juhaniharjunharja

Lyrica - lääke vai kova myrkky?

Lyrican sanotaan kuuluvan lääkeaineryhmään, jolla hoidetaan epilepsiaa, neuropaattisia kipuja ja yleistynyttä ahdistuneisuutta aikuisilla.

Kun katsoo tuon kapselin pakkausta, kiinnittyy välitömästi huomio siihen, että pakkauksessa ei ole mitään kolmiomerkintää. Vaikka lääkkeen vaikutuksista keskeisinä ja tyypillisimpinä haittoina ovat ns. heitehuimaus, väsymys, sekavuus, ajan ja paikan hämärtyminen, tarkkaavuuden häiriöt, kömpelyys, muistin heikkeneminen, näön hämärtyminen, humaltunut olo ja tasapainohäriöt. Lyrica-lääkkeen eli oikeammin -myrkyn vaikututuksen alaisena ihminen on siten herkästi vahingoksi itselleen ja muille erityisesti liikeenteessä. Tästä minulla on varsin läheisiä kokemuksiakin kertynyt kuluvan vuoden aikana.

Vakavempia myrkytysvaikutuksiakin esiintyy: sydämen rytmihäiriöt, verenpaineen heittely, hengitysvaikeudet, lihaskouristukset, nivelkipu, selkäkipu, raajakipu, kaatumiset, muutokset maksantoiminnassa muutama mainitakseni.

Lyrican yhtenä vaikuttavimmista aineosista mainitaan pregabaliini, orgaaninen happo-amiinijohdannainen C8H17NO2.   

Lyrica aiheuttaa myös voimakkaan lääkeriippuvuuden (huumeriippuvuuden), josta vieroittaminen ei käy käden käänteessä: vaivat voivat olla varsin vakavia. Mutta kaikista näistä lääkkeen myrkyllisitä ominaisuuksita huolimatta, Suomen lääkärikunta syystä tai toisesta suosii Lyricaa ja tuntuu tunkevan sitä asiakkaidensa suuhun kuin sokeria. Voidaankin ihan hyvällä syyllä kysyä, ovatko useimmat lääkäreistämme kyvyttömiä ammattinsa asialliseen hoitoon vai onko ylikansallinen jättifirma Pfizer korruptoinut suuren osan lääkärikunnastamme ja THL:nkin?

Tälle Lyricalle on olemassa vaarattomampiakin kipujen hoitoon ja liventämiseen kykeneviä aineta, joita saa myös suoraan luonnosta jalostettuna. Moni osaava ja valistuneempi lääkäri tuon tietääkin, mutta valitettavasti heitä on näemmä toistaiseksi  varsin harvassa. 

On siis todella syytä miettiä ensinnäkin seuraavia asioita: miksi Lyricaa ei ole varustettu kolmiomerkinnällä, ja miksi lääkärikuntamme on ikään kuin ostettu tunkemaan tuota myrkkyä asiakkaisiinsa? Pregabaliinin turvallisuutta ei vieläkään ole kattavasti varmistettu: jättifirma Pfizerin annetaan siis tehdä edelleenkin ihmiskokeitaan myös Suomessa. Eikö THL:llä ole tähänkään asiaan mitään sanottavaa?  ( http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/etusivu )

Tukittu

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kun Lyricaa annetaan lääkkeenä hermokipuun, näyttää tämä lääke monesti todellakin vahvistavan potilaan hermokipua. Tämäkö onkin tuon tarkoitus, jotta lääkettä menee sitten mukavasti ja taatusti kaupaksi?

THL, missä luuraat?

Jouni Haimi

itse sain luricaa sen jälkeen kun vioitin selän töissä pahasti ja käytin sitä noin viiden kuukauden ajan siihen asti kunnes selkä leikattiin kuntoon.ainäkin Omasta tapauksen pohjalta sanoisin että sivuvaikutuksista huolimatta pääasia oli ettäkipua ei olisi tuohon leikkauseen asti.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jouni Haimi. Ymmärrän hyvin näkemyksesi asiasta. Nyt vain on niin, että Lyricalle on olemassa koeteltujakin vaihtoehtolääkkeitä, joiden sivuvaikutukset ovat varsin vaatimatonta luokkaa Lyricaan nähden. Toivottavasti olet saanut selkäsi pysyvästi kuntoon!

Jouni Haimi

Selkä on kunnnossa taisanotaanko nyt niin hyvässä kunnossa kui se romu enää voi olla mutta kyllä sillä pärjäilee kun muisdtaa tietyisä asioissa edetä selkä ensin periaatteella.

En tiedä ymmärän kyyllä nuosinun pointisi ihan hyvin ja nuo oireetkin ovat ositain tuttuja.

ehkä olen siinä mielssä "jäävi" arvioimaan tuota lyricaa siinä mielessä että omalta kohdalta oliselvää jo kuurin alkaessa ettäse kestää maksimissann niin kauan kunnes leikkaus on tehty elii koorkeitaan puolivuotta.Vieroitus onnistui hyvin ja suunitellusti lääkärin valvonnassa.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

" .. ovatko useimmat lääkäreistämme kyvyttömiä ammattinsa asialliseen hoitoon vai onko ylikansallinen jättifirma Pfizer korruptoinut suuren osan lääkärikunnastamme ja THL:nkin? "

... kyllä ovat sekä osaamattomia, että tietämättömiä ja kädettömia sekä korruptoituneita ... ja kaiken lisäksi ylimielisiä potilaan tuntemuksia kohtaan.

Nämä "uudenajan" kipu- ja mielialalääkkeet ovat todella hankalia, sivuvaikutustensa ja vieroitusoireidensa suhteen ts. niitä on vaikea lopettaa. Ne voidaan lopettaa valvonnanalaisena, kuten muutkin "riippuvuuta" aihetuttavat lääkkeet - mutta käytännössä tästä ei olla kiinnostuneita.

Lääkärit ja lääkintähenkilöstö kautta laidan ovat ummistaneet silmänsä. Bentzotyöryhmä teki tehtävänsä ( päin persuksia) ja niinpä kaikki toimivat lääkkeet myös kipulääkkeet ( opiaatit ) pantiin lukkojen taa.

Kokonaisuudessaan tässä on kyse vakavasta ongelmasta. Nämä lääkkeet ovat paitsi tehottomia ja aiheuttavat vaaraa liikenteessä myös kalliita. Netistä löytyy pilvinpimein (kauhu)tarinoita näistä lääkkeistä. Kaitpa joku lienee on ollut tyytyväinenkin?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos Jussi Keskinen kommentistasi. Olen itsekin kuullut puhuttavan ihan samoista asioista, joten alkaisi taasen olla paikallaan saada syntymään laajempi ja syvempi keskustelu näistä hoito- ja lääkeasioista. Lääkäreiden ja osin muunkin hoitohenkilökunnan osin välinpitämätön ja ylimielinen suhtautuminen potilaisiin alkaa olla valitettavan usein "maan tapa".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lyrica ei aiheuta riippuvuutta eikä ole erityisen myrkyllistä. Suurin ongelma sen suhteen on se, että narkomaanit tehostavat sillä opiaattien vaikutusta ja käyttävät lääkettä väärin suonensisäisesti.

Lyrica on epilepsialääke eli periaatteessa jarruttaa hermosolujen ärtyvyyttä. Siksi sitä voidaan käyttää myös rauhoittavana lääkkeenä ja hermoperäiseen kipuun. Viimeksi mainittuun käyttöön se on aivan asiallinen lääke. Tuon tyyppiseen särkyynhän tulehduskipulääkkeet tehoavat huonosti.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Pekka Reponen.

Mitä tarkoitetaan lääkeriippuvudella ja myrkyllisyydellä? Toki voidaan väittää sinun tavoin, jotta tuo lääkkeeksi mainittu myrkky ei aiheuta esimerkiksi riippuvuutta, mutta aivan näin yksinkertaista todellisuus vain ei ole. Kai on niin, että vaikutukset ovat riippuvaisia tuon Lyrican käytön määrästä, kuten on laita minkä tahansa aineen.

Kuukausien mittaisen ja runsaan lääkehdinnän vaikutukset ovat toiset, mitä lyhyen ja vähäisen määrän ollessa kysymyksessä.

Minulla vain on tässä kaksi läheistä henkilöä todistamassa selvästi, miten nuo sivuvaikutukset määrittävät tai ovat määrittäneet elämisen päivittäisen mallin. Huimaustilat, kompuroinnit, oudot kivut ja säryt raajoissa, näkökyvyn heikentyminen, muistin heikentyminen, humaltuminen... joka päiväisiä ongelmia, jotka rajoittavat kykyä toimia. Työelämässä olokaan ei onnistu...

Mutta kun lääkäri on sitä mieltä, että ei hätiä mitiä - ja kiirekin on aina lääkärillä vaihtaa toiseen potilaaseen. Busines määrää erityisesti ykistyislääkärin hoidon mallin. Ei siis mitään hätää, pääasiahan on, että lääkäri ja sponsoroiva lääkefirma voivat hyvin!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Toiset ihmiset ovat herkempiä, kuin toiset, riippuu mm. iästä. Manitsemasi oireet voivat kertoa liian korkeasta lääkeannoksesta. Sitä en ymmärrä, jotta miten Lyrica voisi lihaskipuja aiheuttaa, ettei nyt sitten vaan sotketa lääkkeen sivuvaikutuksia ja perussairauden aiheuttamia oireta.

Määrään Lyricaa säännöllisesti ja kokemukset ovat pääsääntöisesti hyviä, kunhan aloitus on varovainen, ja annos yksilöllinen. En ole koskaan nähnyt, että Lyrican lopettaminen aiheuttaisi vieroitusoireita.

Kuvitteletko ihan tosissasi, että lääketeollisuus lahjoo lääkäreitä?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #8

Kiitos Pekka taasen kommentistasi.

Lyrican tuoteselosteessakin mainitaan noista sivuvaikutuksista, jotka voivat olla liki samoja kuin itse vaiva, johon lääkettä on määrätty. Kai olet tutustunut nähin vaivojen mahdollisuuksiin ainakin kirjallisesti?

Mitä sitten tulee noihin vieroitusoireisiin, kyllä niitä vain eisiintyy, vaikka itse et ekä olekaan niitä siksi mieltänyt. Potilaan kertomukset asioista eivät vältämättä ilmeisesti reailisoidu kaikille lääkäreille.

Lääketeollisuudesta riippuvaisia lääkkeitä määrääviä lääkäreitä ei tietenkään näy lääkärin pöydän takaa katsottuna. Mutta kukaan meistä ihmisistä ei ole täysin ulkopuolella manpulaation ja indoktrinaation, jota myös mainonta usein siältää. Myös lääkemainonta. Valitettavasti en voi täysin luottaa kaikkiin lääkäreihin tai heiksi nimitettyihin: lääketehtaiden koulutusrupeamat ovat usein varsin tehokasta ohjaustoimintaa. Korruptiiviset vaikutukset saattvat olla moninaiset.

Vai mitäpä itse tuumaat?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #9

Lääkepakkausten sivuvaikutuslistat syntyvät siten, että listataan potilaiden kliinisissä kokeissa ilmoittamia oireita. Ne eivät siis tarkoita sitä, että kyseinen lääkeaine todella aiheuttaisi sellaisia sivuvaikutuksia. Muistaakseni jonkin masennuslääkkeen sivuvaikutuksena mainitaan influenssa, mikä tarkoittaa siis sitä, että kliinisen lääketutkimuksen kestäessä osa potilaista on sairastunut flunssaan. Potilaiden on toki tätä asiaa vaikea mieltää ja monet varmastikin luulevat, että lääke todella voi aiheuttaa pakkausselosteessa mainittuja oireita. Osittain on kysymys lääketeollisuuden käsien pesusta - varoitetaan joka lääkkeen kohdalla kaikista mahdollisista sivuvaikutuksista, niin kukaan ei voi oikeudessa väittää, ettei varoitettu.

Edelleenkään en ymmärrä, miten Lyrica voisi aiheuttaa lihaskipua tai hermosärkyä; millä mekanismilla? Ainoa mitä pystyn kuvittelemaan on se, että kipukynnyksen noustessa henkilö esim. nukkuu aikaisemmin kivun tunteen estämässä asennossa ja tämä pahentaa oireita, ts. ei osaa varoa tiettyä asentoa.

Tietooni ei ole koskaan tullut, jotta Lyrica ohjeiden mukaisesti käytettynä olisi aiheuttanut riippuvuutta tai vieroitusoireita. Ohjeisiin kuuluu myös se, että suurta annosta ei lopeteta seinään, kuten kaikkien keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden kohdalla tuleekin tehdä.

Lääketetehtaisen myynninedistämistoiminta on nykyään niin säädeltyä ja siistiä, että en voi nähdä sitä miksikään ongelmaksi. Toisin kuin näköjään luulet, niin lääkärit ovat hyvin kriittisiä mainonnan suhteen.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #11

Kiitos Pekka jälleen palautteestasi. Varmastikin olet oikeassa noine kokemuksellisine asioinesi, en niitä mene kiistämään. Mutta oireita ja ongelmia silti on, koska potilas sen niin kokee. Pahimmat olen jo maininnutkin ja sen, kuinka potilas ei pysty erottamaan, mikä on ollut alun perin syy niihin särkyhin ja vaivoihin, joita alkoi ilmestyä aloittaessaan lyrican käytön.

Joka tapauksessa potilaalla on jatkuva huoli noista päivittäisistä lyrica-vaikutuksista. Juttelu lääkärin kanssa ei ole asiaa muuksi muuttanut. Lyricaa vaan on popsittava, kun ei ole annettu muutakaan vaihtoehtoa. Vaikka onhan niitä. Lääkehamppukin on olemassa, mutta sitähän hän ei kaiketi sitten missään nimessä saa, koska sehän on "huumeesta" johdettu. Kyllä USA:n "kieltolaki" puree, koska kysymys on ilmeisesti perimmiltään sittenkin busineksesta, lääkebusineksesta. Miljardit taaloina tai euroina tahtovat olla aina arvokkaampia kuin vaikeroiva potilas - vai miten on Suomenkin lääkärikunnan todellisuuden laita?

Se mitä otaksut lihaskivun ja hermosäryn suhteen lienee toden mukaista. Mutta samalla taisit selvittää ainakin osan syystä, millä keinoin lyrica saattaa edesauttaa oireiden syntyä - nukkuminen asennossa, joka aiemmin oli kipujen johdosta mahdottomampaa. Syy se on sekin...

Joka tapauksessa lääkäreiden keskuudessa saattaa levitä "lääkemuotia" siinä missä potilaidenkin. Vaikka (hartaan toiveenikin mukaan) lääkärit osaisivat olla "hyvin kriittisiä mainonnan suhteen". Erityisen kriittisiä toivoisin lääkäreiden olevan myös lyrican suhteen, vaikka se ei kaiketi olle niitä pahimpia myrkkyjä, joita ihmiskehoon lääkkeen muodossa ympätään. Toisaalta vaihtoehtojen näkeminen olisi osaammista sekin, siis lääketieteellistä osaamista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #16

Lääkekannabis ei ole vaaratonta sekään. Kipulääkkeitä kyllä on muutenkin tavaton valikoima. Se on tosiasia, että kaupalliset intressit eivät innosta tutkimaan sellaisia lääkkeitä, joita ei voi patentoida. Yliopistojen pitäisi tutkia niitä, mutta se on liian kallista. Kannabista ei voi patentoida. Toisaalta se aiheuttaa psykooseja jne. joten riskaabelia on määrätä huonosti tutkittuja ainettakin.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #18

Kiitokset taasen Pekka vastauksistasi.

Mikäpä olisi vaaratonta läkkeenäkään? Mutta kun ajatellaan kalleutta, tuksin lääkehampun kehittely luonnosta saatavan aineen jalostuksena vallan niin kallista on kuin manataan? Joillekin yliopistoille tässä olisi uusi huippuyksikön luonninkin mahdollisuus. Eikä patentointi astaisi tiedonrajoituksia kuten nyt on laita yksityisten firmojen kanssa. Saattaisi tulla yllättävän halvaksikin - joka taasen saattaa olla kauhukuva ainakin joillekin lääkefirmoille. Voiton maksimointi kun nykytehtailulla tuntuu olevan kovin helppoa...

Toisaalta lyrica-psykoottisia tilojakin voi ihan hyvin jo esiintyä eri muodoissaan. Pelkojenkin muuttuminen kauhuksi tai masennukseksi ei liene ihan mahdotonta? Varsinkin kun kuuntelee ja lukee noita ihmisten kommentteja lyrican ihanuuksista...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #21

Kliinisten kokeiden tekeminen on tavattoman kallista. Olen sellaisessa puuhassa ollut mukana. Viranomaisvaatimukset ovat hyvin ankarat. Ei suomalaisilla yliopistoilla ole sellaiseen varaa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #23

Kiitos taasen Pekka.

Olen tuon kalleuden kuullut hyvin monesta lähteestä ennekin. Mutta mihin kaikeen turhaan ja vahingolliseenkin rahaa laitetaan ja miten paljon, sekin on ehkä syytä huomata, kun arvoidaan kalleuksia. Osa lääkkeksi kutsuttua moskaakin on osa tätä kallista turhuutta.

Suomalaisilla yliopistoilla on varaa moneen yhteiskunnan tukemina, jos vain niin tahdotaan eli jos vain niin priorisoidaan. Miljoonat sinne ja miljoonat tänne, jos vain yhteiskuntamme hoksaa satsata sellaiseen lääkepuolen asiaan, johon eivät voiton maksimointiin tähtäävät firmat lähde - kun ei ole aines esim. patentoitavissa. Kun halutaan kehitellä omavaraisista lähtökohdistamme ja luontoamme hyödyntäen potilaiden kannalta tarpeellisia lääkkeitä (eikä vain lääkefirman osakkeen omistajien lompsan paksuuden kannalta), saattaa homma kliinisine testeineen hoitua sittenkin siedettävin kustannuksin - kun vertailukohteena on todellinen kansanterveys. Eikä aina ja vain tuo kapitalismin "terveys".

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #23

Lääkärinulikat harjoittelevat potilaillaan lääkkeiden toimivuutta ja kamalinta on, etteivät useimmat opi hommaa ikinä. Kuuluuhan se ammattipätevyyteen olla uskomatta potilaiden valituksia sivuvaikutuksista.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #30

Kiitos kommentistasi Tuomas Taivasaho.

Olet kiritiikissäsi mielestäni pitkälle oikeassa!

William Green Vastaus kommenttiin #18

Jos ja kun reseptiä ei saa niin me kasvattelemme sitä itse kuten tähänkin saakka. Olemme syrjäytyneitä rikollisia joilla olisi annettavana muutakin kuin työkkärirahoilla elelyä.

Tuomas Taivasaho Vastaus kommenttiin #11

Sivuvaikutuslistat ovat yhtä pitkiä kuin tautilistat joihin yksittäistä valmistetta käytetään. Lääkkeiden osalta elämme vielä pimeää keskiaikaa ja lääkärit ovat hoitokeinoistaan yhtä ulalla kuin 100 vuotta sitten.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #9

Lyrican vierotusoireista on pohdintaa netissä jonkin verran,totta vai pelkoa? http://www.paihdelinkki.fi/keskustelu/viewtopic.ph... .

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #12

Kiitos Pentti Vähäsarja linkistä.

Pelkokin on kokijalle tosi asia... mutta toki on parempi koettaa hälventää pelkoa, jos samalla toimitaan kuitenkin mahollisimman rehellisesti ja totuutta ainakin etsien.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Pakko vähän loiventaa . . . edellistä kirjoitusta.

Pregabaliinin väärinkäyttö on yleistynyt -> päihdeongelmaisten potilaiden keskuudessa. No onneksi kaikkki eivät ole päihdeongelmaisia.

Lyrica on monille hyvin tehokas ja toivottavasti sitä nyt edelleen määrätään niille, joille se sopii ja jotka sitä tarvitsevat ja, jos ei sovi niin tilalle sitten jotain muuta.

Tässä alla erään käyttäjän (24) kokemuksia:
"Lyricasta, olen syönyt samaista lääkettä jo yli vuoden selkäsärkyyn. On hyvin auttanut, ainut mintä haita vaikutuksia olen kokenut on painon nousu ja turvotus. Näitten vaikutusten vuoksi aion nyt jättää lääkkeen tauolle, koska painoa täytyy saada tippumaan. Kun ikää alkaa tulla, on parempi nyt pudottaa painoa ettei polvet mene huonoksi. Jaksaisi vielä kävellä vanhanakin, onneksi ei tarvitse muita tarvitse syödä yhtä aikaa. Alkoa ei nyt muutenkaan ole tarpeellista käyttää, ei lääkkeitten kanssa eikä ilman lääkkeitä. Varovainen täytyy olla kaikkien lääkeaineiden kanssa, ja onhan se hyvä jos ihmiset lukisivat lääkepakkauksissa olevan ohjeen. Tämä antaa jo paljon tietoa ko.lääkkeestä. Hyvää syksyn jatkoa kaikille LYRICAN käyttäjille, ei huono"

http://keskustelu.suomi24.fi/node/3039191

Olis kyllä ihan hyvä, jos potilaan subjektiiviset tunteet otettaisiin vakavasti - eli toisille sopii ja toisille ei sovi sitten millään.

kts. http://masennuslaakkeista.nettisivu.org/laakkeiden... = sivuilla on eräs totuus psyykenlääkkeistä.

"Onhan lääkkeillä toki myös positiivisia vaikutuksiakin mutta usein käytännössä ne positiiviset vaikutukset vaan meinaavat täysin jäädä sivu -ja muiden oireiden varjoon"

Lääkkeet siis aina lääkärin määräyksen mukaisesti. Oman järjen käyttökään ei ole kiellettyä, varsinkin, jos omituisia oireita ilmenee. Ikävää on, että esimerkiksi 10023 sairaanhoitopalvelujen neuvonta - ei osaa tai saa neuvoa lääkeasioissa ja tervareissakin tietoa annetaan niukasti ?

Ja vielä eräs tärkeä asia - jos osataan lääke aloittaa pitäisi se myös osata lopettaa!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joo, ehkä neljäsosalla potilaista ruokahalu nousee. Kysyn itse aina potilailta, tuntuuko ruokahalu nousseen.

Kumma kyllä Lyrican sukulaisaine gabapentiini ei tunnu aiheuttavan ruokahalun nousua, joten ongelma voi ratketa vaihtamalla siihen.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos Pekka vinkistä!

Gabapentiini saattaa olla asiallinen vaihtoehto. Täytyypä tutustua siihenkin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #22

Ne ovat hyvin lähellä toisiaan. Gabapentiini on vanhempi lääke, ja pitää annostella kolme kertaa päivässä. Lyrica on gabapentiinin pitkävaikutteisempi johdos.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

"Lyrican tuoteselosteessakin mainitaan noista sivuvaikutuksista, jotka voivat olla liki samoja kuin itse vaiva, johon lääkettä on määrätty. Kai olet tutustunut nähin vaivojen mahdollisuuksiin ainakin kirjallisesti?

Mitä sitten tulee noihin vieroitusoireisiin, kyllä niitä vain esiintyy, vaikka itse et ehkä olekaan niitä siksi mieltänyt. Potilaan kertomukset asioista eivät vältämättä ilmeisesti reailisoidu kaikille lääkäreille."

*****

Eri lääkkeiden tuoteselostuksissa on lähes aina kerrottu mahdollisista sivuvaikutuksista, jotka on mitoitettu suurinpiirtein USA:n markkinoille. Siellähän saattaa saada läpi ihan megalomaaniset korvausvaatimukset asioista, joita ei ole kerrottu potilaalle tai asiakkaalle....

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Eeva Vasenius.

Toisaalta miksi meidän tulee olla näin USA-riippuvaisia lääkkeiden suhteen? Siksikö, että emme muuta voi? Kun ylikansallisten lääkejättien pääomajohto hoidetaan Yhdysvalloissa tai sieltä käsin.

Pitääkö lääkärikuntamme kumartaa syväänkin suurta taalaa? ;)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vain ylikansalliset yhtiöt pystyvät käytännössä kehittämään uusia lääkkeitä, koska kehitystyö on niin kallista. Sille ei voi mitään. Kapitalismissa on puutteensa, mutta se toimii.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #19

Kiitokset tästäkin Pekka!

En vain ole ihan tasan tarkkaan saamaa mieltä näistä lääkkkeiden kehittämisistä. Tokihan lääkkeiksi sanottuja myyntiartikkeleita ilmestyy nyt ihan liukhihnaakin nopeammin, mutta mihin vaivaan? Useinkin tuon kapitalismin ylläpidon vaivaan, jotta edes voiton maksimointi toimisi. Maksaako tämän toimivuuden potilas myös terveydellään? Kun miltei kaikki vaivat tuntuvat olevan vain sitä ja tätä teollisen kemian yhdisteiden seosta vailla.

Unohtuuko tässä jotenkin se, että ihminen kaikkinensa on kuitenkin osa luontoa. Ja luonnossa on valtavsti aineksia ihisen terveyde ylläpitoon, kun vain näinb halutaan. Ei kai kaiken tarvitse kulkea lääkefirmojen laboratorioiden kautta ja patentoituina voiton tuottoon. Vai näinkö sen pitääkin mennä arvoisat lääkärit?

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen Vastaus kommenttiin #25

Kokonaan uuden lääkkeen kehittäminen kestää kymmenisen vuotta ja maksaa n.1-3 mrd.
Juurikin niiden Pekan mainitsemien kapitalismin lakien vuoksi lääkkeestä ei tietoisesti kannata kehittää sutta.
On ilmiselvää että viidenkymmenen vuoden kuluttua joitakin nykylääkkeitä tarkastellaan hiukset pystyssä, kehitys kehittyy.

Luonnonlääkityksiä ei tietenkään kannata ylenkatsoa, onhan esim. kasvipohjaisia lääkkeitä edelleenkin käytössä. Ei "luonnonmukaisuus" siltikään ole mikään tae turvallisuudelle tai haittavaikutusten puuttumiselle. Sopimaton tai väärin annosteltu lääke on aivan yhtä haitallinen ja vieras elimistölle, tulipa se sitten metsästä tai koeputkesta.

Varsin merkittävässä osin voisi kansantautejamme kuten verenpainetautia ja diabetestä hoitaa pelkillä elintapamuutoksilla; laihdutuksella, liikunnalla, ruokavalio-ohjeita noudattamalla. Päihde- ja nautintoaineita välttämällä.
Tuki- ja liikuntaelinsairauksia puolestaan omaehtoisesti toteutettavilla harjoitteilla.
Suurin osa meistä tämän tietää, kovin harva kykenee todellisuudessa kyseisenkaltaista vastuuta ottamaan elämästään, pillerin ottaminen on huomattavasti helpompaa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #28

Kiitokset Reino Ropposelle kommentistasi.

Toki näitä miljardeja ja vuosia saattaa kulua, kun lääkettä "keksitään" ihka uudelta kemian pohjalta. Varsin kalliiksi asian tekee se, että koetetaan salata muilta lääkekehittelijöiltä jo esiin tulleita tietoja - liikesalaisuuksien perustalta. Synergiaedut siinä myös kärsivät. Autuaaksi tekevän kilpailunkin nimissä.

Esitit samalla muita varsin kelvollisia ja erityisen halpoja keinoja hoitaa kansanterveyttä. Siihen pitäisi ilmeisesti osata lääkärikunnakin panostaa nykyistä pillerimedisiinaa enemmän.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #25

Uusia lääkkeitä löytyy sekä luonnosta että laboratoriossa. Ei vastakkainasetteluun ole mitään syytä. Tosi on, että luonnontuotteet - kuten psykiatriassa vaikkapa litium - kärsivät patentoinnin mahdottomuudesta.

Vinkki kipupotilaille - bulgarialaisen professorin keksimä kukkauute galantamiini, dementialääke, on myös kipu- ja unilääke :-)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #29

Aivan niin Pekka Roponen, lääkkeitä löytyy sekä luonnosta että laboratoriosta. Tuon viisauden kanssa vain tahtoo nykyisin olla monesti niin, että luonnontuotteita lääkkeinä ei edes tunneta kaikkien lääkäreiden keskuudessakaan.

Galantamiini-vinkkisi on hyvä, mutta miten onkaan Suomen luonnon kanssa? Kuinka moni teistä on tietoinen esim. mtt Toivo Rautavaaran tutkimuksista?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Toivo_Rautavaara

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

En minä ole mitenkään USA-riippuvainen. Kuinka sinulle tuollainen scene tuli kommenttien suhteen?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #36

Kiitos Eeva kysymyksestäsi.

Lainaus komentistasi: "Eri lääkkeiden tuoteselostuksissa on lähes aina kerrottu mahdollisista sivuvaikutuksista, jotka on mitoitettu suurinpiirtein USA:n markkinoille. Siellähän saattaa saada läpi ihan megalomaaniset korvausvaatimukset asioista, joita ei ole kerrottu potilaalle tai asiakkaalle...."

En ajateelut Sinun olevan USA-riippuvainen, mutta noin yleisesti tuosta "mitoitettu USA:n markkinoille" pätkästä tuli mieleeni tämäkin asia.

Riku Airaksinen Vastaus kommenttiin #42

Niin, tosiaan lääkkeiden sivuvaikutuslistat tehdään kliinisissä kokeissa ilmoitettujen, lääkehoidon aikana ilmenneiden uusien oireiden perusteella. Tämä on myös potilaalle hyödyllistä, koska tällöin saatetaan voida puuttua lääkehoidon aiheuttamiin uusiin oireisiin - tai ainakin punnitsemaan niitä verrattuna lääkehoidottomaan tilanteeseen.

On potilaan etu, että listassa ilmoitetaan harvinaisimmatkin sivuvaikutukset, koska potilas voi olla juuri se harvinaninen potilas.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #62

Esimerkiksi juuri noin kuin sanoit Riku. Näitä "harvinaisia" tunttúu riittävän Lyricankin osalta, kuten eilinen soittaja ilmoittaessaan Lyrican lähes nujertaneen hänet: rotanmyrkyksi luonnehti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lyrica-hoito on nykyisen hoitokäytännön mukaisesti lopetettava annosta vähitellen pienentämällä ja tähän on varattava aikaa vähintään yksi viikko. Tästä huolimatta joillakin potilailla on todettu vieroitusoireita: unettomuutta, päänsärkyä, pahoinvointia, ripulia, vilustumisoireita, hermostuneisuutta, masennusta, kipua, hijoilua ja heitehuimausta.

Käytön aikaisita sivuvaikutuksista voidaan mainita jo pelkästään luuston, lihaksiston tai sidekudoksen osalta : lihasnykäykset, nivelturvotus, lihaskouristukset, lihaskipu, nivelkipu, selkäkipu, raajakipu ja lihasjäykkyys, kaikki melko harvinaisina.

P.S. Pekka Roposelle : flunssa ja influenssa eivät ole sama asia.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitokset Pekka Toivonen kommentistasi.

Osuit mielestäni naulan kantaan!

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Pekka R

Olisi mielenkiintoista että samanlainen keskustelu käytäisiin Marevanista - jota kommentoindaan usein rotanmyrkyksi.

William Green

Valkotakkiset diilerit määräävät laillisia huumeita lapsille ja heti kun patentti raukeaa, kieltolakia pukkaa. Niin nämä jutut menee ja on aina mennyt.

Pekka Salo

Juhani Harjunharja

Olet näemmä todella perehtynyt tuohon lääkkeeseen nimeltä Lyrica. Entäpä muut lääkkeet, jotka auttavat samoihin sairauksiin? Mitä ne ovat? Mitä niiden sivuvaikutukset ovat? Onko olemassa vähemmän "pahoja" kuin Lyrica?

Mitä ovat nuo luontaislääkkeet, joihin taisit viitata?

Me kaikki, jotka joudumme käyttämään pakosti voimakkaita lääkkeitä kärsimme niiden sivuvaikutuksista enemmän tai vähemmän. Miten pääsisimme niistä eroon?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Pekka Salo.

En ole mikään lääkeasiantuntija, mutta parin läheiseni kokemukset Lyricasta ovat liki pakottaneet minut hiukan tutustumaan tuohon lyricaan.

Elimistömme luonnonaminohapot ovat näissä hermotusasioissa mitä ilmeisimmin keskeisessä asemassa, joten kun valmistetaan jotain vastaavaa kemikaalia ja työnnetään sitä kehoon, voidaan tuoda samalla kehoon jokin uuden tyyppinen välittäjäaineen korvike ohjailemaan hermoston sähkökemiallisia tapahtumia. Olen aikanani opiskellut Oulun yliopistossa myös biofysiikkaakin, jonka johdosta jotain tuntumaa elollisen olion fysiologiaankin on pakosta syntynyt.

Ehkä pari linkkiä voisin tässä antaa, josta voit katsella asioita, mutta parasta sinun on keskustella aina lääkärisi kanssa. Puoskaroimaan en tässä halua alkaa enkä siis jakelemaan uusia hoitokonsteja. Haluni on virittää keskustelu erityisesti lääkäreiden suuntaan noista mahdollisista vaihtoehdoista ja niiden kehittelystä nimen omaan kansanterveyden näkökulmasta.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=95103... (linkki on kaupallinen, mutta ohjaa oikeaan kirjaan, en kuitenkaan mainosta sitä ostettavaksi, sen voi lainata myös kirajastosta!)

Jukka Laakso

En tiedä millä perusteella kolmioita läiskitään lääkepakkauksiin. Monet antipsykootit eivät ole kolmiolääkkeitä, vaikka ne ovat huomattavan sedatiivisia (esim. ketiapiini).

"...tuntuu tunkevan sitä asiakkaidensa suuhun kuin sokeria."

Onko sinulla aiheesta mutu-tuntumaa laajempaa tietoa?

"...Lyrica aiheuttaa myös voimakkaan lääkeriippuvuuden..."

Monet lääkkeet aiheuttavat riippuvuutta ja siksi niiden käyttö tulee lopettaa vähitellen annosta pienentäen.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jukka Laakso.

Tässä eräs linkki, jossa selvitetään kolmiolääkkeen merkistystä erityisesti liikenteen kannalta:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...

Mitään tilastollista mittausta ei minulla ole, mutta ympäristössäni on kovin monta lyricaa saavaa kertonut saaneensa sitä mielestään kovin kerkeästi. Toki tämä voidaan lukea mutuksi, mutta ainakin se panee miettimään, mistä tämäkin seikka mahdollisesti johtuu. Toisaalta kivut ja masennukset näyttävät olevan viestintenkin mukaan ihmisten terveysasioiden agendalla. Lyricasta näyttäisi näin ollen tulleen jotenkin "muotiasia" sekä potilaiden ettälääkäreidenkin keskuudessa. Siis näyttäisi. Katsotaan nyt, mitä Fimea vastaa... http://www.fimea.fi/

Riku Airaksinen

Lienee itsestäänselvää, että auton kuljettaja itse vastaa omasta kyvystään kuljettaa autoa. Kolmiomerkinnät ovat tarkoitettuja ilmoittamaan lääkkeen haitallisen vaikutuksen potentiaalista ie. siitä, että lääkkeen käytön aikana VOI tulla auton ajoa haittaavia oireita. Kolmiomerkintä ei missään nimessä kiellä autolla ajamista lääkkeen vaikutuksen alaisena, vaan se toimii ikään kuin muistuksena siitä, että ajokyvyn arvioinnissa on käytettävä normaalia tarkempaa harkintaa.

Poliisi voi rangaista liikenteen vaarantamisesta, oli taustalla sitten kolmiolääkkeen käyttöä tai ei. Oleellista on kuljettajan itse kokema ja liikenteessä havaittu ajokyky. Myös väsyneenä ajaminen voi tuoda saman tuomion, kuin väsyttävien lääkkeiden käyttö.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #63

Kiitos kommentistasi Riku Airaksinen. Niin, onhan liikenteessäkin varoituskolmionsa, jotka on syytä ottaa huomioon. Näin ollen lääkehdinnäskin on syytä ottaa "varoituskolmiot" huomioon ...

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Hiukan noista neuroverkoston välittäjäaineista:

Glu eli glutamiinihappo (2-aminopentaanidihappo): http://fi.wikipedia.org/wiki/Glutamiinihappo

GABA eli gamma-aminovoihappo (4-aminobutaanihappo): http://fi.wikipedia.org/wiki/Gamma-aminovoihappo

Ja sitten tuosta Lyrican pregabaliinista ( (3S)-3-(aminometyyli)-5-metyyliheksaanihappo): http://fi.wikipedia.org/wiki/Pregabaliini

Glu, GABA ja Pregaba, eräänlaisia toisiaan kemiallisesti vuorovaikuttavia aminohappojohdannaisiahan ne.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tiettävästi gabapentiinin tai pregabaliinin vaikutus ei kuitenkaan perustu siihen, että ne rakenteellisesti muistuttavat GABA:aa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Pekka.

Sähkökemiallisissa prosesseissa kuten on laita hermoverkkojen solujen keskinäisessä toiminnassa vuorovaikuttavien molekyylien kesken täytynee olla joka tapauksessa jotain saman kaltaista, jotta tuo vuorovaikutus onnistuu. Yksi tekijä on nähdäkseni se, että aminohapoilla ja sen johdannaisilla on mm. kahtaisioniominaisuuksia saman tyyppisissä olosuhteissa. Osin silloin on käsittääkseni kysymys eräistä rakenteellisistakin saman kaltaisuuksista: tässä siis nuo orgaaniset happo (COOH)- ja emäsominaisuudet (NH2) saman aikaisesti kussakin molekyylissä mahdollistavat vaikkapa peptidisidoksia tai ainakin hetkellisiä ionivuorovaikutuksia molekyylien kesken.

Mutta jos sinulla on halu kertoa tarkemmin näistä biokemiallisista ja fysiologisista seikoista GABA:n, gabapentiinin ja pregabaliinin toiminnoista hermoverkostossa, olen toki erityisen kiitollinen ja yritän olla myös vastaan ottavainen.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Pekka Roponen, gabapentiini, eli tunnetummin Neurontin, on moniongelma-aine. Tunnen (muistan) kaksi hermokipujen vuoksi tällä lääkittyä ihmistä. Toisessa tapauksista annettiin tappava yhdistelmä lääkkeitä ja kun lopputuloksena oli (sairaudelle tyypilliset) epilepsiakohtaukset, annoksia nostettiin. Käytiin sitten sairaalassa kuukauden välein ambulanssilla ja kerran teho-osastolla. Tämä henkilö on entinen tyttöystäväni.

Toinen tapaus on erittäin terve ja urheilullinen nuori mies, joka loukkasi päätään, alallansa. Hän meni Neurontinin vuoksi suurinpiirtein psykoosin sen aiheuttamien uniongelmien vuoksi. Työt oli keskeytettävä trukkikuskina, kun todellisuus alkoi värittyä liian kummallisilla väreillä. En muista lääkeyhdistelmiä, joita hänellä mahdollisesti oli, mutta kuultuani hänen syövän Neurontinia, suosittelin heti vaatimaan muutosta lääkkeisiin. Nykyään tämä henkilö voi hyvin.

Lyrica on siis Neurontinin sisar näin kemiallisesti. Henkilökohtaisesti voisin arvella, että näiden yllä mainittujen henkilöiden terveydentila olisi ollut Neurontin-lääkityksen aikana parempi, mikäli lääke olisi korvattu vaikkapa kodeiinilla, etyylimorfiinilla, buprenorfiinilla (, mikä lienisi ollut Ranskassa sovellettu vaihtoehto) taikka oksikodonilla.

Miksi itse suosittelisin tällaisia aineita? Nämähän ovat opioideja (tai onhan tuossa opiaattikin). Siksi, että ihmisen kehoa on näillä paljon lääkitty historiassa, vieroitusoirelista on suurinpiirtein sama kuin Lyricassa , jonka pitkäaikaisvaikutuksia keholle voimme oikeasti vain arvailla historian puutteen vuoksi. Vanhat toimivat vaihtoehdot vain sysätään syrjään, kun ne on ehditty väärinkäyttää huumeeksi asti.

Lyricasta voin kertoa sen verran, että olen nähnyt ihmisen piikittävän suoneensa pelkkää Lyricaa tavoittelematta minkään opiaatin(-oidin tehon lisäämistä. En onneksi ole tuota henkilöä kyllä uudemman kerran nähnyt.

Mitä tulee sitten kehon tottumiseen, niin miksiköhän kaikkien tuttujeni Lyrica-lääkityksen määrä on nostettu hiljalleen sallitulle ylärajalle ja kylkeen on isketty lisää muita aineita avuksi, vaikka keho ei kuulemma totu tähän. Isäni, Juhanin, mainitsema tapauskin aloitti 75mg:lla ja on nyt puolessa vuodessa siirtynyt jo yli 300mg:aan, vaikka alkuunsa tuo 75mg auttoi.

Kaikki lääkkeet markkinoidaan jostain syystä vähemmän haitallisina kuin edeltäjänsä. Silti mm. eräät "turvalliset" SSRI:t ovat nostaneet itsemurhariskin moninkertaiseksi erityisesti vieroitusvaiheessa. Miksi näin on käynyt? Koska näitä lääkkeitä ei tunnettu oikeasti ja pitkän historian kanssa, kun ne otettiin käyttöön. Mutta samaan aikaan trisyklisillä lääkkeillä alkoi jo olla historiaa, jonka pohjalta potilaita voidaan varoittaa ja valvoa lääkitsemisen onnistumista.

Olemme tilanteessa, jossa ihmisiin pumpataan mielellään uusia lääkkeitä, koska ne eivät vielä ole ehtineet tehdä tuhoa maailmassa. Silti sinäkin lääkärinä tiedät, miten tärkeä aine ihmiskunnan historiassa mm. morfiini on. Tietänet senkin, että tuota ainetta ovat monet taiteilijat riippuvuuden vuoksi käyttäneet vuosikymmeniä ilman järkyttäviä hyvinvointinsa pudotusta. Miksi sitten valita uusi lääke, joka voi tuhota pidemmällä tähtäimellä ehkäpä maksan, haiman, munuaiset tai vaikka rappeuttaa keskushermostoa niin, että sairastutaan alzheimeriin, MS-tautiin tai vaikka sitten jonkin solukon muuntuessa syöpään.

Ymmärrän toki, että uudet lääkkeet pitää jotenkin myös pitkäaikaistestata, ja näin kai se on tehtävä.

Hampusta vielä: Tietänet lääkärinä, että THC on aine, joka voi laukaista psykooseja. Tietänet myös lääkärinä, että CBN on tutkitusti aine, joka estää tällaisia tapahtumasta. Molemmat aineet löytyvät Cannabis Sativa -kasvista ja on vain kyse jalostamisesta, kun näiden aineiden tasapaino saadaan voimakkaasti CBN:n puolelle. Huomautan vielä, että CBN ei ole päihdyttävä aines, vaikkakin THC:lle kemiallisesti sukua.

Tuntenet Esti Laaksosen, joka työskentelee Turun Mehiläisessä. Hän on mediassakin osoittanut harmistuksensa siihen,e ttä Suomessa ei sovelleta kannabista lääkkeenä ollenkaan sellaisella volyymilla, joka olisi kansanterveydellisesti kannattavaa. Sen sijaan suositaan opioideja (ei opiaatteja, koska niitä ei voida patentoida) ja tällaisia uusia ihmelääkkeitä, kuten Lyrica, josta Pfizer on ostanut kolmiomerkinnän ulos (Neurontinissa se muistaakseni kumminkin vielä on).

Olisin kiinnostunut kuulemaan ammattimaisen mielipiteen mainitsemalleni kritiikilleperustuen niihin tosiseikkoihin, jotka tiedämme kirjoituksessani mainituista lääkkeitä.

Todettakoon, että jätin mainitsematta muutamia vaihtoehtoisia opiaatteja ja opioidit fentanyyli ja metadoni, koska THL on jo ehtinyt päättää Suomessa, että nämä ovat huumeita, eikä niitä suositella kenellekään - vaikka mielestäni lääkkeestä huumeen tekee annostus ja nauttimistapa, ja tämän rinnalla kulkevat muut elämäntavat, jotka aiheuttavat käyttäjissä rappion.

En ole "lukenut" lääkäri - en edes terveysalan ammattilainen tai farmaseutti. Silti olen antanut niin ammattilääkäreille kuin ammatiltaan terveydenhoitajille (, jotka ovat sitten idean vieneet lääkärin toteutettavaksi) perehtyneitä ohjeita ja esimerkiksi keskeyttänyt pelkän FB-keskustelun kautta yhden lääkärin määräämän letaalin kontraindikaatiopamautuksen. Lisäksi muutamat ihmiset ovat päässeet puoskarointini vuoksi eroon lääkärin määräämistä unettomuuksista ja jatkuvista pahoinvoinneista. Siis en ole mitään itse antanut, vaan sanonut, kuinka asia kannattaa lääkärille ilmaista, koska nyt on kyseessä virhe.

Ymmärrän, että ammattikuntana haluatte hyvää ja että työnne on aivan yliruuhkautettua. Olen kumminkin sitä mieltä, että lääkärin iltalukemiseksi kuuluu Farmaca fennica. Lisäksi tärkeää on ymmärrys seurata lääkeaineiden väärinkäyttäjien kirjoituksia netistä, jotta erilaisten lääkeaineiden mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset tulevat selville jo ennen kuin ne näkyvät omissa potilaissa hoitovirheinä.

Lisäksi ei ole mitään pahaa tuntea ja suositella potilaille sellaisia konsteja, joita Toivo Rautavaara suosittelee. Onko sinulla potilaita, joille olet määrännyt vatsansuojalääkettä? Keskeytähän hoito niiltä parhaiten voivilta ja käske häitä menemään metsään, poimimaan mustikan varpuja ja keittämään vahva tee, jota kannattaa ottaa kolmesti päivässä kuureina aina silloin tällöin. Mikäli hyllyssäsi on Rautavaaran "Miten luonto parantaa", vilkaisepa mustikka. Oma vatani ei ole koskaan voinut näin hyvin, eikä tule koskaan enää voimaan niin huonosti kuin muilla herkkävatsaisilla ja niillä muilla, joilla on taipumuksena "reagoida vatsalla" esimerkiksi stressiin.

Varissuon terveysasemalla toimiva lääkäri Kimmo Leino on loistava esimerkki avoimesta mielestä ottaa vastaan vinkkejä (häntä en ole koskaan ohjeistanut, mutta äitini on). Hän on löytänyt tehokkaita apuja potilailleen lähiluonnosta, mikä säästää potilaiden lompakkoa ja pitkällä tähtäimellä myäs kansanterveyden ja -talouden tilastoihinkin tuollaisella esimerkillä voidaan saada hyvää valoa.

Vaikka Aurinko on yhä ylhäällä täällä Ivalossa, tulee puolenyön jälkeen mennä postimiehenkin nukkumaan. Hyvää yötä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Olipas tuo Hansilta varsin perusteellinen kommentti ja kysymys Pekka Roposelle. Toivottavasti Pekalla on aikaa ja halua vastata!!!

Muuten sain Fimealta varsin ympäripyöreän vastauksen Lyrica-kysymyksiini. Odotan kuitenkin lisäystä, koska asia näyttäisi olevan vielä kesken eräinen. Siksi en voi julkistaa tuota vastausta, koska se on kielletty viestin lopussa. Tosin en ymmärrä miksi...

Laitan tämän Hansin kirjoituksen myös Fimeaan ja THL:lle. Sisältäähän se kuitenkin sen verran merkittäviä asioita, joihin soisi löytyvän näiltä kahdelta taholta selkeämpiäkin kommentteja.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Muistan vielä "onnistuneen" gabapentiinilääkityksenkin. Oli kyse leikkauksen jälkeisistä kivuista ja näitä hoidettiin kodeiinilla ja gabapentiinillä. Tuo kodeiini toimi tässä tapauksessa, mutta annostus oli liian pieni. Lääkäri ei määrännyt kaverille korkeampaa kodeiiniannosta, vaan antoi rinnalle gabapentiinin. Lopputuloksena olivat huonontunut unenlaatu, lievä pahoinvointi ja "flunssaisuus" kuumeen kera. Kaveri söi lääkettä annetusti ja kärsi viikkoja "flunssasta", kunnes muistaakseni pakkausselosteesta huomasin, että lääke alentaa valkosolujen määrää. Niinpä ehdotin "flunssan paranemiseksi" gabapentiinin lopettamista. Kas kummaa, se parani.

Kun nyt vielä muistelen näitä kahta aikaisempaa gabapentiiniä saaneita, niin annostukset olivat korkeita, mutta siis tietenkin lääkärin määrittämien rajoissa. En silti ymmärrä, miksi potilaan särkyjen tehokkaan hoitamisen sijaan mm. entisellä mallilla (opiaattijohdannaisilla) ei lähdetä, vaan riskeerataan sisäelinten ja verenkiertoelimistön toiminta, aina vastustuskyvystä lähtien. Käsittääkseni tuo "flunssaisuus" ei ole aivan kauhean harvinainenkaan. Ja viimeksi kertomassani tilanteessahan se saattoi siinä mielessä kyllä olla erityisen huono valinta, että kaveri oli muutenkin syönyt kovat antibioottikuurit - minkä toki lääkkeen määrännyt lääkäri tiesi, kun hoiti tätä ennen ja jälkeen leikkauksen.

Ystävälläni on selkärankareuma ja hän vuorostaan on syönyt vatsan hajalle ja maksa-arvot kuralle. Puhutaan nyt tulehduskipulääkkeistä ja naprapaatista (Pronaxen ja Naproxen). Reuma on tietenkin vaikea siinä mielessä, että se on autoimmuunisairaus, mutta en itse lähtisi kyllästämään kehoa silloin lääkkeillä niinkään, vaan eikö hyvin toimiva aineenvaihdunta ja nesteiden kertymisen estäminen ole melko pitkälle tässä tärkeitä, jotteivät oireet ainakaan pahene. Luonnossa on jälleen laajat määrät yrttejä ihan joka ojassa tuohon nesteiden poistoon.

Liike ja liikunta tietty ovat myös pahenemista ehkäiseviä. Lisäksi Rautavaara kirjoittaa useista eri reumanhoitoon soveltuvista kasveista ja hoitomenetelmistä. Itse en valitettavasti ole pystynyt vielä muodostamaan hyvää kokonaiskonseptia reuman hoitamiselle, mutta ei tunnu Suomen terveydenhuoltokaan pystyvän. Liekö tämä resurssipulaa taas.

Terveystiedossa peruskoulussa olisi ollut kiva oppia esimerkiksi näistä kansansairauksista ja hoitomenetelmistä. Moni tuntee reumapotilaan. Se etenee joskus surutta yksinkertaisesti kohden huonoa elämää. Siihen eivät välttämättä kipulääkkeet itsessään ole ratkaisu, vaan oikein ajoitettu riittävä kipulääkitys vuorotellen oikein ajoitetulla fyysisellä kuntoutusjaksolla "vanhan kansan" keinot rinnalla edeten. Ehkä tämä maksaa liikaa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Fimealta on tullut jotain vastausta koskien Lyrican kolmiovaroitusmerkkiä. Käsittelevät asiaa uudestaan jossain vaihheessa.

Lyrican hyväksymisestä lääkkeeksi EU:ssa ja myös Suomessa on Fimea antanut seuraavat tiedotteet, joihin linkit tässä:

http://www.ema.europa.eu/docs/fi_FI/document_libra...

http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_libra...

"Miten Lyrica vaikuttaa?

Lyrican vaikuttava aine pregabaliini on rakenteeltaan samankaltainen kuin kehon oma välittäjäaine GABA (gamma-aminovoihappo), mutta sen biologiset vaikutukset ovat aivan erilaiset. Välittäjäaineet
ovat kemikaaleja, joiden avulla hermosolut voivat viestiä keskenään. Pregabaliinin tarkkaa vaikutustapaa ei täysin tunneta, mutta sen ajatellaan vaikuttavan siihen, miten kalsium pääsee hermosolujen sisään. Tämä vähentää joidenkin aivojen ja selkäytimen hermosolujen toimintaa, mikä vuorostaan vähentää muiden sellaisten välittäjäaineiden vapautumista, jotka liittyvät kipuun,epilepsiaan ja ahdistukseen"

Ote on tuosta Fimean laittamasta tiedotteesta. Huomaamme näin ollen, että GABA:n ja pregabaliinin rakenteiden samankaltaisuus on tässä merkittävässä asemassa. Aminohapporakenteet.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Monista asioista ainakin se minua kummastuttaa, että joskin on tiedossamme Lyricalle moniakin vaihtoehtoisia tapoja ja aineita hoitaa vaikkapa nyt hermoperäisiin ongelmiin liittyviä kipuja, Suomi on EU:n "maan tavalla" ottanut tuon lääkkeen monessa käytännössä ensisijaiseksi hoidon välineeksi.

Jotenkin en pääse tässä mihinkään siitä ajatuksesta, että suurella rahalla on merkittävä osuus Lyricaakin koskevassa lääkevalinnassa. Ei niinkään kansanterveys, kuten sen tulisi aina olla. Fimea ja THL ovat nyt usein se tiennäyttäjä, jonka viitat osoittavat myös lääkärikunnalle vaihtoehdot. Siksi soisin Fimealta ja THL:ta lähtökohtaisesti enemmän uskallusta painottaa kotimaisuutta kansanterveyden ja sairauksiemme hoidossa. Nyt näyttää enemmänkin siltä, että ylikansalliset lääkefirmat vievät näitäkin laitoksia kuin pässiä lieassa!

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Pekka Jylhänlehto.

Lääkkeiden vaikutukset ovat varsin yksilökohtaisia: mikä tuo toiselle runsaasti sivuvaikutuksia ei tuo sitä toiselle, mikä auttaa toisen vaivaan ei välttämättä tee sitä toiselle. Onneksi sinun vaivaasi lyrica on helpottanut ilman suurempia sivuvaikutuksia, se on tässä tietenkin tärkeintä.

Lääke on toiselle lääke ja voi samalla olla toiselle myrkky, mikäli dignoosikaan ei ole kohdallaan. Hoitovirheitä on aina tullut ja tulee mitä suurimmalla todennäköisuudellä edelleenkin. Valitettavasti "elämästä ei selviä hengissä".

Hannele Kokkonen

Hei,

olen saanut joitakin vuosia sitten Lyrica -reseptin hermokipuun, mutta jostain syystä en ole sitä sitten syönyt kun tuntui että huimaus tulee ja pahenee (tätä kyllä kaikista kokeilluista hermokipulääkkeistä).

Tällä hetkellä mielenkiintoisin ja sivuvaikutuksettomin hoito lienee LDN. Low-Dose-Naltreksoni

Onko tästä kellään kokemusta?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Hannele Kokkonen. LDN saattaa olla tässä yksi sopiva vaihtoehto lyricallekin. Joilla kuilla saattaa olla kokemusta tästäkin kemikaalista. Voisivat kertoilla meille kokemusksistaan.

Reko Rantanen

52. Hansi Harjunharja: "Puhutaan nyt tulehduskipulääkkeistä ja naprapaatista (Pronaxen ja Naproxen)."
Tarkoittanet naprokseenia, joka on tulehduskipulääke. Naprapaatti on tuki- ja liikuntaelinsairauksien asiantuntija, joka toteuttaa lääketiedettä käsillään.

28. Reino Ropponen: Kun mainitaan diabetes ja hoitona siihen esim. laihduttaminen ilman lääkityksiä, on hyvä erottaa eri muodot, koska 1-tyypin diabetes vaatii aina insuliinihoidon, 2-tyypin diabetesta voi joskus hoitaa pelkillä elämäntavoilla, mutta useimmiten kuitenkin tablettilääkityksellä ja joissain tapauksissa insuliinilla.

Tämä meni nyt hieman asian vierestä.

Itse Lyricaa annoksella 150 mg 2 kaps iltaisin diabeettiseen neuropatiaan käyttäneenä, voin todeta, että kohdallani lääke oli plus miinus nolla. Ei vienyt kaikkia kipuja, eikä aiheuttanut tuntuvia haittavaikutuksia. Myöskään labrakokeissa ei näkynyt mitään erityistä. Olenkin ajatellut, että jätän jatkossa nuo hyödyttömät lääkkeet apteekkiin. Järjettömän hintainenkin se on.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitso kommentistasi Reko Rantanen. Tarkennukset ovat aina paikallaan noihin käsitteisiinkin nähden.

Tuo viimeisessä kappaleessa oleva toteamuksesi on varsin järkevä: "jätän hyödyttömät lääkkeet apteekkiin". Tätä voi itse kukin miettiä tykönään.

Jari Koskinen

LYRICA Auta armias jotka sitä käyttää, koukuttavin lääke mitä voi olla, alussa auttaa hyvin ja on olo euforinen ja hyvä sitten alkaa olo tasaantua ja nostetaan annostusta ylöspäin kunnes katto on saavutettu ja sitten mietitään että mikä eteen, olo on sama kipujen suhteen kuin ennen lääkettä ja nyt lääkkeestä ei ole mitään apua, sain hetkellisen avun, mutta seinä on nyt sitten vastassa ja vaihtoehdoksi tulee sitten lopettaminen ja se on sitten kuukausien operaatio, tulee kaikki vieroitusoireet ja kunto menee tosi huonoksi ja kiroaa koko lääkkeen, koska siihen mitä alun perin käytettiin lääkettä menetti tehonsa ja lääkitystä nostamalla saatiin hetkellinen remissio ja nyt lopettaminen mikä on yhtä helvettiä. Olen nähnyt jotka on ollut rauhoittava koukussa ja saaneet lyricaa niin on kyllä vauhti lisääntynyt ja meno, kunnes tulee sitten se toleranssi vastaan. Pahin lääke mitä voi olla ja nyt on lääkärikunta herännyt tosiaan siihen mitä tapahtuu kun se ei enää vaikutakaan ja pitäisi päästä siitä eroon, siinä on lääkäreillä oikea sontaläjä selvitettänä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jari Koskinen. Juurikin noin näyttää useassa tapauksessa olevan, kuten asiaa kuvasit.

Riku Lappalainen

Olen tässä itkeskellyt 3 tuntia kissavidoita katsellen näin aamutuimaan. Raavas mies, jonka itkut mahtuu yhden käden sormiin teini-iän jälkeen. Venlafaxin kitkuilla saattaa olla jotakin tekemistä asian kanssa. Näissä rohdoissa on yllättäviä vaikutuksia niin alotuksessa, käytössä kuin lopetuksessakin. Tårkeintä on vain ruveta rohkeasti kokeilemaan. Lyrica menee itsellä poikki seuraavaksi, kunhan vähän tasottuu.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos ilmoituksestasi Riku Lappalainen.

Venlafaxin:
"Venlafaxin Orion on masennuslääke, joka kuuluu serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjien (SNRI-lääkkeiden) lääkeryhmään. Näitä lääkkeitä käytetään masennuksen ja muiden sairauksien, esimerkiksi ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon. Masennus- ja/tai ahdistuspotilaiden aivojen serotoniini ja noradrenaliinipitoisuuksien arvellaan olevan tavallista pienemmät. Masennuslääkkeiden vaikutustapaa ei ymmärretä täysin, mutta vaikutus saattaa johtua aivojen serotoniini- ja noradrenaliinipitoisuuksien suurenemisesta."

Lyrica: "Pregabaliini vaikuttaa keskushermostossa, jossa se mm. rauhoittaa yliärtyneitä kipuhermosoluja, vähentää paikallisalkuisia eli partiaalisia epilepsiakohtauksia ja lievittää ahdistuneisuutta. Se auttaa etenkin sellaisissa hermokivuissa, jotka aiheutuvat diabeteksesta, vyöruususta tai selkäydinvammasta. Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, uneliaisuus ja päänsärky. Joskus voi esiintyä myös nenänielutulehdusta, lisääntynyttä ruokahalua, painonnousua, hyvän olon tunnetta, sekavuutta, ärtyneisyyttä, sukupuolivietin heikkenemistä, unettomuutta, muistihäiriöitä, tarkkaavaisuushäiriöitä, väsymystä, tasapainohäiriöitä, vapinaa, näköhäiriöitä, mahavaivoja, lihas- ja niveloireita, oksentelua, suun kuivumista, erektiohäiriöitä, turvotusta, epätavallista oloa tai väsymystä.Lääkityksen lopetukseen voi liittyä vieroitusoireita.
Lääke voi heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä etenkin lääkityksen alkaessa.Jos ilmenee itsetuhoisia ajatuksia tai itsetuhoista käyttäytymistä, tulee ottaa yhteys lääkäriin."

Kovat on lääkkeet sinulla menossa. Varmaankin lääkärisi on hyvin tietoinen asiasta. En ala tässä enempiä puoskaroimaan, mutta vaimoni on onnellisesti päässyt eroon Lyricasta. Hän on tuossa juuri lähdössä päivän hiihtolenkille iloisena ja tyytyväisenä nyky elämäänsä.

Käyttäjän EmmiKariOsKontturi kuva
Emmi Kari Os. Kontturi

Itselläni meni Lyricaa annostuksella 75mg + 225mg/ pv. noin 2 vuotta ahdistukseen. Kahden vuoden aikana hiipivät haitalliset vaikutukset yhdistettiin lääkärissä MS- tautiin. Voimattomuutta, väsymystä, ahdistuksen lisääntyminen, näön hämärtymistä, silmien valonarkuutta, joka oli pahimmillaan sitä että olin sisällä lippis ja aurinkolasit päässä.
Selkäydinnäytteen tulos varmisti kuitenkin ettei minulla ole MS- tautia, vaikka minut tutkinut neurologi oli silloin varma asiasta.
Jonkin aika sitten jouduin sairaalaan kouristelujen ja lihaskramppien takia. Ambulanssissa minulle annettiin Temestaa suonensisäisesti, eikä siinä vaiheessa sillä ollut enää mitään vaikutusta. Sairaalassa hoitoa jatkettiin Rivatrillilla.
Lopetin sairaalareissuun jälkeen Lyrican syönnin kokonaan ja oloni on muuttunut sen jälkeen huimasti paremmaksi. Ahdistus on tasaantunut, sen kanssa pärjään nyt ilman lääkkeitä. Voimattomuus, silmäoireet, kouristelut ja krampit ovat poissa. Tein virheen kun en perehtynyt lääkkeeseen kunnolla ennen kun aloitin sen.
En suosittele kyseistä lääkettä kenellekään, en kipuihin enkä ahdistukseen. En sano etteikö se jollain olisi toimiva, mutta se ei poista sitä että mielestäni on kyseessä erittäin vaarallinen lääke ja samoihin oireisiin löytyy muita huomattavasti turvallisempia lääkkeitä.

Käyttäjän marttiimmonen7 kuva
Martti Immonen

Kävin eilen apteekista hakemassa Lyricaa ja siihen on nyt tullut kolmiolääkeen merkki.
Ilmeisesti vanhuuttaan minulta poksahti selästä muutamia nikamia, jotka aiheuttivat helvetinmoisen selkäkivun ja Ortopedin lausunnossa todettiin, että leikkaus on riskipeliä, 75-80 % mahdollisuus jäädä pyörätuoliin. Tämä oli joulukuu 2010.Ensin tyrkytettiin 3-4 tab./pv Panadolia 1 g . Ei toiminut .Sitten Burana 800 mg 3-4 tab./pv, ei toiminut. Sitten "huumelaastareita 20 mg , ei mitään vaikutusta. Sitten Gabrion 800 mg 2 tab /pv , tuli seko olo ja huimasi. Sen jälkeen kesällä 2011 määrättiin Lyrica asteittain nostettuna aina 2x 300 mg asti. Kivut lähti ja muutaman kuukauden kuluessa vähensin annoksen 2x150 mg ja olen käyttänyt tätä Lyricaa edelleen tuolla annostuksella. Minulle ei ole ilmennyt mitään sivuvaikutuksia, ei edes tuolla isoimmalla annoksella. No, kiloja on tullut muutama lisää. Käyn verikokeissa 6 kk välein ja kaikki arvot ovat hyvät.
Näin ollen voidaan varmaan todeta, että lääke sopii toisille ja taas toisille ei. Kokeilemalla sen oikean lääkkeen löytää.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Martti Immonen. On hyvä, että Lyrica on varustettu asiallisin merkinnöin. Tuo lääke sopii ilmeisestikin Sinulle. Kaikille se ei silti ole sovelias, joten lääkärin kanssa neuvotellen ja kokeillen oikea lääke saattaa löytyä - aina sekään ei ole varmaa. Mutta hyvä näin. Onnittelen.

Jani Hynninen

UP! Seuraan keskustelua mielenkiinnolla. Lisää kokemuksia ja faktatutkimuksia, jos löytyy...onko muutamaan vuoteen asiat muuttuneet Lyrican suhteen?

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kysymyksestäsi Jani Hyttinen. Muuta periaatteelisesti suurempaa muutosta ei Lyrican suhteen näyttäisi tulleen kuin tuo kolmiolääkkeeksi rekisteröinti. Tämä tosin on jo kohtalaisen merkittävä asia, koska varoituskolmio merkitsee sinällään tarkempaa suhtautumista Lyrican vaikutusspektriin.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Lähes kaikilla selkäydinvammaisilla on myös vaikeita neuropaattisia kipuja, niin myös itselläni.

On tosiasia, että neuropaattisten kipujen hoidossa Lyrica on ylivoimainen ja turvallinen. Olen syönyt 15 vuotta annoksella 300 Mg x 2, ilman ongelmia.

Opiaateista ei useimmiten ole apua neuropaattisissa kivuissa..

En ymmärrä mitä tällaisilla demagogisilla blogeilla ajetaan takaa?

Olen myös erikoislääkäri, joten ehkä asioista jonkin verran tiedän...

Jani Kontio

Hei! Todella hyvä aihe, ja erittäin tärkeä että joku nostaa asian esille. Minulle määrättiin lyricaa olkasärkyyn, ensin 100mg päivä, kärsin pahoista sivuvaikutuksista, kaatuilin kotona, puhe sammalsi, unen laatu kärsi ja kärsin pahasta ahdistuksesta. Lääkärille mainitsin ongelmista, niin vastaus oli että nostetaan annos maksimiin ja muuta vaihtoehtoa ei ole. Eli olisi pitänyt tyytyä tähän tilaan, tai kärsiä kipua. Näin siis mehiläisessä. Hankkiuduin kunnalliselle, oli asiansa osaava ja asiallinen lääkäri. Lyrica mainittiin vaihtoehtona, kerroin ongelmista ja vaihtoehtona lääke kumottiin heti. Lääkäri lupasi että niin kauan etsitään että löytyy hyvä vaihtoehto. No, hyvä vaihtoehto löytyi nopeasti, tästä nyt 5 vuotta, kipu on edelleen mutta pysyy lääkkeillä kurissa. Jos olisin joutunut turvautumaan lyricaan vielä, niin olisin varmaan päättänyt kivun itse jo, sivuvaikutuksena tullut ahdistus oli niin kova ja painostava. Elämäni paras päätös oli lopettaa lääke, ja etsiä toinen vaihtoehto. Tämä vain minun kokemus, joillekkin varmasti lääke sopii.

Toimituksen poiminnat