juhaniharjunharja

Suomi sensuurin ja diktatuurin tiellä?

(kuva Työväen arkisto)


Juhlarahan taiteen ja historian dokumentointi kielletään Suomessa! 


Orpo paheksuu itse hyväksymäänsä juhlarahaa

Vaarallista sensuuria Suomessa! Poliitikot ja SOS-hallitus määrittämässä meille "oikean" taiteen ja "oikean " historian! Näinhän tehdään diktatuureissa, joten mitä on nyt jäljellä Suomen poliittisesta demokratiasta ja vapaudesta? Elämme siis oikeistodiktatuurin uutta tulemista anno domini 2017?

Valkoisten toimittamista punaisten teloituksista löytyy toki autenttisempiakin kuvia!
Tapereen teloitus: Punaisten ruumiita kerättynä Kalevankankaalle.

Tapauksia ei koskaan selvitetty, mutta kaupungin valtaukseen osallistui samoja vaasalais- ja lapualaisjoukkoja, jotka toimeenpanivat esimerkiksi Länkipohjan verilöylyn ja laajoja teloituksia Lempäälässä. Pahimpana valkoisena terroristina muistetaan Sakeus Koivunen -niminen vartija Tampereen vankileirissä. Hän menehtyi hämärissä olosuhteissa Tampereella seuraavana talvena.

 


cool

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuka sanoi:

"Juhlarahan" tekeminen sisällissodan teloituksista on mautonta, loukkaavaa ja todella kaukana #suomi100 vuoden "yhdessä"-teemasta."

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Hallitukselle, eduskunnalle ja presidentille

Juhlarahan sensurointi ja kieltäminen, kun siinä kuvataan Suomen itsenäisyyden alun ihan keskeistä historiaa taiteen keinoin, on mielestäni taiteen ja maamme historian sensurointia. Näinhän tehdään kyllä diktatuureissa, mutta että myös demokratiassa, se on jo ennen kuulumatonta! Ainoa järkevä ja rehellinen toimenpide hallitukselta on perua tuo typerä sensuuripäätöksensä välittömästi.
Jos ministeri Orpon julkisuuteen lanseeraama päätös jää voimaan, tullee se aiheuttamaan erityistä ja varsin laajaa vastenmielisyyttä istuvaa hallitusta kohtaan. Tällaistako se Suomi-100-juhlavuosi on, että aletaan peittelemään historiamme tapahtumia "mauttomuus"-tuomioilla? "Valkoinen valhe" istuu porvaristossamme ilmeisesti perin lujassa?

Pyydän vakavasti, että hallitus peruu juhlarahan kieltämispäätöksensä välittömästi
ja mahdollisimman julkisesti myös juhlarahan taiteilijalta anteeksi pyytäen!

Utsjoella 26.4.2017
Juhani Harjunharja

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Enemmän kuin asiaton on juhlarahan viesti. Kun näitä "kuvan" kannattajia kuuntelee, niin he välittävät viestiä, että teloituksia olisivat tehneet
pelkästään valkoiset, mikä tietenkään ei pidä paikkaansa.

Juhlarahan tarkoituksena on kai juhlistaa Suomen ja suomalaisten saavutuksia sadan vuoden aikana. Kansalaissodan tai kuten minun mielestäni on, punakapinan aikana sattuneet väkivallanteot - puolin, jos toisin -
eivät merkittäviä saavutuksia ole.

Sensijaan punakapinan lopputulos, eli se, että olemme länsimaa, emmekä Neuvostoliiton satelliitti on merkittävä saavutus. Lopputulosta kannattaa kyllä juhlia, ei niitä väkivallan tekoja, joita tuonkaltaisissa yhteyksissa
aina tapahtuu.

Ongelmia Suomessa riittää, ilman että niitä aletaan sadan vuoden takaa etsimään.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jouko Viitala. Tokihan kaikilla on oltava oikeus mielipiteeseensä - myös ministeri Orvolla. Mutta nyt ei olekaan enää kysymys vain mielipiteestä, kun HALLINNOLLISIN TOIMIN ESTETÄÄN juhlarahan julkaisu. Sekä "punaiset" että "valkoiset" tekivät noita lahtausrikoksia. Mutta "valkoisten" kontolle tulivat erityisen laajat ja mielivaltaiset pidätykset, poliittiset kuolemantuomiot ja niitä vastaavat toimenpiteet sekä ja erityisesti Euroopan ensimmäiset keskitysleirit! Taide on monesti valtaapitäville hankala asia, kun se saattaa satuttaa rehellisyydellään ja historiain esiintuomisella.

On myös syytä muistaa, että tuon kansalaisodan jälkeiset oikeistovallan vuodet olivat erityisen ankaria juuri vakaumuksellista työväestöä kohtaan. Teloituksia tehtiin ja kyydityksiä aina toisen maailmansodan lopuille saakka Suomen ollessa Hitlerin sotien kaverina. Noita historian ikäviä asioita ei ole syytä millään tavoin peitellä, että maamme kansalaiset muistavat myös historiansa karmeatkin puolet. Historia opettaa myös ymmärtämään nykyajan sisällissotien karmeuksia, mutta ei hyväksymään niitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Valokuvassa hymyilevät ja kameraan katsovat , omaa teloitustaan vuorollaan odottavat työläiset osoittavat uljaalla ja ryhdikkäällä olemuksellaan, etteivät lahtarin luodit pysty tukahduttamaan vallankumouksen jaloa aatetta !

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Pekka Toivonen. Maassa makaavat ruumiit tuskin enää hymyilevät...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tarkkaavainen valokuvan tarkastelija huomaa, että teloitettavan rivistön edessä maksaa yksi ihminen maassa. Miten hän on siihen päätynyt, ei kuvaa tarkastelemalla selviä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #8

Pekka, olisiko teloittajan luoti osunut kohdalleen? Kuvasta sen voisi ihan helpostikin päätellä. Ainahan voi toki yrittää selitellä "mustan valkoiseksi" tai ainakin epäilyttävän harmaaksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Eiköhän nuo siisteissä puvuissa ja lierihatuissa seisoskelevat hyväntuuliset herrasmiehet ole valkoisia ja kyseessä on lavastettu tilanne.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #10

Lavastukseen en osaa sanoa muuta, kuin että etualan ruumis edustaa vain yhtä ammuttua. Saattaa olla toki, että tätä "riemukasta" touhua on tullut katsomaan "iloinen" joukko myös muita "valkoisia" katsojia. Näitä teloituskuvia on olemassa toki muitakin kuin vain tämä yksi.

Katsopa oheisesta linkistä kuvakalkaadia:
https://www.google.fi/search?q=valkoiset+teloittav...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Etualan ruumis saattaa hyvinkin olla taistelussa kaatunut , mutta ei teloitettu.

P.S. Kaikki sotahistoriasta kiinnostuneet tietävät nämä teloituskuvat ( esim. Suomen vapaussota kuvissa I-II ,Otava 1934 ). Osoittaa melkoista asiantuntemattomuutta valita niistä juuri tämä onneton lavastuskuva.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #12

Tuon kuvan etymologia Otavan vuoden 1934 lähteistöstä saattaa olla tosiaankin "valkoinen valhe", mutta kuka näistä kuvista osaa tarkkaan sanoa, mikä on sen tarkoitus: dokumentointi, pelottelu vai jotain muuta. Toisaalta kuva joka tapauksessa luonnehtii varsin osuvasti vuoden 1918 kansalaissodan "valkoisen voittajan" silloista tapaa hoitaa "punainen kapina" historian lehdille.

Itse teloituskuvan esiintyminen juhlarahassa on ilman muuta omalla tavallaan järisyttävä pikakertomus itsenäisyyden alkuaikojemme kahtiajakautumisesta, myös silloisen luokkajakauman mielessä. Tokihan tätä taiteilijan ilmaisutapaa voi ilmaista sanalla "mauton", mutta että siihen pitää puuttua sensuurimielessä HALLINNOLLISIN TOIMIN, on mielestäni erityisen outoa vapaalle poliittiselle demokratialle. Silloin ollaan todella ankealla tiellä kohden poliittista ahdasmielisyyttä, diktatuuria "maukkaimmassa" tapauksessa.

Toki noita joukkoteloituskuvia on paljon muitakin, joista taiteilija olisi voinut valita. Mutta tuskin kukaan voi tosissaan vaatia taitelijalta vanhojen kansalaissodan kuvien täyttä asiantuntemusta, jotta kuva olisi tarpeeksi "maukas" mitallin toiselle puolen.

Itse olen saanut tuta lapsuudessani, miten "mautonta" maaseudulla saattoi olla "punaisen" perheen kohtelu. Ihan naapurissamme pellon takana oli vaatimaton punamultatalo ulkovajoineen. Siinä asui perhe, jolla oli poika pyörätuoliin sidottuna. Saimme kuulla, että pojan niskaan oli heitetty kivi, joka oli murtanut nikamia niin, että poika oli halvautunut alaraajoistaan pysyvästi. Kuka kiven olis heittänyt ja kuka tästä tihutyöstä oli joutunut vastuuseen, ei meille selvinnyt milloinkaan. Pidettiinhän perhettä vähäpätöisenä punikkiperheenä, jolla ei monen mielestä olisi ollut edes elämisen oikeutta. Tämä tämmöinen sai tenavan mietteliääksi: ihmisiä on siis sellaisia, joita saa halveksia, joita saa kivittää ja joiden ei tarvitsisi edes olla olemassa. Näin siis vielä 1940-1950-luvulla.

Kansakoulumme historiantunneilla ei milloinkaan edes mainittu sanaa kansalaissota. Vapaussota toki oli hyvinkin huulilla ja ryssittely sekä "punikin pirut". Epämääräiseksi kuitenkin tenavalle jäi se, mitä tosiasiassa olivat nuo "punikin pirut", mutta "Ateenalaisten marssi" jykevöitti moneen otteeseen koululasten tunnelmaa mm. sanoillaan: "Nuorukaiselle kuolla kuuluu, kun hällä vielä kutrissa tuoksuavat nuorteat kukkaset on." Koskaan vaan ei opettajamme kertonut tarkemmin, että miksi juuri nuorukaiselle kuolla kuuluu. Historiamme oli silloin kovasti vielä "valkoisen voittajan" lanseeraamaa monellakin tapaa. Nyt olisi aika ihan aidosti koettaa paikata nämä "valkoiset" historian aukot erityisesti myös tuon "punikin pirun" kohdalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset