juhaniharjunharja

Suomen puolustusministeri natsi-henkisenä?

Laitoin hallitukselle ja eduskunnalle seuraavan kirjeen:

 

 

"Utsjoki 28.07.2016

Hallitukselle ja eduskunnalle


Helsingin Sanomat kertoo:

Puolustusministeri Niinistö teki Washingtonissa poikkeuksellisen vierailun
Lauri Törnin haudalle

”Halusin kunnioittaa Suomen sodissa ansioituneita veteraaneja, jotka ovat
Yhdysvaltoihin haudattu.”

”Ohjelmassa oli ennen paluulentoa pari tuntia aikaa. Ajateltiin, että suoritetaan
puolustusministerille mielestäni kuuluva kierros ennen kentälle lähtöä”, Niinistö
toteaa.

Toisaalta Lauri Törnistä kerrotaan myös seuraavaa:

Historioitsija: Lauri Törni sekaantui natsikumouksen ajamiseen Suomeen

http://yle.fi/uutiset/historioitsija_lauri_torni_sekaantui_natsikumouksen_ajamiseen_suomeen/6889620

Tiedustelen nyt, onko SOS-hallitus kunnioittamassa henkilöä, joka sekaantui
natsikumouksen ajamiseen Suomeen? Onko natsi-ihanne muodostumassa ei vain
puolustusministerin vaan koko valtioneuvoston ( hallintoneuvoston) ihanteeksi? Miten tämä sopii
Suomen viralliseen ulkopolitiikkaan ja toimintaan osana EU:n demokraattista
yhteisöä, joka ei tietääkseni ole natsi-ihanteiden takana? Missä vaiheessa
Suomen eduskunta on antanut yhdelle ministerille valtuudet muuttaa Suomen
virallista ulkopoliltiikkaa natsi-henkiseksi?

Odotan kunioittaen pikaista vastausta sekä hallitukselta että eduskunnalta.
Siihen katson veroni maksaneena kansalaisena olevani oikeutettu. Itse en missään
nimessä halua minkään moista natsi- ja facismi-henkeä maahamme enkä erityisesti
valtiovallan perusperiaatteiksi!


Juhani Harjunharja
Utsjoki "

 

Odotan todella mielenkiinnolla, mitä hallitus vastaa ja mitä mahdollisesti eduskunta. Toisaalta olen ylen hämmästynyt nykyisen puolustusministerin sooloiluista USA-militarismin ja Nato-militarismin sekä erityisesti nyt tuosta törnimäisen natsi-henkisestä sooloilusta.

cool

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikki Suomen presidentit Kekkosesta lähtien ovat käyneet punakapinallisten maanpettureiden haudalla seppeltä laskemassa. Joten mikset aloittanut siitä vouhottamisesi?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Juha Kuikka. Kukaan entisistä puolustusministereistä ei ole ennen käynyt Törnin haudalla kumartelemassa. On siis varsin kummallista, että puolustusministeri nimen omaan ministerin ominaisuudessa käy tällaisella kumartelureissulla ja oikein näyttävästi. Natsismi saattaa todellakin houkuttaa joitakin suomalaisia, erityisesti perussuomalaisia, mutta että Suomen valtion nimissä aletaan tällaista kouhkaamaan, on varsin outo juttu. Lieneekö asiasta sovittu eduskunnan ja koko hallituksen sisällä? Tämä minua kovasti kiinnostaa nyt, kun perussuomalaisetkin ovat päässeet hallitusvallan luomoihin. Ollaanko yhden puolueen yhden ministerin toimesta tekemässä "palatsivallankumousta"?

Reijo Jokela

Entäpä, jos Niinistö ei käynytkään natsi-Törnin haudalla, vaan Mannerheimristin ritari Törnin haudalla?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Eikös Törni hävinnyt jonnekin viidakkoon... lienee jokin symbolinen hautakivi... tai sitten löysivätkö sen muuten ruumiin sieltä aivan viime vuosina ja kiikuttivat Ameriikan multiin... niin ei ollut Kekkosella tai Koivistolla hautakiveä, mihin kukkiansa asetella... eikä se Törni mikään natsi ollu... elämä heittelee ihmispoloa ja hän oppii kokemuksistaan... ihan niin kuin sinä Juhani olet omaksunut tuon yksiselitteisen maailmankuvasi aikaisempien kokemusten, vanhempien ohjeiden tai pelkän oppurtunistisen hyödyntavoittelun ansiosta... sellaisia me ihmispolot...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kuinka moni ei-vasemmistolainen puolustusministeri on vieraillut yhdysvalloissa sen jälkeen kun neuvostoliitto kaatui? Muu tekstisi on puhdasta potaskaa.

Paha sanoa oliko Törni aatteiltaan natsi. Jos youtubesta laittaa hakuun "larry thorne", löytää mustavalkoisen filmin Törnistä kouluttamassa amerikkalaiskommandoja kädessään sormus, jossa näyttäisi olevan natsien kotka-tunnus. Ehkä se oli vain todiste hänen saamastaan koulutuksesta, paha mennä huutelemaan mitään totuutena kun mies on kuollut eikä koskaan sanonut natsiaikansa olleen muuta kuin koulutusta miehityksen varalta.

Itse luulen että Törni vihasi kommareita ja hänen mottonaan oli "vihollisen vihollinen on ystävä". En ole ainakaan törmännyt todisteisiin siitä, että hän mitenkään kannattaisi natsiaatetta. Tuon kansallissosialistisen vallankumouksen idean luulisi olevan enemmänkin Suomen vapauttaminen kuin kansallissosialismin levittäminen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jokohan Parolanpanssarit siirretään Helsinkiin 1949 vuoden malliin ?

Ja vielä sananvapauden nimissä ennakkosensuuri.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Harjunharja, tiedätkö ketkä suunnittelivat kommunistista vallankaappausta Suomeen vuonna 1949 ?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Lauri Törni taisteli kuitenkin Suomen puolesta, toisin kuin neuvosto-Venäjän ase-ja sotilastuella taistelleet punakaartilaiset 1918. Saihan Törni Mannerheim-ristiknkin. sellaisia ansioituneita on Suomessa perinteisesti kunnioitettu.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #30

Kiitos kommentistasi Jori Kajanto. Käsittääkseni Törni ei taistellut vuonna 1918. Törnistä tuli aggressiivisen ja sotaisan mielenlaatunsa mukainen ammattitappaja, joka tappoi ihmisiä viimeksi Vietnamissa USA:n laskuun. Tuskin siinä oli kyse taistelusta "Suomen puolesta". Mies oli selvästi mieleltään häiriintynyt (kukapa ei olisi ihmisiä tapettuaan) silloinkin, kun poikaporukalla hänet ihan sattumoisin tapasimme oululaisessa baarissa. Äärimmäisen häiriintynyt ilmeisesti Vietnamissa tekemiensä "urotöidenkin" johdosta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kuikka, Suomi ja Saksa eivät tainneet koskaan olla virallisesti sodassa keskenään? Sotatoimia oli, enkä pidä Saksaakaan syyttömänä niiden alkamiseen; ensimmäinen taisi olla Suursaaren maihinnousu?

Törni nyt kuitenkaan todistettavasti ei ollut mikään natsi, ja maanpetostuomiokin taitaa olla kyseenalainen, jos sotaa ei ollut virallisesti julistettu?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Haloselle ei kelvannut kelvannut muistotilaisuus valkoisten osalta Sosiaalidemokraatti henkeen ja vereen, puolueen jäsenyydestä luopuminen arvotonta teatteria Suomen historiassa. Todennäköinen syy nykyiseen näkymättömyyteen missään tärkeässä paikassa tai asemassa ja täysin ansaitusti. Suomen huonoin presidentti nyt ja aina.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"punakapinallisten maanpettureiden "

En sanoisi maanpettureiksi..... tilanne oli hankala ja kansa kahtiajakautunut. Aiheesta on kirjoitettu kymmeniä kirjoja... niistä voi oloittaa tilanteiden ymmärtämisen.

Mitä pirua auttaa sanoa Törniä tai Koivistoa tai punaisia maanpettureiksi? En ymmärrä, mutta kai jollain on ideologisia syitä moiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

He syyllistyivät sekä valtiopetokseen että maapetokseen. Valtiopetokseen siksi, että he kaappasivat vallan lailliselta hallitukselta ja maanpetokseen siksi, että he toteuttivat sen yhteistyössä ulkovaltojen sotilasjoukkojen kanssa.

Mitkä sitten kunkin "projektiin" osallistuneen henkilökohtaiset motiivit ja taustat olivatkaan, ja kuinka ymmärrettäviä ne joidenkin kohdalla saattoivatkaan olla, on aivan eri asia. Itse rikoksia sellainen ei muuta miksikään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiinnostaisi tietää, moniko amerikkalainen tietää Törnin sotineen SS:n riveissä Suomea vastaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Voisitko kertoa, missä Törni soti Suomea vastaan ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hyvä että puolustusministeri Niinistönkin touhuja seurataan kriittisesti sosialisessa mediassa.

Törni oli sotasankari, mutta hänen poliittiset mielipiteensä tuskin kestävät tarkastelua tämän päivän lähtökohdista käsin ja siihen nähden mitä natsismi on ja mitä se on maailmassa saanut aikaan ja yhä saa aikaan.

Siihen nähden puolustusministerin kunnuanosoitus Törnille on varmasti harkitsematon, mutta ehkä se nostaa Niinistön profiilia hänen omien hartaan isänmaallisten kannattajiensa parissa.

Käyttäjän NiiloValtuustoonKrki kuva
Niilo Kärki

Isänmaalliset miehet ovat kunnianosoituksensa ansainneet. Vaikka osa joutuikin sodan jälkeen jättämään kotomaansa.
Jonkun on huomattava asia ensimmäisenä. Hienoa, että puolustusministeri on tarttunut mahdollisuuteen.

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Eiköhän Törni sen verran ryssiä tappanut,että on seppeleensä ansainnut.Enemmänkin olisi saanut tappaa...

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Törni oli kyllä yksiselitteisesti SS-upseeri, kuten myös SS-sotilaita olivat SS-Wiking-divisioonassa palvellut suomalainen pataljoona jo aikaisemmin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_Waffen-S...

Onkohan kukaan väittänyt, että nämä pataljoonaan kuuluneet kaikki olisivat olleet myös natseja? Vain sen tähden, että kuuluivat SS-divisioonaan?

Mutta kysymys kuuluu myös: oliko Lauri Törnillä kansallissosialisten puolueen jäsenkirja? Pointti siis on, voiko Törniä ihan noin vain väittää natsiksi.

Vielä kun Törnin mainetta yritettiin aikoinaan palauttaa, vasemmisto kuittasi aiheen toteamalla: "mitä ei ole koskaan menettänyt, sitä ei tarvitse palauttaa"

Nyt on näköjään toinen ääni kellossa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Monelta on unohtunut se tosiasia, että Lauri Törni laitettiin maitojunalla takaisin Suomeen Saksasta vuonna 1941. Syynä oli upseerille liian huono saksan kielen taito.

Maitojunakomennus oli Törnille mieluinen, sillä hän soti mieluummin Suomesta kuin Saksasta käsin Neuvostoliittoa vastaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Natoinnokkaat alkavat nähdä pahoja unia, kun Donald on menossa kannatuksessa ohi Hillaryn. Sellainen ennustaa, että järjestelmällistä tappamista ja valtioiden (Irak, Libya) harrastuksenomaista tuhoamista ainakin ajatuksen tasolla rajoitettaisi. Pitää yrittää tehdä jotakin, että liipasinsormi ei herpaantuisi; vaikka viedä kukkia sotahirmun haudalle.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Lauri Törniin tökkäsin itse ihan sattumalta Oulussa joskus 60-luvun alkupuolella eräässä kahvilassa (jota ei enää ole) poikaporukalla. Hän aluksi istukseili yksinään eräässä pöydässä, mutta kun aloimme keskustella Vietnamin sodasta hän halusikin siirtyä pöytäämme kertoilemaan omista kokemuksistaan ja siitä, että hän oli jälleen lähdössä johtamaan jotain helikopterijoukkoa tai vastaavaa. En muista moista mitenkään tarkkaan. Olinhan itsekin silloin vielä varsin poikanen.

Koska Vietnamin sodasta oli juuri uutisoitu, miten siellä USA pommittaa siviilejä ja tappaa vauvasta vaariin. Kritikoimme erityisesti tätä ja ilmaisimme hämmästyksemme ja samalla ilmeisestikin paheksuntamme siitä, että joku suomalainenkin voi osallistua tuohon raukkamaiseen veri- ja teurastusleikkiin. Tämä olikin sitten ihan liikaa sotaherrallemme: hän alkoi uhkailla meitä ja huusi meille, että meidän on pidettävä turpamme kiinni asiasta. Muutoin hän voi vahingoittaa meitä vakavasti!

Eihän siinä auttanut kuin hiljentyä. Onneksemme kaveri kai itsekin älysi kiivastumisensa ylittäneen kaikki kohtuullisuuden rajat, ja lähti liukkaasti lipettiin. Baarin pitäjäkin oli ehtinyt jo mietttiä, pitääkö kutsua virkavalta apuun.

Emme suinkaan silloin tienneet "keskustelevamme" suuren Mannerheim-ristin ritarin kanssa. Vasta kauan myöhemmin minullekin alkoi selvitä, mistä "sotahullusta tappajasta" (näin häntä aloime kutsua) oli tuossa kysymys.

Ihmettelen todella suuresti, miten ihmeessä Suomen hallituksen puolustusministeri lähtee kumartelemaan moisen "sotahirviön" haudalle. Ja ihmettelen myös, miten puolustusministerimme nimen omaan ministerinä halusi näin näyttävästi tuoda esiin sympatiansa tällaiselle "herralle".

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_T%C3%B6rni

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Taisi olla kiivaanpuoleinen kohtaaminen, kun heti tuli kaksi äärimmäisenoloista nimitystä Törnille: "sotahullu tappaja" ja "sotahirviö"?

Suomen maaperällä käydyissä sodissa Törni oli ansioitunut maanpuolustaja, joka ihan ilmeisesti "meni sisimmässään rikki" noiden vuosien rasituksesta.

1960-luvun alun poikaporukalla ei liene ollut kypsyyttä nähdä tuota asiaa kokonaisuutena. USA operoi Vietnamissa "dominonappula"-oletuksensa mukaisesti ja maksoihan Törni itsekin siitä sitten kovaa hintaa: "joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu."

Onko meillä pian jälleen odotettavissa veteraanien mollaamista 1960-luvun tyyliin: "Mitäs läksitte?" - Senkin voi perustella sillä, kun Natsi-Saksan rinnalla taistelitte.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Petteri Pietikäinen.

Olimme tuolloin koulupoikia, mutta toki seurasimme jo kovastikin noita USA:n Vietnamin "seikkailuja". Emme tietenkään vielä hänet kohdatessamme älynneet, minkä moinen "sotasankari" meidän pöytäämme könysi. Mutta se selkeni kirkkaasti, että ihmisen tappaminen oli tälle höyrypäälle mennyt ajat sitten veriin ja siitä tullut jonin sorttinen intohimo. Näinhän oli Hitlerinkin armeijoiden laita - myös Suomessa könytessään.

Mitä sitten tulee "veteraani" Törniin, en moillaa häntä sen kummemmin. Kerron vain, miten rankan kokemuksen tuo kaveri ehti mehin murrosikäisiin tehdä noinkin lyhyessä tapaamisessamme. Mielikuva verisestä tappajasta on vieläkin kovin tuoreena mielessäni, vaikka tuosta kohtaamisesta on kulunut jo näinkin kauan. Olihan se äärimmäisen epämiellyttävä tapaaminen meille nuorukaisille. Mitä se oli sitten vietnamilaisille, sen voit Petteri hyvä itse mielessäsi miettiä. Ja oikein puolustusministerimme täytyy tormata kumartelemaan moisen pesunkestävän tosin edesmenneen rikollisen haudalle...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiitos suomalaisille kommunisteille ilman heidän panostaan rintamalla olisi Neuvostoliitto miehittänyt Suomen ja liittänyt Neuvostoliittoon.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Nykypäivänä "verisiin tappajiin" suhtaudutaankin sitten varsin lempeästi - myös paluumuuttajina - ehkä mikä tahansa tausta käy, kunhan vain ei ole natsi?

Soisin kyllä ketkä tahansa sotarikoksiin syyllistyneet murhaajat, raiskaajat ja kurkunkatkojat kuntoutuksen ohella myös oikeuden eteen:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/413395-su...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onpa mielenkiintoinen keskustelu miehestä, jonka maine on sukeltanut välillä pohjamutiin, välillä kohonnut sankarilliseksi! Osaan joka tapauksessa päätellä, että Törnin kaltainen persoona olisi omista mieltymyksistäni ollut mahdollisimman kaukana.

Kolmen armeijan kapteeni ei sotilaallisin kriteerein voi olla aivan mitätön tyyppi. Elämäkertatietojen pohjalta Törniä ei kiinnostanut politiikka, vaan sotiminen. SS-vapaaehtoisten joukossakin Törni oli aikamoinen poikkeus; alkukesällä (1941) Saksaan, ja jo heinäkuussa takaisin.

Jos maanpetostuomion saanutta Törniä ja hänen muistoaan kunnioittavaa ministeri Niinistöä pidetään natseina, millainen leima pitäisi lyödä Törnin armahtaneeseen presidentti Paasikiveen?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Aika pieni moka puolustusministeriltä,varsinkin kun koko 60-ja 70-luku meni punanatseja kumarrellessa useammaltakin ministeriltä,,eikä näytä vieläkään loppuneen sinne suuntaan nuoleminen !

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Törnihän on päässyt "Suuret suomalaiset"-äänestyksessä sinne 100 suurimman puoleenväliin sijalle 52.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_suomalaiset

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Sinällään Törni saa puolestani "levätä rauhassa haudassaan", mutta perussuomalaisen puolustusministerin "ruumiin palvonta" Törnin haudalla nimen omaan ministerin ominaisuudessa on mielestäni tahallista Törni-kortin käyttöä poliittiseen mahtailuun: minäpä se olen semmonen poika, joka uskallan tehdä vaikka palatsivallankumouksen... tokihan se on vain naurettavaa ja lapsellista pullistelua sinällään. Mutta Jussi Niinistön ministeripullistelut ovat alkaneet muodostua jonkin moiseksi tavaksi mm. USA-militarismin ja Nato-nuoleskelujen muodossa. Nyt sitten Törni-pullisteluina jatketaan.

Kallispalkkaisena ministerinplanttuna toki nuorella rinta on kovasti rottingilla, se vain ei ole kovin vakuuttavaa itse valtiohallinnon kannalta. Tämä "minä itte"-politiikka sotkee samalla pahasti koko SOS-hallituksen uskottavuutta toimia yhteiskuntamme "hallinoveturina", tosin noita sotkuja tällä hallituksella on paljon muitakin, että ei kai sitten se rikka rokassa... ;)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ymmärtääkseni seppeleenlasku Törninhaudalle ja Natonuoleskelu on eri asioita.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos vain kommentistasi Aimo. Kyllä mielestäni molemmat kuuluvat puolustusministerin osalta samaan pullistelusarjaan...

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos Kaija kysymyksestäsi. Pari vastausta on tullut: Jussi Niinistö ja Erkki Tuomioja. Jussilta ympäripyöreätä, mutta Erkiltä sentään kannanottoa Jussin toilauksia kohtaan. Odotetaan myöhemmin lisää.

Toimituksen poiminnat