juhaniharjunharja

Akavan Fjäder politikoi oikeiston pussiin

Utsjoki 4.2.2018

Akavan Fjäder politikoi oikeiston pussiin

Lainaus Ylen uutisesta:

”Fjäder perustelee Akavan poissaoloa mielenosoituksesta ”puoluepoliittisilla piirteillä”. Tarkoitatteko, että SDP masinoi mielenilmaisun ja lakon?

— Tämä oli selvästi SAK:n järjestämä mielenilmaisu. Tiedän sen, kun olemme asiasta puheenjohtajien kesken neuvotelleet.

— Siinä oli mukana myös puoluepoliittisia piirteitä, se on täysin selvää. Akava on puoluepoliittisesti sitoutumaton keskusjärjestö, eikä se ollut sen takia mukana lakossa.

Puoluepoliittisilla piirteillä Fjäder viittaa siihen, että oppositiopuolueiden ulostulot ajoittuvat samoihin aikoihin kuin SAK:n ulostulot.”

Toki ymmärrän, että eri ammattijärjestöillä ja erityisesti niiden ay-johtajllia on erilaisia näkemyksiä asioista, mutta en itse millään voi hyäksyä Akavan ay-johtaja Sture Fjäderin näkemyksiä perjantain 2.2.2018 työttömien kansalaiskeräyksen (yli 140 000 allekirjoittajaa) synnyttämään mielenilmaisuun eli mielenosoitukseen puoluepoliittisena lakkona. Vaikka Akava jättikin asian ns. väliin, oli itse Senaatintorilla puheenvuoroja ääntelemässä myös hallituspuolueiden edustajia: koppavan kokoomuksen, kokoomuslaistuneen keskustan ja tuon hyytävän kylmän sinisen nokkaihmisiä.

Kun Akava jäi näemmä Fjäderin toimesta mielenosoituksellisesti pois itse tapahtumasta ja lakoista eikä STTK:kaan tullut kovin aktiivisesti mukaan, jäi ainoastaan SAK puolustamaan työttömien perustuslaillisia ihmisoikeuksia. On siis erittäin outoa, että juuri Akava ei saa puheenjohtajansa määräyksestä olla puolustamassa työttömiä ja työttömyysuhan alle joutuneita. Onhan tunnettua, että myös Akavassa on jäseniä, joita työttömyys on rankastikin kourinut, kun nykyinen kovan ja kylmän oikeistolainen hallituksemme on leikannut monin tavoin työttömän perustuslaillisiakin oikeuksia tasa-arvoiseen toimeentuloon ja kansalaiselämään.

Työttömien syyllistämisestäkin on tullut nyt lähes maan tapa tämän hallituksen toimien johdosta. Tämä ns. aktiivimalli tekee käytännössä työttömästä liki rikollisen, jota on eri tavoin rangaistava ja ojennettava hallitusherrain nuhteeseen.

Itse olen entisenä Akavan paikallisena pääluottamusmiehenä perin pahoillani, että Fjäder näine pölkkymäisine lausuntoineen leimaa meidät akavalaiset samalla kaltaisekseen kovan ja kylmän oikeistolaisen linjan aisankannattajiksi. En missään nimessä halua olla Fjäderin akavalainen ja näin irtisanoudun Fjäderin harkitsemattomista lausunnoista! Toivon samalla, että Akavassa harkittaisiin vakavasti korkeimman johdon vaihtamista mahdollisimman välittömästi.

Juhani Harjunharja

Utsjoen entinen Akavan pääluottamusmies

cool

OHESSA KESKUSTELUJAMME AKAVAN KANSSA:

8.2.2018

Kiitos vastauksestanne!

On toki hyvä, että Akavakin haluaa ns. aktiivimalliin korjauksia. Ymmärrän myös, että Fjäder ei yksin tehnyt päätöstä boikotoida tuota työttömien mielenosoitustapahtumaa. Tosin Fjäder yksin julkisuudessa ilmaisi, miten hän ja Akava suhtautuivat tuohon tapahtumaan puoluepoliittisena hankkeena ja siten luonteeltaan Akavalle sopimattomana. Mutta samalla hän ja Akava tulivat ottaneeksi puoluepoliittisen luonteisesti kantaa asiaan peri oikeistolaiseksi miellettävällä tavalla. Samalla katkaistiin eri ammattijärjestöjen aiempi yhteistyö polliittisten mielenilmaisujen osalta, mikä edellisessä suurmielenosoituksessa oli syntynyt. Myös työttömät kokivat tällaisen menettelyn heitä vähätteleväksi, jopa osa heidän toimiaan vastustavaksi. Eikä tässä ole ollut kysymys pelkästään SAK:n järjestöjen ihmisistä. Suurimman hämmästyksen ja pahoittelun sain nimen omaan Akavan jäsenistöön kuuluvilta!

Toivon nyt, että Akava korjaisi tuota julkisuuteen Fjäderin suulla antamaansa kannanottoaan ja erityisesti ottaisi työttömien asian todella vakavasti ilman oikeistopoliittisia mieltymyksiään. Jos Akava aikoo olla ihan aidosti puoluepoliittisesti sitoutumaton ja näin jäsenistöönsäkin nähden tasapuolinen, on sen hallituksen ja Fjäderin ymmärrettävä, että Akavassa on jäseniä myös poliittisesta vasemmistosta. Kaikki eivät ole kokoomuslaisia tai keskustalaisia tai muita oikeistopolitiikkaa harjoittavia. Näin ollen Akavan tulee vastaisuudessa katsoa reilusti yhteistyön asetelmaa sekä SAK:n että STTK:n kanssa. Palkansaajien eli siis palkkatyöntekijöiden yhteistyö on mielestäni niin kunnioitettava toimintamalli,  että sitä on kaikin tavoin edistettävä myös Akavassa! Ja se on myös reilusti tuotava julkisuudessa esiin!

Terveisin
Juhani Harjunharja

----Alkuperäinen viesti----
Lähettäjä : ritva.siikamaki@akava.fi
Pvm : 02/08/2018 - 14:03 (S)
Vastaanottaja : juhani.harjunharja@pp.inet.fi
Aihe : Re: kirjoituksesi Lapin Kansassa/Uuden Suomen blogeissa
 

Hei!

Haluamme lyhyesti vastata kirjoitukseesi Uuden Suomen blogissa ja Lapin Kansan yleisönosastokirjoitukseen otsikolla ”Fjäder politikoi oikeiston pussiin”:

Akava on vaatinut aktiivimalliin korjauksia

Toisin kuin kirjoituksessasi oletit, Akavan puheenjohtaja ei yksin päättänyt aktiivimallia vastustaneeseen mielenilmaukseen osallistumisesta, vaan päätöksen teki Akavan hallitus. Jäsenliittomme tekivät itsenäisesti päätöksen osallistumisesta.

Akava tavoittelee Suomeen 75 prosentin työllisyysastetta. Pidämme työllisyysasteen nostoa välttämättömänä tavoitteena julkisen talouden kestävyyden sekä kansalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Uskomme, että kannustavien elementtien lisääminen työttömyysturvajärjestelmään edistää tämän tavoitteen saavuttamista.

Työttömyysturvan aktiivimallilla pyritään työttömien aktiivisuuden lisäämiseen ja sitä kautta työttömyysjaksojen lyhenemiseen ja työllisyyden parantumiseen. Mutta mallissa on toki Akavankin näkemyksen mukaan virheitä, jotka tulee korjata mitä pikimmiten.

Aktiivimallin ensimmäinen ongelma on se, että työtön ei aktiivisellakaan omatoimisella työnhaulla voi välttyä työttömyysetuuden tason laskulta. Toinen korjattava asia mallissa on, että sen käsittää työttömyysetuuden laskulta välttymisen kriteerinä pidettävät palvelut liian suppeasti. Vain työvoimaviranomaisen järjestämät palvelut huomioidaan, vaikka esimerkiksi ammattiliitot tai niiden ylläpitämät yhdistykset tarjoavat tehokkaita työllistymistä tukevia palveluita. Näihin palveluihin osallistumisen pitäisi aktiivimallissakin ilman muuta olla osoitus aktiivisuudesta. Lisäksi Akava korostaa, että omaehtoinen työnhaku tulee sisällyttää aktiivimallin kriteereihin.

Ystävällisin terveisin

Ekonomisti Heikki Taulu, psta Ritva S.

Ritva Siikamäki

verkkoviestinnän asiantuntija

Akava ry

Rautatieläisenkatu 6

00520 Helsinki

Puh. 020 7489 437, 050 341 4845

ritva.siikamaki@akava.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Allekirjoittanut on saanut monilta akavalaisilta kipakkaa kommenttia juuri Fjäderin pölkkypäisiin kannanottoihin! Ja lisää tulee, vaikka olenkin vain entinen pääluottamusmies...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Itse olen akavalaisena erittäin tyytyväinen että keskusjärjestö ja oma liitto jäivät tuosta pois. Lakko ei ole nähdäkseni rakentava tapa edetä. Täytyy muistaa että aktiivimallin takana on kuitenkin hyvä tarkoitus vaikka toteutus menikin vähän kummalliseksi. Vasta jälkikäteen voidaan sanoa varmasti olivatko vaikutukset positiiviset vai negatiiviset.

Ihmisarvolle 5% tukileikkaus ei tietenkään tee mitään. Ihmisarvoa ei mitata rahassa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Pekka Pylkkönen. Nyt kun Fjäder syyttää erityisesti SAK:ta politikoimisesta, mitätöi hän lausunnollaan erityisesti tuota yli 140 000 ihmisen kannanottoa perua "aktiivimalliksi" kutsuttu, työtömien ihmisarvoa alentava laki. Samalla Fjäder tulee itse politikoineeksi järjetönsä oikeistolaisen hallituksen aisankannattajaksi. Itse olen siis erittäin tyytymätön tällaiseen touhuun, jossa johtomme istuu housuillamme mahdolliseen ay-liikkettä rapauttavaan tuleen. Hävetköön Fjäder, jos osaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Fjäder kertoi sen, minkä jokainen asioita vähänkin seuraava tietää ja ymmärtää.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Seppo Leskinen. Fjäder ryhtyi politikoimaan nyt itse käyttämällä Akavaa nuijana muuta ay-liikettä vastaan. Fjäder on kuin se varas, joka huusi ottakaa varas kiinni. Kyllä asioita vähänkin seuraava tuon tietää ja ymmärtää.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

NÄIN OLEMME VAIHTANEET KÄSITYKSIÄMME ESITTÄMÄSTÄNI ASIASTA AKAVAN KANSSA:

Kiitos vastauksestanne!

On toki hyvä, että Akavakin haluaa ns. aktiivimalliin korjauksia. Ymmärrän myös, että Fjäfder ei yksin tehnyt päätöstä boikotoida tuota työttömien mielenosoitustapahtumaa. Tosin Fjäder yksin julkisuudessa ilmaisi, miten hän ja Akava suhtautuivat tuohon tapahtumaan puoluepoliittisena hankkeena ja siten luonteeltaan Akavalle sopimattomana. Mutta samalla hän ja Akava tulivat ottaneeksi puoluepoliittisen luonteisesti kantaa asiaan peri oikeistolaiseksi miellettävällä tavalla. Samalla katkaistiin eri ammattijärjestöjen aiempi yhteistyö polliittisten mielenilmaisujen osalta, mikä edellisessä suurmielenosoituksessa oli syntynyt. Myös työttömät kokivat tällaisen menettelyn heitä vähätteleväksi, jopa osa heidän toimiaan vastustavaksi. Eikä tässä ole ollut kysymys pelkästään SAK:n järjestöjen ihmisistä. Suurimman hämmästyksen ja pahoittelun sain nimen omaan Akavan jäsenistöön kuuluvilta!

Toivon nyt, että Akava korjaisi tuota julkisuuteen Fjäderin suulla antamaansa kannanottoaan ja erityisesti ottaisi työttömien asian todella vakavasti ilman oikeistopoliittisia mieltymyksiään. Jos Akava aikoo olla ihan aidosti puoluepoliittisesti sitoutumaton ja näin jäsenistöönsäkin nähden tasapuolinen, on sen hallituksen ja Fjäderin ymmärrettävä, että Akavassa on jäseniä myös poliittisesta vasemmistosta. Kaikki eivät ole kokoomuslaisia tai keskustalaisia tai muita oikeistopolitiikkaa harjoittavia. Näin ollen Akavan tulee vastaisuudessa katsoa reilusti yhteistyön asetelmaa sekä SAK:n että STTK:n kanssa. Palkansaajien eli siis palkkatyöntekijöiden yhteistyö on mielestäni niin kunnioitettava toimintamalli, että sitä on kaikin tavoin edistettävä myös Akavassa! Ja se on myös reilusti tuotava julkisuudessa esiin!

Terveisin
Juhani Harjunharja

----Alkuperäinen viesti----
Lähettäjä : ritva.siikamaki@akava.fi
Pvm : 02/08/2018 - 14:03 (S)
Vastaanottaja : juhani.harjunharja@pp.inet.fi
Aihe : Re: kirjoituksesi Lapin Kansassa/Uuden Suomen blogeissa

Hei!

Haluamme lyhyesti vastata kirjoitukseesi Uuden Suomen blogissa ja Lapin Kansan yleisönosastokirjoitukseen otsikolla ”Fjäder politikoi oikeiston pussiin”:

Akava on vaatinut aktiivimalliin korjauksia

Toisin kuin kirjoituksessasi oletit, Akavan puheenjohtaja ei yksin päättänyt aktiivimallia vastustaneeseen mielenilmaukseen osallistumisesta, vaan päätöksen teki Akavan hallitus. Jäsenliittomme tekivät itsenäisesti päätöksen osallistumisesta.

Akava tavoittelee Suomeen 75 prosentin työllisyysastetta. Pidämme työllisyysasteen nostoa välttämättömänä tavoitteena julkisen talouden kestävyyden sekä kansalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Uskomme, että kannustavien elementtien lisääminen työttömyysturvajärjestelmään edistää tämän tavoitteen saavuttamista.

Työttömyysturvan aktiivimallilla pyritään työttömien aktiivisuuden lisäämiseen ja sitä kautta työttömyysjaksojen lyhenemiseen ja työllisyyden parantumiseen. Mutta mallissa on toki Akavankin näkemyksen mukaan virheitä, jotka tulee korjata mitä pikimmiten.

Aktiivimallin ensimmäinen ongelma on se, että työtön ei aktiivisellakaan omatoimisella työnhaulla voi välttyä työttömyysetuuden tason laskulta. Toinen korjattava asia mallissa on, että sen käsittää työttömyysetuuden laskulta välttymisen kriteerinä pidettävät palvelut liian suppeasti. Vain työvoimaviranomaisen järjestämät palvelut huomioidaan, vaikka esimerkiksi ammattiliitot tai niiden ylläpitämät yhdistykset tarjoavat tehokkaita työllistymistä tukevia palveluita. Näihin palveluihin osallistumisen pitäisi aktiivimallissakin ilman muuta olla osoitus aktiivisuudesta. Lisäksi Akava korostaa, että omaehtoinen työnhaku tulee sisällyttää aktiivimallin kriteereihin.

Ystävällisin terveisin

Ekonomisti Heikki Taulu, psta Ritva S.

Ritva Siikamäki

verkkoviestinnän asiantuntija

Akava ry

Rautatieläisenkatu 6

00520 Helsinki

Puh. 020 7489 437, 050 341 4845

ritva.siikamaki@akava.fi

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

MUTTA NÄIN SITTEN KOKOOMUKSESTA ESITETÄÄN:

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3847735-vaa...

Susanna Kosken mielestä työttömät valjastettiin viikko sitten ay-liikkeen keppihevosiksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski vaatii poliittisten lakkojen kieltämistä.

”Yksinkertaisinta olisi lisätä työehtosopimuslakiin säädös, jonka mukaan lakko voi kohdistua ainoastaan työntekijöiden ja työnantajan välisesti sovittaviin asioihin”, Koski kirjoittaa kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa. Hänen mukaansa poliittiset lakot ovat kansainvälisesti poikkeava käytäntö.

Kosken vaatimuksen taustalla on SAK:n viime perjantaina järjestämä Ääni työttömälle -mielenosoitus ja sen yhteydessä järjestetyt lakot.

”Harvoin on työtöntä valjastettu ay-liikkeen keppihevoseksi yhtä helposti. Mieltä kuulemma ilmaistiin työttömien tueksi. Jos väite pitäisi paikkansa, saavutetuista eduista oltaisiin yleisesti ottaen ay-liikkeen piirissä valmiita tinkimään, jotta yhä useammalla työttömällä olisi mahdollisuus päästä työnsyrjään kiinni”, kansanedustaja väittää.

Kosken mukaan on ironista, ”että kiistanalaisen aktiivisuusehdon täyttävää työtä olisi esimerkiksi kyseisen lakon aikana ollut kosolti tehtäväksi lukemattomilla työpaikoilla ympäri maata”.

Poliittisesta lakko-oikeudesta luopuminen ja yleislakon määrittely juridisesti päivittäisivät Kosken mielestä ”työehtosopimuslainsäädäntömme eurooppalaiselle, sivistyneelle, aikaan ja ennen kaikkea avoimeen talouteen sopivalle tasolle”.

Ylen perjantaina julkaiseman mielipidemittauksen mukaan kokoomus on edelleen Suomen suurin puolue.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset