juhaniharjunharja

Tapaus Aino Pennanen ja pakkopalautukset

Utsjoki 01.08.2018

Sisäministeri Kai Mykkäselle ja koko hallitukselle sekä eduskunnalle
Tiedoksi myös presidentille

On mieletöntä, että ns. pakkopalautettavia yleensäkin kuskataan vagittuina nippusiteisiin
(kuin mikä tahansa risukasa) tavallisilla siviililennoilla muiden matkustajien joukossa!
Sinällään koko pakkopalautusjärjestelmä on jo mieletön ja ilmeisen vastoin yleisiä
ihmisoikeuksia, vastoin perustuslakiammekin. Hallituksen on syytä ottaa sekä tämä
erityinen tapaus että yleensäkin nämä pakkopalautusasiat työpöydälleen ja saatettava
asiat eduskunnan keskusteluun perustuslakivaliokunnankin kautta. Typerää toimintaa,
tämä tämmöinen pakkopalautus kaiken kaikkiaan!

Mitä tulee Aino Pennasen rohkeaan kansalaistoimintaan (kansalaistottelemattomuudeksihan
sitä nyt tunnutaan kutsuttavan) tuossa siviililennon lähtötilanteessa, pidän hänen
tekoaan perusteltuna ja täysin oikeana protestina tälle nykyiselle tilanteelle. Tässä
nyt Migri, poliisi ja erityisesti nykyinen hallitus toimivat mielestäni erityisen
tökerösti! Samalla he itse vaarantavat tällaisilla toimilla muiden tavallisten lentomatkustajien
ja toki myös lentohenkilökunnan turvallisuutta. On siis täysin käsittämätöntä, että
vangittuja (nippusiteillä kuin risukasa!) ihmisiä kuljetetaan tavallisilla aviomilla
reitti- ja siviilennoilla. On olemassa myös erityiset tilauslennot, joita poliisi
voi ihan hyvin käyttää vankilennoilla, ettei sekoiteta mukaan täysin asiaan liittymättömiä
henkilöitä! 

Nämä seikat on otettava vakavasti hallituksessa ja laitettava eduskunnankin käsittelyyn,
jotta mm. perustulakivaliokunta voi tehdä nykytilanteesta asiallisen arvion. Toimikaa
välittömästi!

 

cool

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

"Aalto vaati keskiviikkona pakkopalautusten keskeyttämistä. Vihreiden puheenjohtaja kiinnittää huomiota päätöksiin, jotka ovat hänen mukaansa heikentäneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Samalla Aalto arvosteli, kuin päätökset ovat ristiriidassa sellaisten perustelujen kanssa, että ”väärät päätökset oikaistaan tuomioistuimissa”.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Täytyy elää ihan käsittämättömässä kuplassa, jos kuvittelee, että Pennasen touhuille on merkittävää kannatusta. Välittömästi pakkopalautuksia kovaan ääneen vastustaessanne olette mielikuvatasolla saaneet pakkopalautuksen vastustamisen vaikuttamaan kettutyttötouhuilta. Onneksi olkoon, teette loistavaa vaalityötä Halla-aholle.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Toni Pihkola. Käsittääkseni Sinun ei tarvitse "elää ihan käsittämättömässä kuplassa", kun kuvittelet "Pennasen touhuille" merkittävää kannatusta.

Mutta vakavasti ottaen, tämä nykyinen pakkopalautusjärjestelmä on katsottava eduskunnassa tarkemmin ja mietittävä sen oikeellisuutta ihmisoikeuksien ja perustuslakimme kontekstissa. Lisäksi tämä tökerö tapa kuljettaa ihmisiä vangittuina poliisisaatossa tavallisilla reittilennoilla on jokseenkin käsittämätöntä ja perin harkitsematonta toimintaa kaiken kaikkiaan!

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

En ota kantaa palautuksiin enkä kansalaistottelemattomuuteen.

