juhaniharjunharja

Työtön kyykkyyn ja niskalaukaus: hallitus ja presidentti "aktiivilainkin" takana

 

Aktiivimallin vastustus: Kumotaan HE 124/2017 vp , kannatusilmoituksia tässä palvelussa 114 579 eli lakia vastustavia alekirjotuksia netissä oli 8.1.2018 klo 05.55.

 https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Istuva porvarihallitus (kesk, kok ja sin) laati tuon työväkeä ja erityisesti työttömiä rusikoivan luokkalain sopivasti viimme vuoden puolella ja presidentti vahvisti  lain sopivasti itsenäisyysjuhlinnan tiimellyksessä, vaikka hänellä olisi ollut mahdollisuus toisenlaiseenkin ratkaisuun. Mutta sekä hallitus että presidentti näyttävät toimillaan muodostavan tällä hetkellä kovan oikeistolaisen vallan ytimen  eduskunnan porvarienemmistön kanssa.

Erityisesti nyt vaalivuonna on syytä vilkaista ensin noita presidentin tehtäviä:

"Tasavallan presidentti päättää lakien vahvistamisesta valtioneuvostossa sen ratkaisuehdotuksesta.

Eduskunnan hyväksymä laki on esiteltävä tasavallan presidentin vahvistettavaksi. Presidentin on päätettävä lain vahvistamisesta kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun laki on toimitettu vahvistettavaksi. Presidentti voi hankkia laista lausunnon korkeimmalta oikeudelta tai korkeimmalta hallinto-oikeudelta ennen vahvistamista.

Jollei presidentti vahvista lakia, se palautuu eduskunnan käsiteltäväksi. Laki on hyväksyttävä asiasisällöltään muuttamattomana tai hylättävä eduskunnan täysistunnossa yhden käsittelyn asiana äänten enemmistöllä. Näin hyväksytty laki tulee voimaan ilman vahvistusta. Lain katsotaan rauenneen, jos eduskunta ei ole sitä uudestaan hyväksynyt. Laki otetaan viipymättä uudelleen käsiteltäväksi eduskunnassa, jos tasavallan presidentti ei ole säädetyn määräajan kuluessa vahvistanut sitä. Laki, joka vahvistetaan tai tulee voimaan ilman vahvistusta, on tasavallan presidentin allekirjoitettava ja asianomaisen ministerin varmennettava."

http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?nodeid=44821

Ollaan nyt tultu vuoteen 2018 ja kansalaissodasta alkaa olla tänä vuonna kulunut sata vuotta. "Punaisen Suomen" kansanvaltuuskuntakin perustettiin sopivasti vuoden 1918 tammikuussa tavallaan sinetöimään vasta itsenäistyneen maan kahtiajaon työväenluokkaan ja sitä vastustavaan jyrkkään valkoiseen oikeistovaltaan.

Jotenkin ei voi olla tekemättä hiukan vertailua nykyisen ja sata vuotta sitten olleen valtatilanteen kanssa: istuva hallitus on toimenpiteillään ehtinyt heikeintää erityisesti työttömien, opiskelijoiden, vähätuloisempien eläkeläisten ja työssäkäyvien asemaa (mm. kiky-sopimus). Samalla se on lainvalmistelutoimillaan ehtinyt suojella ja parantaa kaikkein rikkaimman osan ja omistavimman luokan asemaa eikä vain suhteessa maamme köyhempään ja työväenluokkaisempaan kansanosaan nähden vaan ihan reilusti ja absoluuttisesti.  Siitäkinä huolimatta, että juuri työväestö,opiskeljat ja eläkeläiset sekä heidän edustajansa ovat koettaneet vastustaa tällaista hyvinvointivaltion alasajoa.  Myös istuva presidentti on tuon lakien vahvistamisvallan kautta asemoinut itsensä vakaasti tuohon oikeistovallan leiriin.

On mielenkiintoista ja samalla järkyttävääkin havaita noiden galluppien osoittavan ikäänkuin sitä, että kansalaiset olisivat näin runsain mitoin nykyisen oikeistokomennon kannalla - jopa monella tapaa juurikin itseään vastaan.  Onko kansalaisten tietoisuus asemastaan hämärtynyt tässä asiassa? Vai onko masennus vallanut alaa? Toisinkin kun voisi ihan hyvin olla!

cool
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Toivoisin presidenttiehdokkaiden Merja Kyllönen, Pekka Haavisto, Matti Vanhanen, Laura Huhtasaari, Tuula Haatainen, Paavo Väyrynen, Sauli Niinistö ja Nils Torvalds ottavan kantaa tähänkin asiaan, koska presidentti lakien vahvistajana joutuu asemoitumaan kuhunkin hallitukseen nähden. Presidentillä on siis edelleen merkittävä sisäpoliittinenkin valta käytössään!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kikysopimuksen syntymisen ehtona hallitus lupasi, ettei työttömyysturvaa enää heikennetä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jorma Nordin. Niinpä...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

lähes kaikissa maissa on jonkinlainen aktivointimalli,monissa tiukempi kuin suomessa,silti tämä ei ole oikea tapa,,oikea tapa on turvata perusturva ja silti/sitten tuuppia eteenpäin kohti työelämää,,työttömällä on se vastuu että hakee aktiivisesti työtä tai uudelleenkoulutusta !

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Tiukempi juu, mutta esim. Tanskassa perusturvan taso on 1100,- euroa/kk, kun täällä se on nettona 518,- euroa, josta nyt siis yksipuolisesti ollaan ottamassa -4,65% työttömästä riippumattomasta syystä! Tämä tekee asian vakavaksi.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jari Pirppu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset