juhaniharjunharja

Muistathan 6. ja 9. elokuuta? Ne USA:n atomipommikokeet

Hiroshima ja Nagasaki ovat kaksi japanilaista kaupunkia, joita kumpaakin vastaan Yhdysvallat hyökkäsi atomipommilla elokuussa vuonna 1945 (Hiroshima 6. elokuuta ja Nagasaki 9. elokuuta). Ne ovat ainoat kohteet ihmiskunnan historiassa, joita vastaan ydinpommia on käytetty sodassa. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiroshiman_ja_Nagasakin_pommitukset

Tuosta sotarikoksesta ihmiskuntaa ja ihmisyyttä kohtaan on jo noin 72 vuotta, mutta tästä sotarikoksesta ei ole vieläkään annettu minkään moista tuomiota Setä Samulille. Päinvastoinhan tässä on tainnut käydä: kilvan on moneen otteeseen ylistetty Yhdysvaltoja tästä "sankariteosta". Malliakin tästä on tavallaan otettu monissa maissa ja sotaliitoissa erityisesti ydinasekilvan muodossa (Nato yksi sellaisista). 

On kuitenkin ihmisiä, jotka ovat vakavasti huolestuneet militarismin nykyisestä kasvutrendistä. Avaruutemme piti olla rauhan avaruus, mutta noin vain sinnekin on kuskattu monen moista tappamiseen soveltuvaa teknologiaa. Yhdysvaltain sukkulaohjelmaa jatketaan puheista huolimatta: X-378-minisukkula on USA:n sotavoimien yksi miehittämättömistä sukkuloista, joka salaisesti ja vaivihkaa oli häärinyt noin 300 kilometrin korkeudessa hulppeat 718 vuorokautta palattuaan maankamaralle 7. toukokuuta. Nämä minisukkulat ovat ovat erityisenä apuna kehiteltäessä uusia sotimaan soveltuvia satelliitteja Telluksemme taivaalle. Mitä kaikkea kenraalit kehittelevätkään, emme vielä tiedä. Mutta mitään rauhanomaista ja ihmiskuntaa kehittävää tuskin on odotettavissa.

Vaikka eri maiden kenraalit ja heidän häntyrinsä touhuavatkin edelleen innolla ihmisten tappamisen tantereilla, on syytä anta tuolle kornille touhulle vastatuulta. Osallistumalla eri rauhantapahtumiin tuo tuuli voi hyvinkin viilentää militaristien kuumentuneita kalloja. Ohessa on yksi tapahtuma, jolla tuota viilentämistä voi aloitella:

https://www.rauhanpuolustajat.org/events/hiroshima-paiva-suomi/

cool

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Molemmat kaupungit olivat selkeitä sotilaskohteita Japanin eteläisimmillä saarilla ja Okinawan valloituksen jälkeen vuorossa olisi ollut Kyūshū, jossa Nagasaki sijaitsee.
Kaupungeissa oli Japanin toisen armeijakunnan päämaja, 5.divisioona, viestikeskus ja laivaston tukikohtia telakoineen.
Olihan siellä tietysti siviilejäkin, mutta eipä tuo ole ensimmäinen tai viimeinen kerta kun sivilien kärsimyksillä ei ole mitään väliä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Tomi Vaalisto. Militaristille kaikki kohteet ovat aina tavlla tai toisella "sotilaskohteita". Setä Samulillekin niitä tuntuu löytyvän runsaastikin... siviileistä siis viis.

Mika Sarivaara-Satta

Si vis pacem, para bellum. Koska Chamberlain.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Mika Sarivaara-Satta. Niin, hautausmaan rauha...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Japani aloitti sodan. Se oli sotarikos.

Sodan loppuvaiheessa Yhdysvallat teki maihinnousun Japanin pääsaarten eteläpuolella olevalle Okinawalle. Siellä oli asukkaita vajaa miljoona.

Japanilaisia sotilaita kuoli valtauksessa 110.000 ja siviilejä saman verran. Tuhannet siviilit tekivät itsemurhan syöksymällä kallioilta alas.

Tästä amerikkalaiset ymmärsivät että japanilaiset taistelevat niin fanaattisesti että pääsarten valloituksessa kuolisi kenties kymmeniä miljoonia. Japanilaisten kunnia ei sallinut antautumista.

Ainoa keino oli kaksi atomipommia. Ne vaativat saman verran uhreja kuin yhden suuren saaren valtaus.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Leo Mirala. Olen samaa mieltä kanssasi: Sota on rikos, sotarikos! Nuo kaksi pudotettua atomipommia täyttävät ehdottomasti rikokset sekä ihmisyyttä vastaan että sotarikoksen koko ihmiskuntaa vastaan.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Muuttaisiko käyttäjän vaihtuminen Neuvostoliitoksi Herra Miralan tokaisua "Pakosta" huudoksi rikoksista ihmiskuntaa kohtaan ?

BTW: Pommia käytettiin Stalinia pelottelemaan, jottei koko Eurooppaa liitettäisi itään (johon lasken myös Suomen, vaikka se aiheuttaakin Herra Miralalle näppyjä)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tarkastelukulmia:

1. Nämä kaksi pudotettua pommia oli sodan lopettamisen kannalta hyvä asia. Se oli siksikin hyvä että yhdysvaltalaiset käyttivät sitä ensiksi.

2. Jos pommi olisi valmistunut nopeammin, sitä olisi käytetty Saksaa vastaan. Tuskin pommia olisi käytetty näytösluonteisesti koska Hitler ei olisi antautunut. Pommi olisi pudotettu Berliiniin.

3. Jos pommia ei olisi käytetty oikeasti, venäläiset olisivat kuitenkin sellaisen tehneet. Vakoilijathan toimittivat atomipommin tiedot heille. Stalinilla olisi ollut suuri kiusaus käyttää niitä kommunistien maailmanvallankumouksen toteuttamisessa. - Hieno kommunistinen rauhanaate olisi täten saatu levitettyä koko maailmaan:)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Leo Mirala. Tokihan noinkin voi ajatella ja antaa julki mielipiteitään. Mikäpä siinä, mutta miten on Leo, mitä luulisit niiden kymmenien tuhansien atomeiksi hajonneiden tai muutoin murskautuneiden ja palaneiden lasten, äitien, isien ja vanhusten sanovan kommenteistasi? Missä on ihmisyytesi näissä asioissa?

Mika Sarivaara-Satta

atomipommit olivat kuitenkin pienempi paha, koska vaihtoehto oli vielä huonompi, sotaa monta vuotta, ensin saarilla, ja sitten Koreassa, koska Japani suunnitelma oli evakuoida japanilaiset sinne, ja jatkaa taistelua, kun saaret olisi menetetty.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Mika. Jos ne kymmenet tuhannet atomeiksi hajonneet tai muutoin palaneet lapset, äidit, isät ja vanhukset voisivat antaa vastauksen selitykseesi "atomipommit olivat kuitenkin pienempi paha...", mitä luulisit heidän sanovan?

Mika Sarivaara-Satta

Hirō Onoda (jap. 小野田 寛郎, Onoda Hirō, 19. maaliskuuta 1922 Kainan – 16. tammikuuta 2014 Tokio) oli keisarillisen Japanin armeijan luutnantti, joka antautui vasta 29 vuotta toisen maailmansodan jälkeen.[1]

Onoda piileskeli 30 vuotta Filippiinien Lubangsaarella. Hän oli saanut päälliköltään majuri Taniguchilta käskyn jäädä saarelle, ”vaikka Japanin armeija tuhoutuisi”. Onoda ei saanut peruutuskäskyä sodan loppuvaiheissa, ja suostui antautumaan vasta 10. maaliskuuta 1974 saatuaan käskyn sodan ajan päälliköltään. Onoda luovutti miekkansa Filippiinien ilmavoimien komentajalle, kenraalimajuri Jose Rangudolle, ja sai miekkansa takaisin. Siten hän oli virallisesti lopettanut sotilasuransa.

Seuranaan saarella Onodalla oli sotilas Kinshichi Kozuka, joka sai surmansa Filippiinien viranomaisten ja piileskelijöiden välisessä laukaustenvaihdossa aiemmin. Onoda kuoli Tokiossa 91-vuotiaana tammikuussa 2014.[1]

Mika Sarivaara-Satta

Tappamalla 100tuhatta, säästät 10miljoonan hengen,vai säästämällä 100tuhatta, aiheutat 10miljoonan kuoleman.
Kumman valitset?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Mitähän Mika oikein tarkoitat tuolla vertailulla? Jotenkin sinällään on uskomaton ajatus vertailla ihmisten tuhoamista tuolla tavoin. Eikös ole parempi tehdä vertalut niin, että kun ei tapeta ketään ei ketään tarvitse tappaakaan. Uhriuttaminen toki tuntuu olevan taasen nykypäivää, kuten se saattoi olla keskijalla näin. Militaristiset asenteet tuntuvat löytävän kasvualustoja vähän sielä sun täältä. Toiminta rauhan, ihmisyyden, ystävyyden, yhteistyön ja aseistariisunnan eteen toisi tälle pelkojen ja aggressioiden vaivaamalle ihmiskunnalle mielestäni peremmat elämän eväät, kun jatkuva pyssypuuhastelu.

Mika Sarivaara-Satta

Tuo valinta oli jenkeillä Japanin suhteen toisessa maailmansodassa. Joten kumman valinnan olisit tehnyt?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #15

Niin Mika, tuo "valinta" on illuusio, jota jostain syystä halutaan yhä vain pitää esillä. Ilmeisestikin siksi, että ydinaseen käyttö toista maata ja kansaa kohtaan saisi jonkin moisen legitiimin "anteekaisannon": ikään kuin tehdyllä murhalla voitaisiin hyvittää jokin kuviteltu suurempi murha. Tämä on ihan höpsis puhetta - valitettavasti.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Pearl Harbour:
- sotarikos
Dresdenin pommitukset:
-sotarikos
Desanttien siviilimurhat kainuussa/lapissa:
-sotarikos

Onhan näitä jotka meikäläistä rauhanystävää järkyttää,,sotarikos oli myös puna-armeijan sotilaiden raiskaukset ja raakuudet vallatussa saksassa/berliinissä,,samoin malesialaiskoneen ampuminen ukrainan itäosissa,,syyrian sota et etc !

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #17

Niin Jari, näitä sotarikoksia löytyy - niitä löytyy kyllä Suomestakin ihan itsenäisyytemme alusta: vuoden 1918 kansalaissota erityisesti valkoisen "voittajan" terrori "punaisia" vastaan. Euroopan ensimmäiset keskitysleirit kymenine tuhansine tapettuine ihmisineen. Hennalan keskitysleiri oli niistä ilmeisestikin pahin ja ehkä jopa raainkin. Mitä tulee sitten erityinen sotaveljeys Hitlerin natsien kanssa, on edelleenkin asia, jota maassamme ei ole tähänkään mennessä uskallettu avoimesti ja objektiivisesti tarkastella. Osallistumisemme natsien apuna Leningradin piiritykseen, jossa kaupugin asukaita teurastettiin surutta noin 800 000 on myös visusti vaiettu häpeä. Ilman muuta maamme on osllistunut sekä sisäiseen että ulkoiseen kansanmurhaan - jos hiukankaan ollaan rehellisiä. Valitettavasti sodat ovatr juuri tällaisia, joukkomurhia eli rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Edelleenkin näitä joukkomurhia tehdään, ja edelleenkin Suomikin on osaltaan mukana näissä teurastusleikeissä - erityisen pitkään olemme olleet USA:n miehityssotien avustajana Afganistanissa...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Elokuun 6. on myös tyttäreni syntymäpäivä ja olen usein sanonut tyttärelleni, että syntymäpäivänäsi miljoonat kynttilät ympäri maailmaa syttyvät hiroshimalaisten kokeman kauhun muistolle. Nämä miljoonat kynttilät ovat osoituksena, ettei näiden kahden pommin pudotusta ei pidetä hyväksyttävänä. Japanin toiminta sodanaikan oli rikollista, mutta niin oli myös näiden kahden pommin pudottaminenkin.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommmentistasi Arto Granlund. Olet mielestäni erityisen oikeassa...

Toimituksen poiminnat