Mutta lentomatkustajana en halua tosiaankaan matkustaa koneessa jossa on ääntelehtivä sidottu henkilö. Jotenkin vaan melko ahdistavaa istuskella siinä muina miehinä Finnairin tuotelehtistä selaillen.

Itse asiassa minua haittaisi vähemmän jos vaikka joku henkilö seisoisi koko lentomatkan. Totta kai aprikoisin motiivejaan (peräpukamat tms.) mutta aika nopeasti siihen tottuisi,

En halua matkustaa vankikuljetukseksessa. Siksi en valitse Finnairia tulevaisuudessakaan.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kun kerran muka pitää jopa EU:n rajavalvontaperiaatteiden vastaisesti ottaa turvallisten maiden läpi tulleita pakolaislaumoja sisään ja oikeus turvapaikkaan on käytännön syistä tutkittava siten, että henkilö majoitetaan vastaanottokeskukseen maan rajojen sisäpuolelle ja kun viimein havaitaan, ettei oikeutta turvapaikkaan ole, niin tilanne on juridisesti sama kuin jos henkilöä ei olisi koskaan edes päästetty Suomeen. Palautus on vain fyysinen toimenpide, jolla tämä juridinen tila toteutetaan. Periaatteessa henkilön oikeus turvapaikkaan voitaisiin tutkia jo rajalla, mikä olisi ideaalinen ratkaisu. Toisaalta palautettava henkilö voitaisiin vain saattaa rajalle ja jättää siihen. Nyt tarjotaan palautuslennot ja kaikenlaista pientä avustusta, hieman rahaakin, jotta karkoitus onnistuu myös henkilön kannalta mahdollisimman juoheasti.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Millä tavoin palautusjärjestelmä on "vastoin yleisiä ihmisoikeuksia"? Nimenomaan kansainvälisissä sopimuksissa on sovittu turvapaikkajärjestelmästä. Turvapaikan saaminen edellyttää, että hakija on kotimaassaan henkilökohtaisen vainon kohteena.

Millä tavoin palautusjärjestelmä on perustuslain vastainen? Laittomasti maassa oleva voidaan lainsäädäntöön perustuen poistaa maasta (Ulkl 185 §). Turvapaikanhakija on laittomasti maassa, mikäli hän kielteisen turvapaikkapäätöksensä edelleen oleskelee maassa. Tarkoittaako kirjoittaja, että Suomen lait ovat perustuslain kanssa ristiriidassa?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Max Jussila. Tällä hetkellä nyttää siltä, että meillä toteutuva pakkopalautusjärjestelmä sattaa hyvinkin olla eräiltä keskeisiltä osin vaston yleisiä ihmisoikeuksia ja perustualakiamme. Siksi ja juuri siksi asia on syytä tutkia välittömästi. Eduskunnan perustulakivaliokunta olisi tässä asiassa keskeisessä asemassa. Olemmehan havainneet, miten nykyhallituksenkin monet lakiesitykset ovat olleet vastoin perustuslakia. Niinpä tässäkin tapauksessa saattaa olla niin, että asiaa koskevista laeista löytyy korjattavaa. Tietenkin jo itse tämä käytäntö, että nippusiteisiin kahledittuja ihmisiä kuskataan poliisivoimin normaaleilla siviililennoilla, on jotain käsittämätöntä ja kaikkien asiaan pakkosekoitettuja ihmisarvoakin alentavaa toimintaa! Istua läsöttävä hallituksemme, Migri ja poliisi ovat tästä toilailusta vastuussa!

Toni Rintala

"On mieletöntä, että ns. pakkopalautettavia yleensäkin kuskataan vagittuina nippusiteisiin (kuin mikä tahansa risukasa) tavallisilla siviililennoilla muiden matkustajien joukossa!"

Rikolliset on yleensä käsiraudoilla kiinni, koska ovat vaarallisia.
Aika usein palautettaville on kokonaan oma lentonsa, mutta yhden takia ei kannata koko lentokonetta vuokrata.

"Sinällään koko pakkopalautusjärjestelmä on jo mieletön ja ilmeisen vastoin yleisiä ihmisoikeuksia, vastoin perustuslakiammekin."

Eikä ole.

Hyvää toimintaa, että saadaan rikolliset pois maasta, kun heillä ei edes ole oikeutta olla maassa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Toni Rintala. Kuka tai ketkä oikein ovatkaan se "rikollinen" juurikin tässä tapauksessa? Asiat on laitettava tutkintaan ja koko pakkopalaustusjärjestelmä laitettava eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Saamme siten asiasta paremman käsityksen.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Juhani. Pidin kirjoituksestasi, koska ajattelit, yhtä meidän vähimmistä "veljistämme", joita jo Jeesus Kristus aikoinaan ja varmaan tänäpäivänäkin vielä, myötätunnolla ajattelee. Meidän, Suomalaisten pitäisi elämässämme ottaa uusi lähtösuunta v. 1938 Raamatun Sanasta, Matt.6:33, Etsikää ensin ... . Kiitos Juhani. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Lasse Hietanen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ottaisit nyt j***lauta Aallonharja silmät käteen ja hieman perehtyisit aiheeseen ennen sanaisen arkkusi avaamista.

Monet pakkopalautettavat lennätetään vinkuintiaan tai muuhun suomalaisille täysin käsittämättömään kohdemaahan, jonne ei pääse kuin vaihtamalla konetta viidellä eri lentokentällä.

Tiedätkö, mitä tilauslento maksaa, jos yksi ihminen viedään vaikkapa Kameruniin?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Juha-Pekka Kosola ei kun siis Kosonen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen samaa mieltä siitä, että voimakeinoja vaativat palautukset tulisi hoitaa muulla tavoin kuin reittilennoilla. Se on oikeastaan hyvin typerää, että näin on menetelty.

Sen sijaan pakkopalauttamisia on "pakko" olla, koska emme voi lähteä siitä, että Suomeen voi tulla kuka tahansa ja elää miten tahansa vaikkapa rikoksia tehden ilman mitään virallisia papereita tai statusta. Toinen vaihtoehto olisi, että sellaisia pidettäisiin vankilassa.

Lisäksi on syytä vielä kerran korostaa, että tässä nimenomaisessa tapauksessa ei ole julkistettu lainkaan mistä tuossa palautuksessa on ollut kysymys. Suomesta voidaan palauttaa vaikkapa sarjamurhaajia, jos niikseen tulee.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Juha Kuikka!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Voitaneen sitten poistaa kaikki ne lait tai ne lakien kohdat, millä puututaan tarvittaessa kansalaisten (myös ulkomaalaisten) perusoikeuksiin pakon kautta. Näitä ovat muun muassa poliisilait, pakkokeinolait, ulkomaalaislait jne. Inhottavaahan se on, kun johonkin pakotetaan.

En minäkään hyväksy rehellisille ihmisille väkipakkoa, kun asioista voidaan sopia ja neuvotella. On kuitenkin aivan eri asia, kun ne eivät rikollisten ja maasta poistettavien kohdalla johda toivottuun lopputulokseen, että asiat voitaisiin hoitaa vapaaehtoisuuden pohjalta vai pitäisikö aina vain luopua kaikista toimenpiteistä. Onhan se tietysti mahdollista, mutta mitkä olisivat seuraukset ja kuka kantaisi siitä vastuun?

Oletko muuten tullut ajatelleeksi mitä nämä poistamiset maksaa yhteiskunnalle ja paljonko se maksaisi, jos hommattaisiin oma lentokalusto miehistöineen ja pidettäisiin/jouduttaisiin pitämään sitä kaiken aikaa yllä, vaikkei jatkuvasti ole mitään pakkopalautuksia, mistä lennättää maasta poistettavia ympäri ämpäri maailmaa?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Vesa Levonen. Lentokalustoja on eri kokoisia eri tilanteisiin. Näiden hinnoittelusta toki joku voi ottaa selkoa, mutta meillä on myös ns. puolustusvoimien monen moista lentokalustoa, jonka käyttöä voinee samalla harkita - tapauskohtaisesti siis.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Tulisi huomattavasti halvemmaksi kuljettaa Euroopassa keskitetysti palautettavat laivalla kohteeseen, josta olisi hyvät lentoyhteydet. Muutama tuhat ilman oleskelupaa olevaa lähtisi kerralla. Neljä poliisia yhtä kuljetettavaa kohden ja lentokoneella matkustaen on kyllä veronmaksajien kannalta katastrofaalista kustannuksiltaan. Vieläkin kalliimpia vaihtoehtoja on esitetty. Nippusiteiden ja käsirautojen käyttöä on pidetty jotenkin järkyttävänä, mutta kyllähän sitä ihmisiä jatkuvasti rajoitetaan poliisin ym. toimesta jos siihen on tarvetta. Ei toki miellyttävää, mutta kysymyksessä on kuitenkin vain muutaman tunnin aika.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Vesa Peltola. Ehkä noinkin, mutta onhan meillä armeijan liikutusvehkeitä käytössä ja niitä pörisee jo eri puolilla Tellusta. Näistä vehkeistä olisi helposti otettavissa kuljetuskäyttöön myös ns. palautustoimissa. Mutta Vesa, mietipä jos sinä joutuisit istumaan poliisien ympäröimänä ja nippusiteissä muuttaessasi vaikka nyt Italiaan. Mahtaisi olla hieno ja ihmismäinen tunne muuttoreissun ajan?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Joku vuosi sitten tuli Lapin raja-asemien kautta 1700 turvapaikan hakijaa Venäjältä.

Tiedätkö Juhani mitä näille on tapahtunut? Ovatko he vielä Suomessa, onko ketään palautettu tai moniko on saanut turvapaikan Suomesta?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja
Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Juhani kiittämisestä. Parhain terveisin Lasse.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

6.8.2018 14:11
Kotimaa
|
Pakkopalautukset

Kohutulla Finnairin lennolla oli irakilainen turvapaikanhakija, kertoo Stop Deportations -verkosto tiedotteessaan. Vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin kyseiseltä lennolta protestin takia viime viikolla.

Aino Pennanen kuvasi tilanteesta videon, joka levisi sosiaalisessa mediassa. Lentokapteeni ei suostunut Pennasen pyyntöön olla nousematta ilmaan pakkopalautettavan kanssa, ja istuutumasta kieltäytynyt Pennanen poistettiin koneesta. Lue lisää: Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa

Tempaus käynnisti vilkkaan keskustelun kansalaistottelemattomuudesta. Viime viikon mittaan arvuuteltiin myös sitä, oliko Pennasen kohtaama pakkopalautettava turvapaikanhakija vai ei.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu puuttui sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) ja Poliisihallituksen antamiin tietoihin, joissa korostettiin, että suurin osa Suomesta palautettavista on muita kuin turvapaikanhakijoita. Yhdenvertaisuusvaltuutettu huomautti, että tieto pitää paikkansa, jos puhutaan kaikista palautettavista. Sen sijaan poliisin saattamista pakkopalautetuista 85 prosenttia oli turvapaikanhakijoita tammi–huhtikuussa 2018 yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan. Poliisi on ilmoittanut, että sillä ei ole asiasta tilastoja.

Kyseisessä pakkopalautuksessa viime tiistaina poliisi oli mukana.

Nyt pakkopalautuksia vastustava Stop Deportations -verkosto kertoo tiedotteessa, että irakilainen turvapaikanhakijamies pakkopalautettiin ”äärimmäisen levottomaan” Basraan, jossa asukkaat ovat protestoineen sähkön ja veden puutteen vuoksi. Verkoston tiedottaja vahvistaa Lännen Medialle olleensa henkilökohtaisesti viestiyhteydessä mieheen, Ahmediin, joka verkoston mukaan tunnisti Pennasen videolta. Poliisihallitus ei Lännen Median mukaan vahvista eikä kumoa Stop Deportationsin julkistamia tietoja, vaan sanoo, ettei kommentoi yksittäistapauksia.

Verkoston mukaan Ahmed piileskelee nyt autiomaassa, eikä hänellä ole perhettä, kotia tai sänkyä. Ahmedin kuvaamalla videolla näkyy verkoston mukaan oksista kyhätty rakennelma hiekassa ja taustalla kuuluu koirien haukuntaa. Nettiyhteys on tiedotteen mukaan heikko ja Ahmed järkyttynyt paluustaan Irakiin.

–Täällä on vain villikoiria ja minä. En uskalla nukkua, Ahmed sanoo tiedotteen mukaan.

–Kun tulin Basraan, aseistautuneet militian miehet sanoivat, että jos he näkevät minun osallistuvan mielenosoituksiin, joissa vaaditaan sähköä ja vettä, he tappavat minut saman tien.

– Olen rikki ja itken vain. Irakissa ei ole enää inhimillisyyttä, on vain pelkkää kuolemaa. Ihmiset ovat julmia toisilleen. Moni ihminen on jo sanonut voivansa käyttää minua hyväksi, koska minulla ei ole tukijoita. Minua pelottaa.

Ahmed sanoo verkoston tiedotteessa olleensa Suomessa yli 95 päivää suljettuna säilöön ja että hänet oli yritetty jo kerran aiemmin pakkopalauttaa. Ahmed oli yrittänyt kertoa, ettei voi palata Irakiin, mutta poliisi oli sanonut, että hänet palautetaan joka tapauksessa joko hyvällä tai pahalla.

Verkoston mukaan Ahmed syyttää poliiseja epäinhimillisestä kohtelusta ja rajusta väkivallasta.

–Pelkäsin heitä kovasti. He toimivat kuin rikollisjengi, ei poliisi, Ahmed sanoo tiedotteen mukaan.

– Poliisi sitoi jalkani ja käteni ja vei viimeiselle penkkiriville. Koneessa poliisi painoi pääni polviin niin etten voinut hengittää. Luulin kuolevani.

Otteista kertoi aiemmin myös Pennanen.

Verkoston mukaan on välttämätöntä selvittää, noudattivatko poliisi ja Maahanmuuttovirasto palautuskieltoa tapauksessa.

–En ole turvassa täällä. Olen samanlainen ihminen kuin tekin, auttakaa minua, haluan palata takaisin Suomeen, jota rakastan, Ahmed sanoo tiedotteen mukaan.

Suomessa pakkopalautuksia valvoo yhdenvertaisuusvaltuutettu, mutta valtuutetulla ei ole toimivaltaa puuttua maasta poistamisen täytäntöönpanoon, toisin kuin esimerkiksi Belgiassa, jossa toimivalta tietyissä tilanteissa on.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun, Turun yliopiston ja Åbo Akademin maaliskuussa 2018 julkaistussa selvityksestä ilmeni, että turvapaikanhakijoiden oikeusasema Suomessa on heikentynyt. Lainsäädäntöä ja käytänteitä on kiristetty hallituksen turvapaikkapoliittisen ohjelman mukaisesti. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on katsonut kertomuksessaan eduskunnalle, että turvapaikanhakijoiden oikeusasemaan tehdyt lainsäädäntömuutokset ja tiukentunut ulkomaalaislain soveltamiskäytäntö voivat kokonaisuudessaan johtaa suhteettomiin seurauksiin yksilöiden kannalta.

Aiemmin otsikoissa on usein ollut Afganistanin tilanne. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on vaatinut viime kuussa, että palautukset Afganistaniin tulee keskeyttää, koska maan turvallisuustilanne on tällä hetkellä epävakaa ja olosuhteet vaarantavat palautettavien turvallisuuden. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty puolestaan on viime vuoden lopulla todennut, että palautukset EU-maista Afganistaniin ovat kolminkertaistuneet samalla, kun siviiliuhrien määrä on noussut

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3940948-sis...

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi (kok.) kuittaa tylysti oppositiopuolueiden vaatimukset riippumattoman selvityksen tekemisestä Migrin toiminnasta.

Toimituksen poiminnat