juhaniharjunharja

Vuoden 1918 punavankileirit kansanmurhan leireinä?

Sisällissodan valkoinen voittajapuoli vangitsi 75 000 - 80 000 punaisiksi luonnehdittua miestä, naista ja lasta keskitysleireille erityisesti sotatoimien loputtua vuoden 1918 toukokuun alusta lähtien. Tammisaaren vankileiriä on sanottu Suomen modernin historian suurimmaksi humantiaariseksi katastrofiksi. Lerillä kun kuoli yli 3000 vankia äärimmäisen epäinhimmillisissä olosuhteissa.

"Suurimmat leirit ovat kesäkuussa 1918 Helsingissä (Suomenlinna, 11 457 vankia), Hämeenlinnassa (11 286 vankia) ja Lahdessa (Hennala, 9 742 vankia). Myös Viipurissa, Riihimäellä, Tammisaaressa ja Tampereella ylittyy 8 000 vangin raja."  https://seura.fi/asiat/historia/verinen-koston-kesa-1918-vankileirilla-kuoli-12-000-punavankia/
 

"Hennalassa housupukuiset naisvangit viedään ammuttaviksi. Sitä ennen heitä häpäistään kiskomalla housut pois jalasta – tunnistamista varten.

Rotuhygieenikko Martti Pihkalalta ilmestyy sisällissodan loppuvaiheissa kirja, jossa hän kehottaa eliminoimaan kaikki kaupunkien tehtaalais- ja muut moraalittomat lyhyttukkaiset naiset, jotta suomalainen perimä pysyy puhtaana. Natsien tulevia rotuoppeja ennakoidaan valkoisessa Suomessa jo vuonna 1918.

Hennalassa on paljon luultua enemmän punaisia naisvankeja – ei vain muutama sata vaan jopa yli 2 200. Heistä ammutaan 218 ilman oikeudenkäyntiä. Nuorimmat ammutut ovat 14-vuotiaita tyttöjä."

"Leireillä on myös pieniä lapsia, alle kouluikäisiä ja jopa imeväisiä. Eräällä luumäkeläisellä naisella on seitsenvuotiaat kaksoset ja kymmenen kuukauden ikäinen vauva, eräällä toisella viisi lasta, joista vanhin 14- ja nuorin 2-vuotias."
 

"Vankileirit lakkautetaan syyskuussa 1918 kahdeksaa lukuun ottamatta, ne jatkavat pakkotyölaitoksina. Noin 40 000 vankia vapautetaan, noin 10 000 armahdetaan lokakuun lopulla. Eri syistä on leireillä kuollut yli 12 000 punavankia."

Määritelmä kansanmurhalle:
Kansanmurha
(oikeustieteessä joukkotuhonta) on jonkin tietyn etnisen, kielellisen, uskonnollisen tai muun ryhmän (yleensä vähemmistön) järjestelmällistä tuhoamista.

Suomen rikoslain säännöksiä kansanmurhasta

Suomen kansanmurhaa koskevat säännökset perustuvat Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen vuonna 1948 hyväksymään yleissopimukseen. Sopimus hyväksyttiin Suomessa vuonna 1959 annetulla lailla (557/59). Ensimmäiset rangaistussäännökset joukkotuhonnasta hyväksyttiin Suomen rikoslakiin 1974. Suomalaisen tuomioistuimen lisäksi myös Kansainvälinen rikostuomioistuin on asiassa toimivaltainen.

Kuluvana vuonna 2018 tulee kuluneeksi 100 vuotta noista kansalaissodan, sisällissodan vankileirien raakuuksista. Näitä vankileiriraakuuksia on yritetty peitellä vuosikymmeniä ja myös vääristelty erityisesti "valkoisen voittajan" puolelta. On merkittävää myös se, että Mannerheim toimi noinakin aikoina valkoisen osapuolen sodan ja myös hallinnon johtajana. 


Tämä marsalkaksikin korotettu kenraali oli ylipäällikön tehtävissä myös myöhemmissä sodissa: talvisota ja jatkosota lienevät niistä keskeisimpiä. Erityisesti jatkosota Hitlerin Natsi-Saksan liittolaisena tuotti vastaavia vankileirejä varsnkin Itä-Karjalaa miehitetteässä.

Mutta nyt Suomen olisi syytä koettaa tutkia kansainvälisen rikostumioistuimen avustuksellakin noita vuoden 1918 vankileirien olemuksia ja toimintaa mahdollisimman tarkoin ja objektiivisesti, missä määrin nämä leirit täyttävät kansanmurhan kriteerit. Näinhän tehdään nykyisin Saksassakin, missä agendalla ovat vuosien 1904 - 1905 Namibian kansanmurhat herorojen ja namojen osalta.

Kansanmurhista on sanottu, että ne eivät vanhene koskaan, joten vuoden 1918 vankileirien tilanteiden tutkinta on aina ajankohtaista.

Muuten olen sitä mieltä, että Mannerheimin patsas tuosta Kiasman kulmilta voitaisiin siirtää paikkaan, minne Mannerheim on haudattu. Lisäksi Mannerheimintie voitaisiin samalla muuttaa nimeltään vaikkapa Eduskunnantieksi. Onhan se jotenkin outoa, että lahtarikenraaliksikin kutsuttu mies päihittää edelleen Suomen eduskunnan julkisella merkittävyydellään!

cool

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Mannerheim pelasti Suomen punaiselta rutolta Vapaussodassa, Talvisodassa ja Jatkosodassa ja hänet myös äänestettiin suurimmaksi suomalaiseksi. Mannerheimin patsas olkoon siinä, missä se nyt on.

Jääkäriliikkeen mahdollisia vähäisiäkin epäkohtia ja jääkäreiden "rötöksiä" ihan perusteellisesti kaivellut Matti Lackman - joka ei esittänyt lähes 900-sivuisessa kirjassaan oikeastaan mitään positiivista jääkäreistä, eikä mitään negatiivista Venäjästä toteaa Mannerheimista: "Sodan (1918) jälkeen tappiolle jääneet syyttivät ylipäällikkö Mannerheimia tutkimatta teloittamisista. Syytös on aivan aiheeton ja täysin kohtuuton, sillä Mannerheim yritti parhaan kykynsä mukaan huolehtia siitä, että vangiksi jääneitä kohdeltaisiin oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti. Kaikki epäillyt piti tutkia ja tuomita laillisessa järjestyksessä."

Matti Lackman, Suomen vai Saksan puolesta, 2000

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jori Kajanto. Ne äidit ja lapsetkin, jotka tapettiin noilla leireillä evät liikuttane Joria millään tavoin? Kansanmurhaa se oli mitä ilmeisimmin pelkistetyimmillään - ja Mannerheim oli ylijohtajana vastuussa tästäkin. Hänet vain palkittiin, ei laitettu käräjille.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Sodassa siviilitkin kärsivät. Väitän että valkoisten puolella siviilejä kuoli myös.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #9

Kiitos kommentistasi Ilkka Vuori. Epäilemättä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Äläpäs mene henkilökohtaisuuksiin, Harjunharja. Olenko minä sanonut,että ne eivät liikuta minua? Varmasti liikuttaa, kuten myös punaisten murhaamat naiset ja lapset. Kansalaissodat ovat aina julmia ja raakoja. Kuitenkaan ei olisi pitänyt vieraan vallan sotajoukoin ja aseavun turvin hyökätä omaa kansaansa vastaan. Se oli suuri virhe:

https://www.verkkouutiset.fi/professori-sanoo-tama...

Onko sinulla vastavasti linkkejä siihen, että Mannerheim tieten tahtoen murhautti syyttömiä siviileitä?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #12

Hei Jori, itse asiassa tuo meno "henkilökohtaisuuksiin" oli kysymys, johon sitten vastasit. Tässä keskitysleirien asiassa suurena murheena ja historiallisina ongelmina ovat erityisesti äitien ja lapsien raahaaminen noille kuoleman leireille. Kun me tiedämme ja muistamme, miten Hitlerin Saksassa toimittiin, on ilman muuta järkyttävää huomata, että melko tavalla näissä ns. punaisten vankileireissä oli vangituilla vastaavia kohtaloita. Näistä on vaiettu pitkään ja suoraan sanoen väärennetty historiaa tekemällä nimen omaan ns. punaisista epäihmisiä. Joille siis pitikin tehdä juuri noin, jotta uskovat kerralla.

Muistan omasta lapsuudestani, miten naapurin "punikin pentua" kivitettiin niin, että niskaan osunut kivenmoukare halvaannutti pojan loppuiäkseen alaraajoistaan. Se oli kuulemani mukaan ihan oikein tuolle "punikin pennulle". Näin siis valkoisten ja suojeluskunnan riveissä olleet ja heidän jälkeläisensä asiaan reagoivat. Se oli 40-lukua se...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Monellekkin nykysuomalaiselle saattaisi olla aivan hyödyllistä lukea Mirko Harjulan "Ryssänupseerit", se on toki yli 500 sivuinen mutta sotahistoriallisesti mielestäni oikein hyvä.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kiinnittäisin huomiota muutamaan seikkaan:

1. Ensinnäkin Mannerheim matkusti ulkomaille kesäkuun 1. päivä 1918, jotta hän voisi olla auttamassa Suomea luomaan diplomaattisuhteita ulkomaihin, etenkin Britanniaan ja Ranskaan. Samaan aikaan vankileireillä vankeja pidettiin läpi koko kesän ja tuolloin Mannerheim ei ollut vankileirien vastuuhenkilö.

2. Vuosina 1917 ja 1918 Suomi oli riippuvainen ulkomailta tuodusta ruuasta, koska suuri osa maatalouden työvoimasta oli aseissa etenkin vuonna 1918, sekä ruuan toimittaminen pelloilta kaupunkeihin oli vaikeata, koska sitä pystyttiin toimittamaan käytännössä vain hevosten avulla. Tämä oli aiheuttamassa nälänhätää Suomessa.

3. Kukaan ei odottanut, että vuoden 1918 aikana iskisi maailmaanlaajuinen epidemia, espanjantauti, joka tappoi Suomessa noin 25000 henkeä. Nälänhädän heikentämät ihmiset olivat usein helppoja uhreja tällaisille epidemioille.

4. Valkoiset usein tulkitsivat saamiaan ohjeita hyvin väljästi ja sen perusteella ampuivat vankeja omien oikkujensa mukaan. Kuitenkaan valkoisten johdolla ei ollut suunnitelmia järjestelmällisesti tappaa vankeja, joten kyse ei ollut kansanmurhasta. Sen sijaan ylilyönteihin syyllistyneet valkoiset olisi pitänyt viedä oikeuteen, mutta vuoden 1918 poliittisessa ilmastossa se oli vähintäänkin äärimmäisen hankalaa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Petri Luosto. Vankileirejä alettiin lakkauttamaan vasta syksyllä, joten kyllä Mannerheimilla oli aikaa olla vastuussa asioista. Jopa ennen ulkomaan reissujaan. Joka tapauksessa noita vankileirien olemuksia ja tapahtumia on syytä tutkia lisää. Ja entistä tarkemmin.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Suomi on sotien jälkeen niin sosialistettu, että kaikki vasemmistolaiset näkemykset ovat lähtökohtaisesti oikein - oikeistolaiset näkemykset vastaavasti vääriä. Näin myös oikeistolaisen virallisen mielipiteen osalta. Yksittäiset ihmiset toki ajattelevat miten haluavat. Mutta jos esität oikeistolaisen ajatuksen ääneen, saat pian vihat niskaasi. Ehkä talousasioissa on nähtävissä jonkinlaista eroa vasemmiston ja oikeiston välillä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Aika erikoinen näkemyshän tuo Ilkka on, mutta ehkä sille löytyy mielipideperusteita.

Toimituksen poiminnat