle maallemme.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Suhteessa kansantuloon Suomen tulisi tottakai ottaa esimerkkiä aina niin rauhantahtoisen Venäjän panostuksesta asevoimiinsa BKT-prosetteina, ja järjestää sotaharjoituksiakin Juhani Harjunharjan ihannevaltion mallin mukaan.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Mitä Macron sanoikaan - todella? Kannattaa lukea, kun Ylekään ei tunnu tuosta paljon puhuvan:

https://markkusiira.blogspot.com/2018/08/eurooppa-...

Eurooppa ja Venäjä yhteistyöhön?

"Meidän pitää päivittää näkemystämme Venäjän osalta, olemme jääneet hieman tällaisiin virheisiin ja väärinkäsityksiin kiinni", Macron sanoi tiedotustilaisuudessa Niinistön julmistellessa vieressä. "Meidän on oltava realisteja ja mentävä eteenpäin", Macron lisäsi. Hänen mukaansa strateginen yhteistyö Venäjän kanssa "edistäisi Euroopan vakautta". Macron korosti, että Eurooppa tarvitsee sekä "strategista autonomisuutta", että "keskusteluyhteyttä naapureihin". Tämä on "Euroopan ja sen lähialueiden intressi ja etu".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset