juhaniharjunharja

Maan avaruuden juhlavuodet

Lokakuun 4. päivä 1957 laukaistiin ensimmäinen satelliitti, Sputnik 1 ja

Lokakuun 10. päivä 1967 allekirjoitettiin kansainvälinen YK:n sopimus avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.
 

Vuoden 2017 kansainvälisen avaruusviikon aikana tulee kuluneeksi 60 vuotta ihmiskunnan ensimmäisen satelliitin onnistuneesta laukaisusta Maan lähiavaruuteen, ja 50 vuotta eli puoli vuosisataa siitä, kun ihmiskunta sopi YK:ssa yhdessä avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.

Tärkeitä ajallisia ja historiallaisia etappeja Telluksen aurinkokierroksissa.

Sputnik 1 on pysyvästi tekniikan menneisyyttä, mutta on samalla ihmiskunnan avaruusajan tekniikan varsinainen alku. Entäpä tuo ”avaruuden rauhanomainen käyttö”? Onko se vain menneisyyttä? Lupaava avaruuden rauhanomaisen käytön alku, josta ei sitten tullutkaan mitään?

Maan lähiavaruus on tulvillaan erilaisia ihmiskunnan avaruustekniikan ihmeitä ja niiden jäänteitä. Suurin osa näistä tuotteista on toki ihan rauhanomaiseen käyttöön nostettuja vempaimia , mutta osa näistä on kuitenkin sotimiseen tai sen avuksi soveltuvia Maan kiertolaisia. Näistä on olemassa ikävällä tavalla tutuiksikin tulleita. Ehkä vuoden 2003 hyökkäyssota Irakiin valaisi asiaa konkreettisimmin: televisio näytti Bagdadin pommitusten ohessa vakoilusatelliittien kuvia kohteista, joihin sitten maankamaralla ammuskeltiin ohjuksia avaruuden satelliitien kautta ohjailtuna.

Ne joilla on vielä muistissaan 1980-luvun Reaganin kauden Tähtien sota-hankkeet, eivät ehkä pidä kovin tavattomana ilmiönä tuota Irakinkaan miehityssotaa, missä satelliitit toimivat tulenjohtotehtävissä. Mutta olisiko sittenkin syytä tarkastella, kummastella ja pitää laittomina noitakin asioita 50 vuotta sitten solmitun YK:n sopimuksen valossa?

Erityisesti nyt kun on tullut liki tavaksi kuulla ja nähdä päivittäin kuinka muutamat ydinase-, ohjus- ja satelliittivallat puhuvat toisensa hävittämisestä maan tasalle, olisi enemmän kuin paikallaan huomauttaa tuosta sopimuksesta käyttää Maan avaruutta vain ja ainoastaan rauhanomaisiin tarkoituksiin. Mannertenväliset ohjuksetkin kun kohoavat herkästi Maan lähiavaruuden korkeuksiin.

Jotta vuosi 2017 olisi juhlimisen arvoinen meille kaikille erityisesti kansainvälisenä rauhan avaruusvuotena, jolloin Suomikin on saanut ensimmäiset piensatelliittinsa Maan lähiavaruuteen satavuotista itsenäisyysjulistustaan muistellessaan, voisi maamme valtiovalta (hallitus, eduskunta ja presidentti) kansainvälisesti ja mahdollisimman julkisesti huomauttaa tuosta YK:n edelleenkin voimassa olevasta sopimuksesta avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Tällaista menoa siis tänään:

USA:n pommikoneet uhittelivat poikkeuksellisen lähellä Pohjois-Korean rannikkoa

http://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/USAn-pommikone...

Toimituksen poiminnat