juhaniharjunharja

Japani ja koko muu maailma "kiittää" Setä Samulia päivistä 6.8. ja 9.8.1945

USA pudotti ensimmäisen uraaniperustaisen "testiatomipomminsa" (Little Boy) Hiroshimaan 6.8.1945 ja tappoi samalla lähes koko kaupungin siviiliväestön muuttaen osan näistä atomeiksi ilmakehäämme meidänkin hengitettäväksemme.

"Kiitämme" Setä Samulia tästä ikimuistettavasta tapahtumasta, josta on kulunut tänään 6.8.2015
                                                                   70 vuotta.


Sen toisen, plutoniumperustaisen "testipommin" (Fat Man),  USA pudotti sitten Nagasakiin 9.8.1945 tappaen samaten liki koko kaupungin siviiliväestön. Heidänkin atomejaan me hengitämme vielä tänäänkin ilmakehässämme.

Lienee turha toivoa, että Yhdysvallat tulee koskaan katumaan tekosiaan ja pyytämään tekemäänsä anteeksi Japanilta ja koko ihmiskunnalta?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Hiroshima ja Nagasaki ovat kaksi japanilaista kaupunkia, joita kumpaakin vastaan Yhdysvallat hyökkäsi atomipommilla elokuussa vuonna 1945 (Hiroshima 6. elokuuta ja Nagasaki 9. elokuuta). Ne ovat ainoat kohteet ihmiskunnan historiassa, joita vastaan ydinpommia on käytetty sodassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiroshiman_ja_Nagasa...

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Hiroshiman ydinpommista tänään 70 vuotta

STT

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mukaan Hiroshiman ydinpommin tuhot osoittavat, miten tärkeitä Iranin ydinsopu ja maailmanlaajuinen ydinaseriisunta ovat. Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Yhdysvallat pudotti ydinpommin Japanin Hiroshimaan. Kolme päivää myöhemmin pudotettiin toinen pommi Nagasakiin.

Kerry puhui ydinaseriisunnan puolesta tänään Malesian Kuala Lumpurissa. Heinäkuussa Iran hyväksyi kansainvälisen yhteisön vaatimukset maan ydinohjelman valvonnasta.

Ydinpommien uhreja muistetaan tänään eri puolilla Suomea ja maailmaa. Suomen Rauhanliiton mukaan Suomen päätilaisuus järjestetään Helsingissä Kansallisoopperan amfiteatterilla Töölönlahden rannalla.

Japanissa on järjestetty tänään suuri muistoseremonia tapahtuman vuoksi. Kymmeniä tuhansia ihmisiä keränneeseen seremoniaan osallistui muun muassa Japanin pääministeri Shinzo Abe.

- Ydinaseet ovat täydellistä pahuutta. Jotta voimme elää sovussa, meidän pitää päästä eroon pahuudesta ja epäinhimillisyydestä, joita ydinaseet edustavat. Nyt on aika toimia sen eteen, sanoi Hiroshiman pormestari Kazumi Matsui tilaisuudessa pitämässään puheessa.

Rauhanliiton mukaan ydinaseiden uhka turvallisuudelle on tänä päivänäkin ajankohtainen, kun Euroopan kiristynyt tilanne on tuonut ydinaseilla uhkailun turvallisuuspoliittiseen keskusteluun.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/99549...

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Mitä Hiroshimasta opittiin?

UP/Birgitta Suorsa

Hiroshiman ydinpommituksesta tulee 70 vuotta täyteen torstaina, ja sunnuntaina saman verran Nagasakin ydinturmasta.

Miksi pitää muistaa Hiroshiman ja Nagasakin pommituksia, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius?

– Sodan uhreja pitää ylipäätään muistaa, ja Hiroshimaa ja Nagasakia sen takia, että yhdellä kerralla kuoli ja vammautui niin paljon ihmisiä, jotka olivat täysin syyttömiä sotaan.

– Tärkeintä on muistuttaa maailman johtajia, ettei ydinaseuhka ole hävinnyt mihinkään 70 vuodessa, vaan riski on koko ajan suurempi. Ydinaseet ovat täydessä toimintavalmiudessa 24/7.

Mitä Hiroshiman ja Nagasakin tuhoista opittiin?

– En tiedä, opittiinko mitään. Niiden jälkeen ei kuitenkaan ole käytetty atomiasetta eikä myöhemmin kehitettyä ydinasetta. Se on ihmiskunnalle kunniaksi.

Mikä vaikutus on myöhemmin ilmassa ja maan alla tehdyillä ydinasekokeilla?

– Niistäkin jäi jälki, vaikka räjäytyksistä on pitkä aika, ja räjäytysmäärät olivat nykyaseita selvästi pienemmät. Brutaalia on se, että kokeiluja on tehty paljolti alkuperäiskansojen asuinalueilla.

– Nykyisillä aseilla pienempikin ydinaseräjäytys vaikuttaisi laajasti ilmakehään ja koko maapallon ekologiaan.

Ovatko ydinasevallat lopettaneet koeräjäytykset?

– Tällä hetkellä kaikki nykyiset ydinasevallat suunnittelevat ydinaseidensa modernisointia, esimerkiksi Iso-Britannia on esittänyt merivoimiensa ydinaseiden uudistamista. On vaikea kuvitella, kuinka pitkälle kehittely onnistuu ilman koeräjäytyksiä.

Mikä merkitys on ydinsulkusopimuksella?

– Se on parasta, mitä meillä on, mutta nyt se on kovassa kriisissä. Alun perin ydinasevallat lupasivat aloittaa ydinaseriisunnan ja vastikkeeksi muut valtiot lupasivat olla hankkimatta ydinasetta. Touko-kesäkuussa ydinsulkuneuvottelut päättyivät tuloksettomina. Ainoa valopilkku on sopimus Iranin kanssa.

– Ydinasevallat eivät näytä olevan valmiit keskustelemaan lopullisesta ydinaseriisunnasta. Koska sopimus ei enää päde moraalisesti, muun muassa monet Lähi-idän maat suunnittelevat ydinvoiman ja myös ydinaseen hankkimista.

Voisiko terroristijärjestö saada ydinaseen haltuunsa?

– Riski on, että ne pystyvät saamaan jonkin verran rikastettua materiaalia ydinvoimaloista ja rakentamaan siitä ns. likaisen pommin. Tämän takia monet aiemmin ydinasevarustelua puolustaneet ovat alkaneet kannattaa ydinaseriisuntaa. On osoittautunut hyvin haasteelliseksi pitää ydinasemateriaalia vastuullisissa käsissä.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/341063...

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

70 vuotta Hiroshiman atomipommista – maailma muistaa uhreja
Hiroshiman atomipommin uhreja muistetaan Japanissa. Yle Uutiset välittää tapahtuman suorana kello 02.00 lähtien Yle Arenaassa.

Noin 140 000 ihmistä menehtyi, kun Yhdysvallat tiputti atomipommin Hiroshiman yllä 6. elokuuta kello 8.15 tasan 70 vuotta sitten.

Uhreja muistetaan vuosittain Hiroshimassa muun muassa laskemalla lyhtyjä veteen.

http://yle.fi/uutiset/70_vuotta_hiroshiman_atomipo...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Olihan tuo hirveä juttu, mutta on myös hyvä muistaa, että se sai Japanin antauttumaan pikaisesti. Toinen vaihtoehto olisi ollut suora invaasio saarille ja se olisi ollut molemmille osapuolille vieläkin pahempi juttu. Ja luultavasti tämän seurauksena myös tajuttiin, miten hirveitä aseita nuo atomipommit ovat.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Niin Ville Mäki, minusta tämä USA:n atomisodankäynti Japania vastaan oli juuri sitä "suoraa invaasiota", jonka jääänteenä ovat USA:n ns. tukikohdat Japanissa. Toisin sanoen, voidaan kohtuullisen perustellusti väittää, että USA edelleenkin miehittää sotilaallisesti Japania. Vaikka toisin toki uskotellaan.

Nämä Japaniin pudoteut atomipommit ajoivat sekä USA:n sotateollisen kompleksin rakentamisen asiaa että muodostivat kiirehdityn ydinasevarustelun ensin Neuvostoliitossa ja siinä sitten sivussa Brittein saarilla että Ranskassa. Myöhemmin monessa muussakin maassa. Atomipommit toimivat näin myös ns. kylmän sodan alkupaukkuina. Tätä kylmää tarjontaa Setä Samuli tarjoaa nykyisin myös Naton suojissa - jopa Suomelle!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Meidän olisi hyvä myös muistella kuka hyökkäsi Pearl Harboriin joulukuun 7. päivänä 1941. Siinä kuoli amerikkalaisia vain muutamia tuhansia. Japanin sotavoimat valloittivat hetkessä suunnattomat alueet Tyynenmeren länsiosasta. Taisteluissa kuoli paljon enemmän kuin Hiroshimassa. Mutta Hiroshima lopetti enemmän verenvuodatuksen. Siitä voimme olla kiitollisia.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

No voi voi Товарищ Juhania, vain Juhani kommentoi Juhania. No, itsekseen kun puhuu, ei tule erimielisyyttä. Kun ei enää ole itänaapuriakaan joka hoitaisi ajattelun Juhanin puolesta ;-)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Hansi kirjoitti runon, joka sopii myös tähän Hiroshiman muistopäivään:

"Nyt on hyvä"

Aamulla itseni yksinäni löysin
lakanoiden väliin sidoin itseni kuin kyösin
tyhjentyneen peilini rauhallinen pinta
lienee myynnissä - pelko on sen hinta

Pakenemaan menneeseen ajatusten hautaan
syleilyysi tunteet ajatusten hautaan
verisessä lammikossa huutaa rupikonna
hiroshiman tuhkasta se nousee huoletonna

Nyt on hyvä hetki, no antaa olla.
Nyt on hyvä hetki, no antaa olla.
Nyt on hyvä hetki, no antaa olla.

Koskematon metsä on sielun rauhan syli
kokematon kyyhky kulkee rakkautensa yli
tallaa madon maahan kuin ei nälkää näkis koskaan
pulu kaupungissa tukeutuu ihmiskunnan roskaan

Surumiellä mietin voiko rakkauttani ostaa
pelko on sen hinta, kun ilo päättää kostaa
lakanoiden väliin sidon itseni kuin köysin
halkeilevan ihon alta peilipinnan löysin.

Nyt on hyvä hetki, no antaa olla.
Nyt on hyvä hetki, no antaa olla.
Nyt on hyvä hetki, no antaa olla.

Nyt saa riittää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Lienee turha toivoa että Japani katuu tai pyytää anteeksi aloittamiaan sotia. Sama koskee Venäjää. Sensuroi tämäkin juttu kuten joillakin vasemmistoliittolaisilla on tapana.
Kiitoksia!

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommenteistasi Leo Mirala. En millään hennoisi sensuroida tätäkään sinun juttuasi. Niinpä jätän sensuroimatta. ;)

Lauri Wirén

Japani ei tunnetusti kansakuntana kadu pätkääkään sodan aikana tekemiään julmuuksia, joten siinähän ovat. Turha odottaa muilta mitään eleitä.

PS. Oletko viettänyt Dresdenin pommituksen vuosipäivää samalla aatteellisella paatoksella. Siellähän kuoli paljon enemmän ihmisiä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Hyvä Lauri W., tunnut "tuntevan" japanilaisten mielenlaadun kovin tarkasti, joten voinet esittää heille suoraan mielipiteesi.

En ole viettänyt Dresdenin pommituksen vuosipäivää.

Toimituksen poiminnat