juhaniharjunharja

Virtuaali-Guggenheim: kuollut, mutta elävä...vä

Kvanttimekaniikassa on sellainen erityinen "kissakoe", missä laatikkoon suljettu kissa on joko elävä tai kuollut. Mutta asian voi selvittää vain, jos laatikon avaa. Eli virtuaalisesti kissa laatikossa on sekä elävä että kuollut. Näin näyttää olevan myös tuon Guggenheim-museohankkeenkin kanssa, kun sitä katsotaan erityisesti SOS-hallituksen silmin.

Kokoomuksen ikioman opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen silmin katsottuna museohanke on hyvin elävä, jolle valtiovallan on annettava rahaa elämäntoimintojen ylläpitämiseksi, vaikka eihän museota nyt todellisuudessa ole.  Vielä...

Persujen ikioma ulkoministeri Timo Soini taasen katsoo, että missään nimessä museolle ei tule rahaa valtion kirstusta, onhan museohanke kuollut ja kuopattu. Tosin tämäkin persujen absoluuttinen totuus sisältää sen jo kvanttimekaniikastakin tutun epätarkkuuden, jonka Werner Heisenberg aikoinaan esitteli kvanttiteoriansa ominaisuutena. Persujen tyypillisen totuusrelaation mukaan päällikköpoliitikkonsa Soini tarkoittaakin, että hanke sinänsä rakentamisen suhteen on valtiovallan silmin kuollut ja kuopattu, mutta itse museon toimintaan valtiovalta toki voi miettiä rahoitusta.

Eli siis molemmat oikeistoporvarismia syvästi edustavat ministerit näkevät Guggenheim-museon tavallaan ihan samalla tavalla rahoitettavana hankkeena, vaikka ovatkin asiasta sen elävyyden suhteen eri mieltä. Sanni näkee "kissansa" G-laatikossa ihka elävänä, mutta Timo näkee "kissansa" samaisessa laatikossa kovin kuolleena ja kuopattavana. Paradoksaalista tässä vain on se, että molemmat ovat antamassa hankkeelle valtion velkakirstusta miljoonia museon toiminnalle, oli se toiminta sitten elävää tai kuollutta.

Mutta toisaalta, kun me ajattelemme perusporvarillisen SOS-hallituksemme tähän astisia toimintoja, kuvaavinta sille on ja ilmeisesti tulee olemaankin, että elämää ylläpitäviltä  toiminnoilta siirretään varoja elämää rajoittaville, jopa tuhoaville toiminnoille. Näistä kiky-, sote- ja sota-asehankintojen esimerkit puhuvat puolestaan. Lisänä on tuo kyllä-ei-lainsäädäntö, jossa hallitus peruu esityksensä jopa ennen kuin oppositio on ehtinyt kunnolla edes älähtääkään.  SOS-porvarihallituksen elämä on näin ollen perin puhdasta virtuaalielämää perusporvarillisessa kvanttiavaruudessa.

Näin ollen esitänkin nyt SOS-hallitukselle sopivaa lopullista Guggenheim-ratkaisua: museoidaan tämä Guggenheim-museo virtuaalihankkeena Kiasmaan. Nykytekniikallahan Guggenheim-museo saadaan  sopivaan pientilaan kokoonpannuksi 3D-tulosteena, jonka sisällä pyörii nonstop-hologrammi itse Guggenheim-museon vaihtuvista virtuaalinäyttelyistä. Tässä lyödään samalla useampikin kärpänen samalla valtioneuvoston apurahalätkällä: Kiasma saa rahoituksensa lisän Guggenheim-rahoituksen kautta ja meistä jokainen avustaa YKSITYISESTI de va Guggu de- hanketta pääsylippurahoitusmenetelmin. Lisäksi tämä jos mikä vastaa SOS-hallituksen muitakin koulutuksen ja kulttuurin digitaalisia virtuaalitavoitteita. Eikö totta hyvät ihmiset - ja hallitusherrat ja -rouvat!

Ja mitä sanovatkaan ne sankat turistijoukot, jotka jatkavat Kiasman eteen työntyvää taidemuseohalukasta jonoa kilometrin jos toisenkin Mannerheimintien jalankulkuväylilällä! Miettikääpä sitä myös te  Guggu-halukkaat Helsingin herrat ja frouvat!


devil


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Toisaalta on niinkin, että tuo Guggenheim-museo sopii johonkin muuhunkin museoon museoitavana hankkeena. Tuollaisena virtuaalitapauksena se voidaan jakaa nettiversiona Hangosta Utsjoelle! Eikä maksa paljon - muuta kuin vaivan... ;)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Bogi pn hyvä esimerkki siitä, että nettiin päässyyt hömppä kiertää ikuisesti.

"Vastoin yleistä luuloa Schrödinger ei tarkoittanut tällä kokeella, että hänen mielestään kissa voisi olla sekä kuollut että elävä samanaikaisesti. Schrödinger oli ennemminkin sitä mieltä, että kvanttimekaniikan teoria oli epätäydellinen, eikä pystynyt kuvaamaan todellisuutta tässä tapauksessa. Koska kissan täytyy olla joko kuollut tai elävä, saman pitää päteä myös ytimeen: sen pitää olla joko hajonnut tai ehjä.[3] wiki

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos Lauri Gröhn kommentistasi.

Virtuaalitila vain on Heisenbergin mielessä tila, jossa kvanttimekaniikka ei anna tarkkaa tulosta tiettyjen fysikaalisten suureiden suhteen. Se tosin koskee yleensä ajan ja energian tai liikemäärämomentin mittausta.

Mutta sallittakoon tässä pieni "taitelijan" epämääräisyystarkastelu G-taidemuseon kohdalla: siis VIRTUAALITILASSA tämä Guggenheim-hupatus voi olla sekä "elävä" että "kuollut". Mitä itse Schrödingerin asiaan tulee, hänen yhtenä keskeisenä asiana oli tuossa juurikin se mitä kerroit. Mutta metaforana tälle S:n kissalle on tullut erityinen virtuaaliolion ominaisuu, jolle epämääräisyys on olennaista: olla todennäköisesti yhtä aikaa sitä ja tätä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Onpa hyvä ja virkistävä viikon avaus. Niin paljastavan totta eliitin virityksestä, joka pitää saattaa maaliin keinolla millä hyvänsä verovaroja säästelemättä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitokset kommentistasi Jouni! :)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Näin Jenkkilän suomiosavaltiolaisena vaaleista äänestämättä selvinneenä ehdottaisin Guggenkodille todella repäisevää sijoituspaikkaa, joka olisi kaikille edullinen ja utsjokisia riemastuttava. Silta Utsjoella Norjan puolelle 5 km/h rajoituksin. Ei tarvitse kuin kattaa, valaistus lienee jo valmiina. Säästää aurauskuluja ja sillan huoltokuluja. Lapinpolttajat kun vierailevat Nordkapissa ja muutkin kuolevaiset, jotka ylittävät sillan, samalla saavat kylttyyripläjäyksen maailman huipulta. Pläjäyken jälkeinen toipuminen kestää yhtä kauan kuin Suomi-median toipuminen punaniskojen pressanvaaleista, joissa suomalaisen mediahypetyksen määrän vuoksi oletin pääseväni äänestämään.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos varsin mielenkiintoisesta ehdotuksestasi Jouni! Totta oli, että media olis syvään uponeena USA:n vaaleihin, jolloin herkästi saattoi saada käsityksen myös siitä, että Suomi on yksi Setä Samulin äänestysalueista. Nyt kun "liikemies ja mediapersoona" Trump tuli voittaneeksi median ja UPI:n ällistykseksi pressan vaalit, media ja UPI tuntuvat asian suhteen jotenkin vaivautuneeksi. Rapakon takainen kansa taisi äänestää ilmeisesti jotenkin väärin. ;)

Toimituksen poiminnat