juhaniharjunharja

Miksi Lapin sodan veteraaneja ei noteerata?

Hutikuun 27 päivä on veteraanien juhlapäivä. Mutta tuona päivänä 27.4.1945 päättyi myös Lapin sota,  ja samalla Suomi irtautui lopullisesti toisen maailmansodan verisestä kirnusta ja Natsi-Saksan kuristavasta sotakaveruudesta. Lapin sota on samalla ainoa sota, jonka Suomi on koskaan itsenäisenä maana voittanut - jos nyt sotia yleensäkään voi voittaa. Tätä asiaa ei tunnuta jostain syystä Suomessa edelleenkään noteerattavan, ei edes tänä Suomen juhlavuonna. Miksi on näin?

Lahden Hennalassa (taitaa olla muuten se paikka, jossa vuoden 1918 punaisia veljiämme sijoitettiiin Euroopan ensimmäisiin keskitysleireihin tapettaviksi)  vietettiin äsken sotaveteraaniemme juhlaa, mutta vain talvisodan ja ns. jatkosodan veteraanien osalta. Eivätkö Lapin sodan veteraanit Suomelle kelpaakaan? Ovatko Lapin sodan veteraanit jotenkin huonompia ja vähäarvoisempia näihin muihin veteraaneihin nähden?

Haluaako Suomi edelleen kantaa sisällään jollain tavalla tuota sotakaveruutta Natsi-Saksan polttouuniporukan kanssa? Joutuivatkohan Suomen tuolloiset sotaherrat ja muut natsi-ihastuneet myöntämään Lapin sodan myötä, että tuli valituksi väärä kaveri Suur-Suomea rakentamaan? Ja tätä häpeääkö me koetamme tässä edelleen peitellä?

Mutta tuo veteraaniasia ja Lapin sota-asia voidaan kyllä vielä korjata. Siksi esitänkin Suomen hallitukselle, eduskunnalle ja presidentille, että tuo 27.4. nimitetään sekä veteraaniemme että Lapin sodan päättymisen juhlapäiväksi. Suomi osoittakoon nyt tänä vuonna erityistä kunniaa myös Lapin sodan veteraaneille, kutsumalla heidät erityisenä ryhmänä joulukuun 6. päivän eli itsenäisyysjulistuksemme päivän juhlallisuuksiin presidentin linnaan. Näin pääsemme vihdoinkin ylitse edes yhdestä sotatraumastamme.

 

smiley


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Lapin sota käytiin toisen maailmansodan aikana Suomen ja Saksan välillä pääasiassa Suomen Lapissa 15. syyskuuta 1944 – 27. huhtikuuta 1945.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Tämä vuonna 1987 ensimmäisen kerran järjestetty veteraanipäivä on omistettu talvi- ja jatkosodassa taistelleille suomalaisille miehille ja naisille. Heitä on jäljellä vielä vajaat 17 000. Nuorinkin on jo 90-vuotias.

On siis aiheellista kysyä, miksi Lapin sodan veteraaneja ei noteerata?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten paljon on Lapin sodan veteraaneja jotka eivät osallistuneet jatkosotaan?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kysymisestä Margareta Blåfield. Tämäkin olisi hyvä asia selvittää mahdollisimman pian.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Tietämätön on usein innokkain yleistäjä. Ehkä niin on teidän kohdallanne tai useammankin Lapissa? En tiedä: siitä kysymysmerkki.

Toimin sotainvalidien ja sotaveteraanien tukihenkilönä. Olen tuntenut ja tunnen monta II Maailmansodassa Lapissa saksalaisia vastaan sotinutta ja haavoittunutta, jotka ovat tyytyväisiä saamiinsa noteerauksiin - sotainvalidius, rahallinen korvaus, kuntoutus - ja ainakin täällä Keski-Uusimaalla väestön vankka tuki ja arvostus.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos Taisto Vanhapelto kommentistasi. Onko olemassa jokin rekisteri, mistä nuo tiedota saisi päivitettynä?

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Lapin sodan käyneet voittavat lopulta, siis se ryhmä, joka kävi vain Lapin sodan. 2027 rikkoutuu 1000 elossa olevan veteraanin raja, ja heistä valtaosa (elinikämalleilla laskettuna) on Lapin sodan käyneitä.

Kyseessä lienee psykologian mekanismeihin kuuluva yksinkertaistamisen tarve, lisäksi olemme taas uudestaan Saksan vasallivaltio. Voimme jopa joutua poistamaan Naton tai USA:n joukkoja maastamme puoliväkisin taas uudestaan jossain vaiheessa, kun länsimaiden sisäiset jännitteet ovat kasvaneet niin suuriksi, että tarvitaan pysyvä etusivuotsikoiden draama myös Lapista.

Olisihan se hienoa: jossain melko kaukana, mutta toisaalta taas melko lähellä on valkoinen kansa, jota uhkaa Idän hirmutyöt. Nato ryntää apuun. Tykit laitetaan tanaan, sitten niitä liikutellaan Korvatunturin kupeella. Lopulta yleinen romahdus tulee, armeijoiden palkat eivät enää juokse, satelliitit eivät enää välitä mediapuppaa (ja toivoakseni) tankit jäävät porojen tuulensuojiksi.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi Paavo Nevalainen!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lapin sota oli vain episodi sodan melskeistä, jossa pääesikuntana oli lähinnä suuri Perkele eli tiedät kyllä mikä. Lapin sodan veteraanit olivat kokeneet ainakin jatkosodan ja varmasti osaavat nauttia juhlallisuuksista.
taisteluthan oli aikamoista välttelyä aikatauluja noudattaen uhrien minimoimiseksi.

En millään jaksa ymmärtää vasemmiston pyristelyä tuosta liittolaisuussuhteesta, joka pelasti Suomen lopulta balttien kohtalolta. Unohtuu historian tuoksinassa tosiseikka, että Suomi oli "ympärysvaltojen" saartama ja toinen puoli oli ainoa , mistä saattoi hakea apua taisteluihin.
samalla ruoka-apu mahdollisti myös sotavankien syöttämisen omien lisäksi ja torjuntataistelussa esim. osasto Kuehmayn panos 56 sankarivainajan osalta oli melko ratkaiseva lopputuloksen. Vielä sodan jälkeenkin englantilaiset jatkoivat kiusaamista shamppanjahuuruisten röhnösikojen kanssa valvontakomissiossa. Onko tämän kollektiivisen vitutuksen syy se, ettei me päästy kokeilemaan kommunistista Suomea karkotuksineen yms? Sitä ihmettelen ihmettelemästä päästyänäkin? Onko sinulla Juhani mielipidettä tästä seokasta?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Veikko Mäkitalo. Suuri Perkele ja Suuri Saatana, miten vain milläkin asialla voidaan kuvata sotien "pääesikuntia". On kuitenkin hyvä muistaa, että tuo jatkosodaksi kutsuttu Perkele olisi voitu mitä todennäköisimmin välttää Moskovan rauhansopimuksen erityistä pykälää noudattaen: Suomen ei olisi pitänyt antaa maataan Hitlerin joukkojen hyökkäysalustaksi. Ruotisi onnistui tässä, meidän hiukan tai enemmän natsimyönteiset pääpoliitikot ja sotaherrat tapattivat kansalaisiamme mitä ilmeisimmin turhan päiten noissa jatkosotien hurmahenkisissä verileikeissä.

No "Siperia opetti" ja siitä sitten yhtenä esimerkkinä olikin mitä ilmeisimmin tuo Lapin sota.

Mitä tulee tuohon "kommunistiseen kokeiluun", meidän "kommunismiamme" kuvannee parhaiten nykyään säröilevä "hyvinvointiyhteiskunta".

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vaikka Lapin sota oli nimellisesti erillissota, niin siellä taisteli pääasiassa jo jatkosodassa taistelleita miehiä. Tästä syystä ei ole tarpeen nimittää erikseen Lapin sodan veteraaneja.

Itse asiassa koko sota oli turha.

Saksalaiset olivat jo hyvää vauhtia poistumassa, mutta Neuvostoliiton vaatimuksesta poistumista tuli vauhdittaa sotilaallisin toimenpitein.

Sota alkoikin entistä aseveljeä kunnioittaen lähinnä häirinnällä, mutta valvontakomission tarkkailijat huomasivat tämän ja vaativat selkeitä sotilaallisia toimenpiteitä, jotka johtivat Rovaniemen polttamiseen ja täysin tarpeettomiin ihmishenkien uhrauksiin.

Lapin sota oli osamaksu Suomen itsenäisyyden säilymisestä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Juha-Pekka Kosonen. Olen samaa mieltä, että Lapin sota oli turha. Mutta samoin oli erityisesti tuo jatkosodaksi kutsuttu tragedia olla Hitlerin apurina toteuttamassa natsien seokopäistä maailmanvalloitusta. Itse asiassa sota kuin sota on perustaltaan turha.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Saksan Lapin armeija poistui Suomesta omalla tahdillaan täysin riippumatta suomalaisten turhista ponnisteluista kiirehtiä sen poistumista Suomen alueelta.

Neuvostoliiton vaatiman pakkosotimisen seurauksena suomalaisia kaatui noin 1000. Pelkona oli Neuvostoliiton "apu" ja Suomen miehitys.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Pekka Toivonen. Toki noinkin asiaa voi katsoa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Muistelen että ennen Lapin sotaa jatkosotaan osallistuneet piti kotiuttaa. Saksalaisia vastaan asetettiin vain asevelvollisia ja kantahenkilökuntaa.

Eikö puna-armeijalaisia ollut myös Norjan ja Suomen maaperällä. Norjalaiset arvostavat heitä koska he ajoivat saksalaisia pois Pohjois-Norjasta. En tiedä oliko yhteenottoja Pohjois-Lapissa olleiden venäläisten kanssa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Leo. Todellakin noita puna-armejalaisiakin oli ajamassa saksalaisi pois. Muutamia yksittäisiä ja joukkouhatoja olemme löytäneet myös Utsjoen tuntrimaastosta: tarkoittanee, että yhteenottoja oli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Isäni oli ikäluokkaa 1925 ja joutui Lappiin saksalaisten joukkoihin syksyllä 1943. Viihtyi saksalaisten kanssa hyvin. Muisteli kunka jouluna laulettiin joululauluja ja juotiin olutta sekä konjakkia. Genre oli aivan toinen kuin muilla suomalaisilla sotilailla Mannerheinpaukkujensa kanssa.

Kovin frustroiva tilanne tuli kuitenkin sitten syksyllä 1944, kun omista kavereista tuli vihollisia ja hänet ajettiin Saksan sodanjohdon määräyksestä ulos yksiköstään kävelemään toisen suomalaisen kaverinsa kanssa pitkin tunturin lakea pois ilman määränpäätä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos Juha kommentistasi. Ihmiset ovat yleisesti ottaen toistensa kanssa hyvin toimeen tulevia. Mutta kun julistetaan sotia, ihmisyys katoaa suurimmalta osalta johdon käskystä. Minulla itselläni on toki ystäviä saksalaistenkin joukossa kuten nyös venäläisten - jopa suomalaisten joukossa... :)

Parasta rauhantyötä on vaalia kansojen välistä laajaa ystävyyttä ja yhteistoimintaa. Sotavälineillä ja armeijoilla pullistelut eivät tätä ystävyyttä lujita. Siispä rauha kanssamme! Ja hyvää työväen ja opiskelijoiden Vappua! Kutsumme mukaan kaikkia ikään, puoluekantaa sekä mielipiteeseenkin katsomatta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset