juhaniharjunharja

Demilitarisoidaan myös Lappi!

SOS-hallituksen pyssyuskovainen puolustusministeri osoittautuu olevan innokas sotavarusteluministeri, joka ei kunnioita tehtyjä kansanvälisiä sopimuksiakaan, kun on kysymys mahdollisuudesta kiristää Suomen osalta Pohjolan rauhanomaista rinnakkaineloa, ystävyyttä ja yhteistyötä erityisesti Venäjän suhteen. Mutta samalla myös Ruotsinkin suhteen tulee tätä kiristystä tehdyksi: paradoksia kerrakseen. Tämä ministeripojankoltiainen kai kuvittelee olevansa suuri sotapäällikkö Napoleonin ja Hitlerin malliin?

Mutta nyt esitän SOS-hallitukselle ja "sotaministeri" Jussi Niinistölle, että demilitarisoidaan Lappi Ahvenanmaan malliin. Aloitetaan se saamelaisalueelta Utsjoen, Inarin, Enontekiön ja Sodankylän Lapin paliskunnan alueelta ja jatketaan sitten kattamaan koko Lappi.

Myöhemmissä vaihessa tehdään koko Suomesta Pohjolan demilitarisoitu alue yhdessä Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin kanssa. Jatkona demilitarisoidaan koko Tellus!

Olemme havainneet, että Ahvenanmaa on säilynyt  "Oolannin sodan" jälkeen demilitarisoituna osana Pohjolaa näinkin pitkään, mikä kertoo sen tosiasian, että kun maa tai sen alue riisutaan aseista, se ei uhkaa ketään, jos sitä ei käytetä samalla minkään toisen valtion hyökkäysalsutana toista maata vastaan! Itse asiassa meillä alkaa olla jo kiire vähentää alueemme militarisointia ja tuota militarisoinnin luomaa uhkaa naapureillemme. Ahvenanmaan antaman reaalikokemuksen pohjalta voimme todellakin aloittaa demiltarisointitoimet erityisesti Lapista. Sieltähän persukoulujärjestelytkin aikoinaan aloitettiin - oikeistomme vastustuksesta huolimatta.

Mutta sitten on eduskunnalla mielestäni kaikista kiireellisin tehtävä: sen on järjesteltävä uudelleen tuo puolustusministerin tehtävä. Synkkään militarismiin taipuvaisen Jussi Niinistön sijaan paikalle on saatava järki- ja empatiakykyinen sekä diplomatiataitoinen demiltarisointia suosiva henkilö. Se voisi olla tarvittaessa puolueiden ulkopuoleltakin, jotta asiassa päästään pikaiseen ratkaisuun. Suomella ei ole varaa ajautua taitamattoman militaristihenkisen ministerin vuoksi  kahnauksiin minkään rajanaapurimme kanssa!

Demiltarisoidaan siis Ahvenanmaan malliin koko Suomi ja Pohjola ja lopulta koko Tellus! 

smiley

Rovaniemen ja Sodankylän varuskunnat voidaan muuttaa diplomatia- ja rauhankoulutuksen keskuksiksi, joissa varusmiehet koulutetaan kansanvälisiin demilitarisointitehtäviin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Rovaniemen ja Sodankylän varuskunnat voidaan muuttaa diplomatia- ja rauhankoulutuksen keskuksiksi, joissa varusmiehet koulutetaan kansanvälisiin demilitarisointitehtäviin.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen
Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Pekka Karttunen. :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suomihan voisi aloittaa kahdenkeskiset neuvottelut Venäjän kanssa molempien maiden demilitarisoinnista. Kun operaatio on pikaisesti saatettu loppuun, eiköhän ne muutkin Pohjoismaat seuraa perässä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos ehdotuksestasi Janne Salonen. Ehdostuksesi on kannatettava! :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kannatettava ehdotus kyllä, mutta se sisältää myös sen ainoan ja ehdottoman reunaehdon, missä tilanteessa Suomi voitaisiin demilitarisoida. Nimittäin muussa tapuksessa Suomi säilyisi demilitarisoituna vain arviolta viikon verran.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #9

Kiitos kommentistasi Juha Kuikka. Näinä sothysteerisinä aikoina voisi herkästi kuvitella tapahtuvan noinkin. Mutta itse ehdotan demiltarisoinnin aloittamista vaiheittain Lapin saamelaisalueilta. Nämäkin alueet kärsivät runsas seitsemänkymmentä vuotta sitten Natsi-Saksan miehityksestä varsin ankarasti. Poltettu Lappi pysyy vielä pitkään Lapin ihmisen muistoissa sieltä ikävimmästä päästä.

Toisaalta olen myös esittänyt presidentille, hallitukselle ja eduskunnalle kiireisintä tehtävää: ministerin vaihdosta puolustushallinnon osalta. Jussi Niinistö ei uhkaa vain tulla maallemme taloudellisesti kohtuuttoman kalliiksi noine sotahärpäkehankitoineen. Kohtuuttoman kalliiksi hänen toimensa tulevat maallemme myös poliittisesti, erityisesti ulkopoliittisesti. Mutta myös sisäpoliitiseti. Nähdäkseni hän on militarismi-innossaan niin ykissilmäisen pyssyuskovainen ja konfliktihakuinen, että hänen paikkansa on olla vain rivikansalainen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Todennäköisesti kuka tahansa, joka nimitettäisiin puolustusministeriksi, omaksuisi suurin piirtein samanlaisen asenteen hyvin nopeasti, kun häntä valistettaisiin kaikista niistä tilanteeseen liittyvistä tosiasioista, joita ei suurelle kansalle voida katsoa kerrottavan.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #12

Saattaa Juha arvelusi pitää jonkin verran paikkaansa. Tähän liittyy sekin puoli, että ihminen on taipuvainen arvioimaan uhkat usein monin kerroin suuremmiksi kuin vastavat ei pelkoa herättävät esitykset. Näitä asioita on varsin paljon tutkittukin psykologisin ja sosiaalipyskologisin mittauksin. Suhdeluku pakkaa olemaan 5:1 tässä mielessä. Siis uhkaa arvioidaan herkästi todellisuuteen nähden viisinkertaiseksi. Tätä tilannetta vahvistaa liäksi omaksuttu politiikka, missä puolustuasiat nähdään sotilaallisina asioina, vaikka diplomatia on todellisuudessa paljon parempi rauhan tae. Tästä meillä on kotimaamme osalta yli 70 vuoden kokemus.

Nyt juuri on vallalla nuorten oikeistolaistenkin keskuudessa halu mitätöidä näitä historian tosi asioita. On halua näyttää, uhmata, juosta USA:n ja Naton asettamaa kujanjuoksua. Tämä Jussi Niinistö näyttää nyt tekevän tuon amokjuoksunsa suhteen parasta. Varsinkin kun on noita kannustajia myös UPI:n sisältä.

Puhumattomuus Venäjän kanssa on silmiin pistävää verrattuna vaikkapa nyt Halosen aikaan! Puhumattomuuden lisäksi on tullut uhman ja mukamas rohkeuden näytön aika USA-Nato-kortein. Siinä sivussa halutaan koreilla myös Ruotsi-kortein ja laittaa Ahvenanmaakin tässä pelimerkiksi. On tullut jälleen kovasti muotiin jonkin asteinen kolmekymmenluvun "raja railona aukeaa..."-mentaliteetti.

Nyt harjoitettava politiikka tosiasiassa vahingoittaa kansalaisyhteiskuntaammekin valtion ohessa. Siksi on mielestäni tuon Jussi Niinistön paikka paremminkin rivikansalaisen paikka, ei ministerin paikka. Asioita voidaan nähdäkseni vielä korjata, jos ja kun vain tahdotaan.

Suomen ei siis pidä edelleenkään asettua suurvaltapolitiikan juoksupojaksi millekään puolelle. Nyt on valitettavasti tehty päin honkia!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ahvenanmaa ei suinkaan säilynyt sodissa siksi, että se oli demilitarisoitu vaan siksi, että sinne siirrettiin omia joukkoja (ja perustettiin paikallisia kodinturvaosastoja).

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jussi Linjama. Vaikka Ahvenanmaall oli sotien aikana joitain mm. kodinturvajoukkoja, oli se paikka, jota ei käytetty minään sodankäynnin alustana varsinaisesti mihinkään maahan päin. Maailmalla on tällaisia demiltarisoituja paikkoja muitakin, joiden kimppuun ei ole kenelläkään ollut ainakaan nykyisin motiivia hyökätä. Suurin näistä alueista on Antarktis!

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Demilitarisoidaan muu maailma paitsi Venäjä, eiks niin Juhani :)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos ehdotuksestasi Pekka Näränen. En tosin ole samaa mieltä kanssasi tuosta Venäjän osasta. Kaikki mukaan demilitarisointiin! :)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kannatettava ehdotus. Ehdotan että alue määriteltäisiin tarkasti niin että ainakin aluksi demilitarisoitaisiin vain 68. leveyspiirin pohjoispuoinen alue niin että se ulottuisi Norjasta Kuolan niemimaalle!

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos ehdotuksestasi Leo Mirala. Tehdään jossain vaiheessa jurikin noin, mutta ensin olisi hyvä tehdä se Suomen osalta. Näin siksi, että sihen on olemassa jo todellisetkin valmiudet - ellei nyt Ylä-Lappiakin aleta miltarisoimaan Jussi Niinistön mallien ja tavoitteiden mukaisesti. Rajavartiosto meillä on, mutta ei varsinaisia varuskuntia täällä saamenmaalla. Näin ollen homma on vain päätöksiä vaille olemassa. Sitten voimme aloittaa koko kalotinkin suhteen yleiset ja yhtäläiset neuvonpidot. Nato-Norjan ja Muurmanskin alueiden suhteen on tuleva pitkät ja varmastikin hitaat neuvonpidot, mutta siitä huolimatta Suomi voi olla asian suhteen aktiivinen ja esittääm neuvonpitojen aloittamista heti miten.

Toimituksen poiminnat